Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2,8 V6]Problem z temperaturą

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5 2,8 V6]Problem z temperaturą

Post autor: xpbit » 11 kwie 2013, 00:02

Witam.

są na forum podobne przypadki do mojego ale nie do końca.

samochód jeÂździł normalnie nagrzewał się do 90' po przejechaniu jakichś ok. 5km wszystko było ok. (nie sprawdzałem nigdy temp vagiem bo jakoś nie było potrzeby)

no i ostatnio zaczęło mi wywalać błąd z czujnikiem temp silnika no i samochód czasami nie odpalał jak chwile postał więc wymieniłem czujnik na jakiś tam bo tylko takie mieli w sklepie. no i co się okazało wskazówka na tablicy pokazuję temp głownie 80' czasami 72' czasami 82' 90' pokazuję tylko jak samochód stoi w miejscu albo jazda w jakimś małym korku chwilkę.

no i teraz po zmianie czujnika samochód nagrzewa się do tych tam 72-82' w jakieś 15km i cały czas ta temperatura się zmienia mam LPG w aucie i teraz czuć że go zalewa gazem.... np odpalę samochód chodzi na wyższych obrotach (na ssaniu) i nie zejdzie z ssania a już włączy się lpg czyli osiągnie 30' na reduktorze a silnik niby jakby się wcale jeszcze nie rozgrzał bo zaczyna go trochę telepać a podczas jazdy przy niskich obr dławienie auta jakby było przelewane. dodam że z LPG jest wszystko ok bo jak do tej pory jeÂździł BDB.

nie wiem czy to termostat bo mechanik chce 200zł za robotę żeby go wymienić a pytanie czy to napewno termostat jest walnięty czy może czujnik pokazuje złe dane ?

wrzucam screeny z vaga niestety polski vag 4,9 bo inny mi nie działa na 64bit :/

jest tu trochę tych wartości ale nie wiem co jest co sceeny robiłem teraz jak auto ostygło w garażu (garaż w domu z ogrzewaniem)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

proszę o pomoc bo te przelewanie go gazem jest masakryczne :/

Pozdrawiam <rotfl>
_________________________________ Audi Quattro______________________________

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 11 kwie 2013, 07:59

xpbit, czy na postoju jesteś w stanie rozgrzać silnik do 90C, a temperatura spada dopiero jak zaczniesz jeÂździć?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 11 kwie 2013, 10:49

xpbit pisze: więc wymieniłem czujnik na jakiś tam bo tylko takie mieli w sklepie
I tu prawdopodobnie jest cały problem, bo z tego vaga niewiele można odczytać.
Kup w aso czujnik i pewnie będzie po problemie. Jak masz możliwość to uderz do aso Skody, czasami mają części do naszych aut tylko po niższej cenie, warto porównać.

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 11 kwie 2013, 14:28

podłączyłem się pod auto po nocy jak stało

i pokazywało -6' :O

a w garażu spokojnie +15' było

odpaliłem auto temp zaczeła się zmieniać... cały czas na postoju dobiło do 52' odczyt z komputera potem trochę się przejechałem samochód dalej stał odpalony i temp wskoczyła do 57' na komputerze a na tablicy w samochodzie 86' pokazywało :/

nie chciał się nagrzać do 90' patrząc na dane wyświetlane na komputerze i na tablicy.....

i teraz nie wiem o co chodzi :/

dodaje screeny :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jak się wkurzę to ten czujnik zaraz pojadę w dupe wsadzę temu mechanikowi :/

wiem że w tym vagu te wartości jakieś poje.... ale chyba to co pokazuje z jednostką C to temp silnika a ta niżej też urosła do 30 co jest na niebiesko w 3 bloku ale nie wiem co to :/

czekam na jakieś porady... a teraz idę na siłkę odreagować :)

Pozdrawiam <rotfl>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kot919 » 11 kwie 2013, 16:15

Kolego xpbit kiedyś miałem podobny przypadek, tylko w skodzie ojca.Dwukrotnie wymieniałem świeżo kupiony czujnik w sklepie motoryzacyjnym. aż za 3 razem zaczął działać poprawnie (temperatura zarówno wyświetlana jak i przekazywana do sterownika była przekłamywana). Nie wiem jaki jest koszt czujnika dla Audi, jednakże dla skody kosztował ok 30zł - wolałbym wydać te pieniądze niż od razu rozbierać cały przód aby dobierać się do termostatu :-)

Co do dogrzewania samochodu, jeżeli masz uszkodzony termostat, to od uruchomienia samochodu przez chłodnicę będzie przepływała ciecz chłodząca, a co za tym idzie ręką będziesz mógł wyczuć jej temperaturę. (UWAGA NA WENTYLATORY i koniecznie wyłącz klimatyzację :-) )
Przy działającym termostacie, chłodnica nagrzewa się po osiągnięciu pewnej temperatury (nie znam dokładnie jaka jest dla Audi).

