slg pisze: Panowie ! , pierwsza się poddała już przy 16nm :D , tylko teraz patrzcie co wyciągnałem :D
NGK Y609AS
4.4V K0XA
czarny pierścien.
Na ceramikę to ona mi nie wygląda , więc najprawdopodobniej mam popsute metalowe świece wsadzone pod soft dla ceramiki , co ostatecznie potwierdzi pewnie szczerba2, ja mam nadzieję że mam soft pod metalowe , i pozostaje je tylko wymienić na nowe , bo jak pisałem w poprzednim poście , tak jakby ktośs robił u mnie upgrade softu (co innego na naklejce na ecu , co innego na vcds)
Pozdrawiam
[ BMK 3.0 224 KM] Błąd wszystkich świec żarowych
- fabricjo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mario
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
szczerba2, parę postów wcześniej :D
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
oki sorki tego nie oblukałem
te ngk to stalowe na 100% http://www.ngk.de/fileadmin/templates/D ... zen_pl.pdf
te ngk to stalowe na 100% http://www.ngk.de/fileadmin/templates/D ... zen_pl.pdf
A może to już soft pod stalowe ? , ja również podpytałem znajomych z firm chiptuningowych i potwierdzili że nowszego softu do mojego sterownika nie posiadają. Chyba nie pozostaje mi nic innego niż kupno jednej nowej stalowej świecy beru , wkręcenie jej i zobaczymy co będzieszczerba2 pisze:no widze że zawzioles sie na te żarniki ...i dobrze czyli wczesniejsze info na pw było fałszywe odnośnie kolorku chyba ktoś już zmieniał na niewłaściwe
więc tak, jak uporasz sie już z ostatnią ,to wgraj nowy soft i zapodaj stalówki ,
a jaka nazwa widnieje na wykreconej swieczce , wrzuc fotki
ps własnie oblukałem wszystkie płytki z fleshami i lipa do Twojego
Control Module Part Number: 4F0 910 402 N HW: 4F0 907 401 B
Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0020-to jest wersja softu
nie mam nowszej wersji niż 0020
pozostaje walic do Jonnyrobert może on ma cos nowego
szybko działam , poleciałem rano innym autem bo sztukę beru , wkręciłem do a6 (z momentem dokręcania 17nm) , przkręciłem zapłon , podłączyłem vcds i co 5 błędów świec tylko , świeca działa ! , dla pewności czynność powtórzyłem kilka razy , i wszystko ok. Tak więc wszystko wskazuje że soft mam pod metalowe , dziękuje Wam za pomoc teraz tylko będe pisał jak mi idzie z resztą świec.
Pozdro
Pozdro
zluzowałem , wykręciłem , oczyściłem gniazda , wkręciłem kolejne 4 świece :D , mimo że są metalowe nie traktuje je większym momentem przy wykręcaniu niż 22nm. Została jedna najtrudniejsza lewy środek , gdzie dostęp jest bardzo utrudniony nawet dobrym przegubowym kluczem. W moim przypadku dużo lepiej wykręcają sie na zimnym silniku , wbrew wielu opiniom które słyszałem , że na ciepłym lub na letnim. Nowe beru już do mnie jadą , ta jedna którą wymieniłem jako pierwszą działa cały czas , a dziś z samego rana przy 3C zewnetrznej mocno pomogła przy odpalaniu bo króciutko kręciłem (2sek).
szczerba2, według moich ustaleń do tej pory , mój soft 402N to najnowszy występujący soft do BMK i nie ma go we flash bazach do vasa , można go znaleźć na forach chiptuningowych , jak chcesz zrzut to mam w pliku.
Pozdro
szczerba2, według moich ustaleń do tej pory , mój soft 402N to najnowszy występujący soft do BMK i nie ma go we flash bazach do vasa , można go znaleźć na forach chiptuningowych , jak chcesz zrzut to mam w pliku.
Pozdro
szczerba2,
Według mnie nie.
wersja sprzętowa sterownika to w moim przypadku HW: 4F0 907 401 B
symbol oprogramowania to u mnie : 4F0 910 402 N
wersja oprograamowania : 020
Taki sam elektrycznie i numeracyjnie (4F0 907 401 B) sterownik występuję również w 2.7TDi , oraz wielu 3.0TDi , różni się tylko symbolem oprogramowania oraz jego wersją.
W Twoim przypadku było wiele rewizji tego samego softu (czyli np zmiana z ceramiki na metal) , w moim przypadku soft występuje tylko w jednej wersji 020.
020 , itp to już są wyższe rewizje tego samego oprogramowania.
Na koniec mogę poprzeć swoją teorię praktyką , przykład ECU Seat ibiza ASZ na ecu wybite 038906019DQ , byle jakim kwp2000 czy mpps wrzucamy w to ecu soft z leona ARL 038906019KG i po zerwaniu naklejki z ecu , nikt nie jest w stanie dojść , że to był ecu od ibizy ASZ , vcds , vasy , wykrywają w aucie to ecu jako ecu leona arl , co ciekawe auto też jezdzi bezawaryjnie z lekko podniesionym doładowaniem i czasami wtrysków , które seryjne mechanika ibizy asz znosi bez problemu.
Wracając jeszcze do tematu moich świec żarowych , to wczoraj udało mi się już wymienić wszystkie na nowe metal beru (nafta wymiata , żadne wd40 czy inne szybko odparowujące specyfiki). A dziś rano pięknie zdały egzamin , -4C temp zewnętrzna , podgrzały się około sekundy , w kompie zero błędów , motor odpalił od strzała. U mnie się udało , dla potomnych mogę napisać że błąd Open Circuit to zjarana lub odłączzona świeca a błąd Electrical Fault to naajczęściej prekaźnik pod ecu w którym jest akwarium :D
Według mnie nie.
wersja sprzętowa sterownika to w moim przypadku HW: 4F0 907 401 B
symbol oprogramowania to u mnie : 4F0 910 402 N
wersja oprograamowania : 020
Taki sam elektrycznie i numeracyjnie (4F0 907 401 B) sterownik występuję również w 2.7TDi , oraz wielu 3.0TDi , różni się tylko symbolem oprogramowania oraz jego wersją.
W Twoim przypadku było wiele rewizji tego samego softu (czyli np zmiana z ceramiki na metal) , w moim przypadku soft występuje tylko w jednej wersji 020.
020 , itp to już są wyższe rewizje tego samego oprogramowania.
Na koniec mogę poprzeć swoją teorię praktyką , przykład ECU Seat ibiza ASZ na ecu wybite 038906019DQ , byle jakim kwp2000 czy mpps wrzucamy w to ecu soft z leona ARL 038906019KG i po zerwaniu naklejki z ecu , nikt nie jest w stanie dojść , że to był ecu od ibizy ASZ , vcds , vasy , wykrywają w aucie to ecu jako ecu leona arl , co ciekawe auto też jezdzi bezawaryjnie z lekko podniesionym doładowaniem i czasami wtrysków , które seryjne mechanika ibizy asz znosi bez problemu.
Wracając jeszcze do tematu moich świec żarowych , to wczoraj udało mi się już wymienić wszystkie na nowe metal beru (nafta wymiata , żadne wd40 czy inne szybko odparowujące specyfiki). A dziś rano pięknie zdały egzamin , -4C temp zewnętrzna , podgrzały się około sekundy , w kompie zero błędów , motor odpalił od strzała. U mnie się udało , dla potomnych mogę napisać że błąd Open Circuit to zjarana lub odłączzona świeca a błąd Electrical Fault to naajczęściej prekaźnik pod ecu w którym jest akwarium :D