0x4B25A pisze:nikos pisze:Więc, nie wiem jak niektórzy stosują świetny patent i przy wymianie statycznej wlewają zielony ( mając resztę żółtego)???
W takim przypadku przydało by się zrobić podwójną wymianę statyczną...
nikos pisze:Skoro fabrycznie jeździ na żółtym i wymieniając na żółty nie trzeba softa robic ....
Skoro zrobili nowy - lepszy olej, to moim zdaniem warto... do tego aktualizacja oprogramowania, adaptacja bazowa i jest
nikos pisze:Ja po nowym roku planuję wymianę na Ravenol ATF 6HP Fluid
A czy on spełnia wszystkie specyfikacje tak jak najnowszy ORI olej?
Poniżej dla przypomnienia 'kolorystyka olejowa' i jej odpowiedniki w Audi Parts:
ZF Lifeguardfluid 6 G 055005A2 (żółty)
ZF Lifeguardfluid 6+ G 055162A2 (niebieski)
ZF Lifeguardfluid 8 G 060162A2 (zielony)
1. Dokładnie Krzysiek - albo dynamiczną. Chociaż niektórzy twierdzą, że w naszych TiP-ach nie powinno się takowych robić. Znowu inni zalecają dynamiczną. A prawda jest taka, że nie ważne jaka wymiana, ważne, żęby TiP dobrze chodził.
2. Owszem nowy lepszy, ale odpukać w niemalowane - jeśli coś chodzi dobrze, warto zmieniać, kombinować, a może się pogorszy ? Mi mechanik, oraz sprzedawca oleju zdecydowanie w takim wypadku doradzają żółty ( jakbym fabrycznie miał zielony to lał bym zielony) . Z tego co wiem AZ Serwis oraz jeden serwis w Mysłowicach ( typowo skrzynie biegów) leją do tych skrzyń tylko żółty i nie ma żadnych awarii ....
Do tego kilka osób z forum lało już żółty ravenol i żadnych problemów nie mają. A skrzynie odżyły wszystko dobrze chodzi ....
3. ZF Lifeguardfluid 6 G 055005A2 (żółty) = Ravenol ATF 6HP Fluid
Wszystkie normy z tego spełnione są, a z fabryki moje auto wyjechało na: ZF Lifeguardfluid 6 G 055005A2
Ty wiem Krzysiek u Sopy zmieniałeś i wlali Ci zielony olej. A jaki fabrycznie miałeś ? I ile zielonego Ci wlali, przy jakiej wymianie ?
Oleju jest +/- około 9 litrów.
Przy statycznej wchodzi +/- 6,5 litra.