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 11 kwie 2013, 16:58

czyli jak chłodnica od momentu odpalenia auta będzie się powoli nagrzewać tzn że termostat walnięty ?

dziwne że nawet jak stał samochód w miejscu to nie mógł osiągnąć tych 90' :/

dziwne też są te wartości czujnika że pokazuje max 57' a na tablicy 87' :/

bo te temp powinny być raczej zbliżone do siebie ??

Pozdrawiam <rotfl>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 11 kwie 2013, 17:13

xpbit pisze:czyli jak chłodnica od momentu odpalenia auta będzie się powoli nagrzewać tzn że termostat walnięty ?
Jeżeli termostat np jest zablokowany w pozycji otwarty to tak. U Ciebie również może być sytuacja, że otwiera się za wcześnie.
xpbit pisze:dziwne też są te wartości czujnika że pokazuje max 57' a na tablicy 87' :/
bo te temp powinny być raczej zbliżone do siebie ??
To jest dziwne, przeczytaj post kolegi xoslox instrukcja-diagnozy-czujnika-instalacji ... ry+silnika, może to on okaże się sprawcą całego zamieszania.

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 11 kwie 2013, 19:42

czujnik musi być walnięty skoro pokazuje po nocy -6' a temp powietrza zasysanego +18' tym bardziej że garaż ogrzewany... to raczej płyn nie może mieć ujemnej temp.

gadałem z mechanikiem weÂźmie ten czujnik na reklamację no i bym najlepiej kupił już jakiś konkret.

tylko gdzie kupić dobry czujnik ? żadnego ASO ani nic podobnego tu nie ma w okolicy a na allegro nie widziałem oryginałów :/

jutro sprawdzę czy termostat jest OK jeszcze.

http://www.zimny.com.pl/sklep/

znalazłem taką stronkę czy stąd np jakbym zamówił to są to oryginały ?? nr się zgadza jak wpisze "059919501" są jeszcze z literką "A" na końcu ale to są te nowe chyba okrągłe.

tu 80zł na stronie od Audi 150zł czujnik <szok>

Pozdrawiam <rotfl>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 12 kwie 2013, 00:05

xpbit pisze:czujnik musi być walnięty skoro pokazuje po nocy -6' a temp powietrza zasysanego +18' tym bardziej że garaż ogrzewany... to raczej płyn nie może mieć ujemnej temp.
To faktycznie wskazuje na czujnik - mógłbyś pomierzyć go miernikiem i porównać z tabelą zamieszczoną przez Kolegę xoslox. W ten sposób wykluczyłbyś ewentualny błąd interfejsy diagnostycznego.
xpbit pisze:tylko gdzie kupić dobry czujnik ? żadnego ASO ani nic podobnego tu nie ma w okolicy a na allegro nie widziałem oryginałów :/
Zadzwonie jutro do serwisu skody|ew. sklepu z ori częściami do skody (tam też występowały czujniki o tych samych numerach), i zapytam się w jakiej cenie mają - jak coś zawszę mogę to kupić u mnie na miejscu i wysłać do Ciebie.
xpbit pisze: http://www.zimny.com.pl/sklep/

znalazłem taką stronkę czy stąd np jakbym zamówił to są to oryginały ?? nr się zgadza jak wpisze "059919501" są jeszcze z literką "A" na końcu ale to są te nowe chyba okrągłe
Wielokrotnie miałem okazję zamawiać części w salonie skody, gdyż wychodzą taniej jak w VW i Audi (niższa marża). Jak dotąd tylko raz trafił mi się inny producent części jak był zamontowany w oryginale, jednakże nie wiem czy w VW nie dostałbym takiego samego.

