ciężko zarejestrować to raz, a po drugie wymaga to pracochłonnych ,precyzyjnych i kosztownych przeróbek.
Podstawowym błędem jest przerabianie instalacji elektrycznej kabiny. Wiele warsztatów najzwyczajniej rozciąga wiązki aby można je przełożyć na lewą stronę

a wystarczy kupić całą wiązkę z wersji kontynentalnej(są naprawdę tanie) sam nie dawno zastanawiałem się nad taką operacją(przekładką). Nawet zgromadziłem większość potrzebnych części jednak zrezygnowałem (chociaż było mi bardzo ciężko rozstać się z tak zdrowym egzemplarzem, tym bardziej że osobiście go kupiłem i przyjechałem nim 2000km).
Potrzebne są:
przekładnia kierownicza, deska rozdzielcza- z belką pod nią, wspomniana wiązka elektryczna kabinowa, jeżeli automat to wybierak, oczywiście ściana grodziowa(to mnie najbardziej zniechęciło- tu fabryki nie powinno się poprawiać), klamki wewnętrzne przednie(z przyciskiem central-zamka), panel sterowania szyb, lusterka zewnętrzne, zegary, pod maską na pewno osłona na ścianę grodziową(ta z zaślepką na akumulator), ramiona wycieraczek no i silnik z mechanizmem.
Z pewnością nie wymieniłem jeszcze paru pozycji, ale sam widzisz ile tego jest.
A wracając do wykonania tego "zabiegu" przez firmy tym się trudniące, poczytaj na różnych forach: każdy swoje chwali ale jak pojawia się problem po przekładce to te wszystkie gwarancje są nic nie warte. Wtedy z problemem i niesprawnym autem zostajesz sam.
Kolego jak weźmiesz pod uwagę wartość tego autka(RHD), wszystkie części, robocizna, przegląd, cło, skarbówka, rejestracja, ubezpieczenie to naprawdę gra nie warta świeczki. Tym bardziej że wartość samochodu po przełożeniu jest niższa od rynkowej i trudno znaleźć na nie klienta.
Wiem że teraz nie myślisz o sprzedaży ale z czasem okaże się to problemem.
Przystosowanie pojazdu do ruchu prawostronnego jest bardzo proste i można powiedzieć bezinwazyjne w autach francuskich. W przeciwieństwie do audi nie używa się tam do tego celu żadnych przecinarek, szlifierek ani spawarek.
KarolA6C5, szczerze odradzam taką operację
[ Dodano: 2013-02-09, 23:41 ]
nie wspomniałem o światłach przednich i oczywiście rozpędziłem się co do mechanizmu zmiany biegów- zostaje jak w manualu