tak to samo piszą w elsieMaTyS pisze:Z tego co się orientuje to różnica w sterowaniu (czas grzania wstępnego, dogrzewania) jest na tyle różna w obu rodzaju świeć, że np. wymiana świec ceramicznych na stalowe bez wymiany softu spowodowała by ich uszkodzenie.
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/drukuj.php?co=1&id=187
[ BMK 3.0 224 KM] Błąd wszystkich świec żarowych
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
no lutowanie nie pomogło , co prawda zapalił rano od strzała (5C zewnetrzna) , ale błąd wszystkich świec znowu się pojawił , więc wnioskuje że motor odpalił ładnie bez podgrzewania. Szukam przekaźnika w takim razie.
[ Dodano: 2012-09-26, 10:34 ]
Panowie , bo tak chcę jeszcze przed zamówieniem przekaznika ( 300zl ) wszystko sprawdzić , bo wydaje mi się że dobrze go polutowałem , a bład jest dalej wszystkich 6 swiec. Zakładam że 6 swiec naraz nie padło , więc czy coś jeszcze mogę sprawdzić (jakiś bezpiecznik ? ) przed tym jak zamówię przekaznik ?
[ Dodano: 2012-09-26, 11:04 ]
Wszystko jasne , żadna świeca nie iskrzy przy dotykaniu kabelkiem z plusem , wszystkie 6 padły , teraz tylko pytanie jakie świece do mojego programu w sterowniku , bo może ktoś załozył złe (metalowe)
[ Dodano: 2012-09-26, 10:34 ]
Panowie , bo tak chcę jeszcze przed zamówieniem przekaznika ( 300zl ) wszystko sprawdzić , bo wydaje mi się że dobrze go polutowałem , a bład jest dalej wszystkich 6 swiec. Zakładam że 6 swiec naraz nie padło , więc czy coś jeszcze mogę sprawdzić (jakiś bezpiecznik ? ) przed tym jak zamówię przekaznik ?
[ Dodano: 2012-09-26, 11:04 ]
Wszystko jasne , żadna świeca nie iskrzy przy dotykaniu kabelkiem z plusem , wszystkie 6 padły , teraz tylko pytanie jakie świece do mojego programu w sterowniku , bo może ktoś załozył złe (metalowe)
po vinie znajomy u danelczyka mi powiedział że idą metalowe , po wersji softu :
Control Module Part Number: 4F0 910 402 N HW: 4F0 907 401 B
Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0020
Kolega szczerba podpowiedział że na bank ceramiki. Bez wykręcenia chociaż jednej się nie dowiem (nie widać koloru pierscienia). A wiadomo wykręcać się boję. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to kupić klucz dynamometryczny z możliwośćią ustawiania momentu do odkręcania (jeszcze takiego nie znalazłem na allegro , wszystkie mają ustawianie siły tylko do dokręcania). Jeśli już zdobyłbym taki klucz , to psikałbym przez tydzień jakimś wd40 w gniazda świec i próbował max momentem podanym w elsie 20nm je wykręcić. Generalnie nie miła sprawa mnie spotkała z tymi świecami i to już 2 tygodnie po zakupie a6
Control Module Part Number: 4F0 910 402 N HW: 4F0 907 401 B
Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0020
Kolega szczerba podpowiedział że na bank ceramiki. Bez wykręcenia chociaż jednej się nie dowiem (nie widać koloru pierscienia). A wiadomo wykręcać się boję. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to kupić klucz dynamometryczny z możliwośćią ustawiania momentu do odkręcania (jeszcze takiego nie znalazłem na allegro , wszystkie mają ustawianie siły tylko do dokręcania). Jeśli już zdobyłbym taki klucz , to psikałbym przez tydzień jakimś wd40 w gniazda świec i próbował max momentem podanym w elsie 20nm je wykręcić. Generalnie nie miła sprawa mnie spotkała z tymi świecami i to już 2 tygodnie po zakupie a6
a jak myślicie , jakie są szanse odpalenia silnika w mrozy bez działających świec żarowych ?
[ Dodano: 2012-09-29, 08:30 ]
szczerba2, napisz mi jeszcze , czy przed ukręceniem swoich 4 sztuk , robiłeś wcześniej kurację tygodniową jakimś środkiem penetrującym ? , jeśli nie to jak oceniasz moje szansejak popsikam tydzien dwa dobrym penetratorem i potem spróbuje podejść do odkręcania z max siłą 20nm ?
[ Dodano: 2012-09-29, 08:30 ]
szczerba2, napisz mi jeszcze , czy przed ukręceniem swoich 4 sztuk , robiłeś wcześniej kurację tygodniową jakimś środkiem penetrującym ? , jeśli nie to jak oceniasz moje szansejak popsikam tydzien dwa dobrym penetratorem i potem spróbuje podejść do odkręcania z max siłą 20nm ?
Piotruś, dzięki za rady , od poniedziałku zaczynam kurację , myślę że mam na to jakiś miesiąc do pierwszych przymrozków. Będzie czas na kupno klucza , tylko kurde ciężko jest kupić klucz dynamometryczny z możliwośćią ustawienia siły na odkręcanie , przewżająca większość tych kluczy tylko dokręca z określonym momentem.
[ Dodano: 2012-09-29, 10:07 ]
Jeszcze jedno mam pytanko , jeśli soft mam pod ceramike , a mam napewno to zakładając wielkiego farta że uda mi się te popsute ceramiki wykręcić. Czy jak wkręce metalowe świece , to ulegną zniszczeniu jak to piszą w elsie?
[ Dodano: 2012-09-29, 10:07 ]
Jeszcze jedno mam pytanko , jeśli soft mam pod ceramike , a mam napewno to zakładając wielkiego farta że uda mi się te popsute ceramiki wykręcić. Czy jak wkręce metalowe świece , to ulegną zniszczeniu jak to piszą w elsie?
szczerba2, zobacz co znalazłem , mogłoby to pomóc w naszych V6'tkach ?
http://allegro.pl/przyrzad-do-demontazu ... 75163.html
[ Dodano: 2012-09-29, 11:18 ]
Piotruś, znalazłem taki , ma dobre opinie i nie kosztuje majątku.
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 31158.html
http://allegro.pl/przyrzad-do-demontazu ... 75163.html
[ Dodano: 2012-09-29, 11:18 ]
Piotruś, znalazłem taki , ma dobre opinie i nie kosztuje majątku.
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 31158.html