Jutro dam znać co i jak ;-)

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 12 kwie 2013, 13:33

oO no fajnie jakbyś mógł tam się spytać :)

mój czujnik to ten kwadratowy u mnie niebieski o nr "059 919 501" EH2 140 max 09-05 i znaczki vw i audi :)

patrzyłem u mnie w sklepie to mogą zamówić czujnik za 78zł i coś tam OE skoda pisze ale nie wiedzą czy to będzie na pewno ori czujnik :/ bo nic tam nie pisze oprócz czegoś tam babka mówiła oe skoda....

to czekam na info od ciebie czy mają i ile taka zabawka u nich kosztuje :)

a jeszcze jedno odpaliłem auto i trzymałem chłodnice macałem ja przy wisko i po drugiej stronie na dole i cały czas zimna chociaż lpg się włączył już pochodziło tak auto trochę i nic chłodnica się nie nagrzewała a gdyby puszczał termostat to chyba by się już robiła ciepła ?

przejechałem z 3km i chłodnica była lekko ciepła na górze przy tym grubym wężu a po lewej stronie chłodnicy dalej zimna i od góry ta część chłodnicy też zimna no to chyba termostat OK tylko czujnik przekłamuje :/

pozdrawiam <rotfl>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 12 kwie 2013, 14:30

Kolego xpbit zadzwoniłem dziś do serwisu skody, i niestety nie mają takiego czujnika na miejscu. Oryginał ze składnicy z Poznania do ściągnięcia za 144zł <szok>

Zadzwoniłem również do sklepu skody na mieście i gość polecił mi czujnik za 14 zł ;) - mówi że nie miał jeszcze zwrotu, jednakże musi zobaczyć jaki był poprzedni bo mówi że mają inne wtyczki (o czym zresztą wiedziałem ;-) )

Czytając Twój opis ze sprawdzeniami, to szczerze nie wygląda mi na uszkodzenie termostatu, optymalnie byłoby podmienić czujnik od jakiegoś znajomego z okolicy (od razu zaznaczę że nie koniecznie musi to być audi - takie czujniki były w octavii, golfie, passacie itp) ważne aby pasowała wtyczka i kolor czujnika (z tego co pamiętam od niego zależą wskazania - inna reakcja rezystancji na temperaturę)

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 12 kwie 2013, 15:18

to ja widziałem na stronie audi vw taki czujnik za 150zł :)

no u mnie w sklepie mogą zamówić za 78zł katalogowy niby z nr podanym takim jak mój od skody... no i teraz nie wiem :P

mój znajomy ma a4 ale tam jest już z okrągłą wtyczką to nie da rady podpiąć :/

taki za 14zł to coś aż ciężko uwierzyć żeby działał :D a nawet jakby działał to może kilka dni xD

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-s ... 04258.html

a to wygląda na oryginał ??

ja mam wtyczkę niebieską a sam czujnik taki ma dziwny kolor ciemny niebieski albo ciemny zielony ciężko określić :/

w dobrym świetle jednak widać że to bardziej zielony kolor <szok>

a mi wstawił niebieski... może to tego wina...

foto :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam <rotfl>

Fontesen

Post autor: Fontesen » 20 kwie 2013, 18:10

xpbit pisze:to ja widziałem na stronie audi vw taki czujnik za 150zł :)

no u mnie w sklepie mogą zamówić za 78zł katalogowy niby z nr podanym takim jak mój od skody... no i teraz nie wiem :P

mój znajomy ma a4 ale tam jest już z okrągłą wtyczką to nie da rady podpiąć :/

taki za 14zł to coś aż ciężko uwierzyć żeby działał :D a nawet jakby działał to może kilka dni xD

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-s ... 04258.html

a to wygląda na oryginał ??

ja mam wtyczkę niebieską a sam czujnik taki ma dziwny kolor ciemny niebieski albo ciemny zielony ciężko określić :/

w dobrym świetle jednak widać że to bardziej zielony kolor <szok>

a mi wstawił niebieski... może to tego wina...

foto :

[url=http://img829.imageshack.us/img829/9844/20130412148.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img802.imageshack.us/img802/1599/20130412150.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img801.imageshack.us/img801/7121/20130412149.jpg]Obrazek[/URL]

Pozdrawiam <rotfl>
Kolorem się nie przejmuj. ważne że wtyczka pasuje.

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xpbit » 26 kwie 2013, 14:39

kupiłem z allegro czujnik od skody niby oryginał jak przyszedł to faktycznie znaczki vw i audi wszystkie numery itd made in luxemburg także oryginał identycznie wyglądał jak ten co z auta wyciągnąłem :)

po wymianie auto śmiga jak nowe :)

taka pierdoła a tyle męczenia :/

Dzięki wszystkim i pozdrawiam <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja