Witam klubowiczów
Jakies dwa tygodnie temu pekla mi wezownica od plynu chlodniczego a dokladnie wezownica od reduktora gazu i niestety wylalo sie wiekszosc plynu chlodniczego wezownice wymienilem i zalalem uklad woda destylowana, ale za nic nie wiem jaki mam miec plyn w ukladzie i przedewszyskim ile dokladnie wchodzi bo z ta woda wyszlo tak ze ja naprawilem waz i mialem kilka butelek destylki po litrze braklo mi kumpel dal mi na biegu swoja wode i teraz to juz nie wiem ile wchodzi. Kojarze cos ze chyba potrzebuje koncentrat G12 i wiem ze sa w litrowych baniakach w norauto ale nie wiem ile ich kupic i czy rzeczywiscie to ma byc ten G12 jaka proporcje dobrac destylki do koncentratu itd.
Mam gorąca prosbe podpowiedzcie mi co i ile czego ja potzrzebuje
Z gory bardzo dziekuje
[ A6 C5] Ile płynu chłodniczego i jaki mi potrzebny?
[ A6 C5] Ile płynu chłodniczego i jaki mi potrzebny?
Only Audi..........
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
ÂŻeby nie robić zamieszania dopiszę tu swój problem. Silnik 2.4 . Zbadałem krzepliwość płynu i wyszło między minus 12 a minus 17 stopni . Postanowiłem zmienić . Na pewno nie mam G12 gdyż jest zielony i mętny. Kupiłem kulera zielonego i szukałem korka spustowego w chłodnicy (najniższy punkt) . Nie znalazłem takowego więc wyciągnąłem czujnik temperatury płynu dla wentylatora- jest w dolnym wężu chłodnicy - powinno wszysko zlecieć zgodnie z prawami fizyki . Płyn zleciał ale jedynie 4 litry. Oczywiście korek zbiorniczka odkręcony . Co zrobiłem źle że nie zleciało jak w wykazie około 8 litrów? Nagrzewnica i blok silnika też ma swoj spust?