Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] Ubywa płynu chłodniczego

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
LukaszAUDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] Ubywa płynu chłodniczego

Post autor: LukaszAUDI » 15 sty 2013, 16:28

Witam :) w listopadzie wymieniłem płyn chłodniczy i praktycznie od tamtej pory zmagam się z jego ubytkiem... , wczoraj zlokalizowałem źródło wycieku, otóż na podszybiu koło nagrzewnicy jest taki mały zawór do odpowietrzania z tego zaworu idzie gumowy przewód i wchodzi na małą metalową rurkę która chowa się w ścinie grodziowej auta. Na początku wymieniłem ten gumowy przewód uzupełniłem jego brak i poczekałem aż autko się zagrzeje po chwili zobaczyłem, że płyn powoli kapie. Postanowiłem zobaczyć jeszcze raz gdzie ten płyn ucieka zauważałem, że ucieka ze zgrubienia na tej metalowej rurce, była mała dziurka. Więc przewód nasadziłem aż do ściany grodziowej. Uzupełniłem braki, odpowietrzyłem, płynu na ciepłym nie ubyło nic, ale dziś rano dolałem z pół litra.

Panowie nie jestem pewien swojej pracy, wazie czego ile kosztuje ta metalowa rurka i jak się fachowo nazwa??

shadowline
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: shadowline » 31 sty 2013, 12:19

Witam,

A masz może jakieś zdjęcie poglądowe w którym dokładnie miejscu się ta rurka znajduje. Jak tak samo zmagam się z ubytkiem płynu i nie mogę zlokalizować z któego miejsca mi leci.

tomekpoznan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomekpoznan » 02 lut 2013, 20:09

jak usunąłeś wyciek to odpowietrzyłeś układ

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 02 lut 2013, 22:13

tomekpoznan, on się przecież sam odpowietrza... Wystarczy włączyć silnik i odkręcić korek...

tdiservice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tdiservice » 02 lut 2013, 22:23

miałem kiedyś klienta który zamówił u mnie króciec do bory włąśnie ten przyłączeniowy na nagrzewnicę bo twierdził że to jest powód jego problemów z ubytkiem płynu, po 3 miesiącach przyjechał i zapytał ponownie o ten sam króciec, zdziwiło mnie to bardzo więc zaproponowałem pomiar ciśnienia w układzie chłodzenia, korek w zbiorniku wyrównawczym jest regulatorem ciśnienia, utrzymuje stałe nadciśnienie rzędu 0,5 bara do 0.8 bara powyżej tego powinień się otworzyć zawór w korku i upuścić ciśnienie, jeżeli mamy do czynienia z uszkodzeniem uszczelki pod głowicą silnika to wrost ciśnienia wynikający z przedmuchu cylindra jest tak duży że nawet korek nie jest w stanie zareagować. W przypadki jakichkolwiek wątplikości w temacie nadciśnienia w układzie chłodzenia zalecam badanie na obecność dwutlenku węgla w układzie chłodzenia, koszt 60 zł.
Zadowolenie z niskiej ceny trwa krócej niż rozczarowanie niską jakością.

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 03 lut 2013, 09:59

Czy przy uszkodzonym korku, nie będzie czasem takiego samego efektu ??

tomcio2526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomcio2526 » 19 lut 2013, 18:47

witam, też miałem problem z ubytkiem płynu chłodniczego. nadmuchałem układ i był szczelny.Akurat w moim przypadku okazało się że za bardzo dawałem po "garach" na autostadzie i po 1000 km dolewałem około 0,5 l płynu. Teraz jeżdżę wolniej i nie muszę dolewać <lol>

LukaszAUDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: LukaszAUDI » 19 lut 2013, 20:03

Witam:)Od wymiany tego przewodu, płynu nie ubywa... Wszystko jest ok:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja