[ A6 C6] Ile czynnika chłodzącego R134a ?
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[ A6 C6] Ile czynnika chłodzącego R134a ?
Witam
Wczoraj byłem na nabijaniu klimy, koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g, odzyskało mi 293g, wbito mi 5ml oleju, 8ml UV i 656g czynnika. Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ), wymienie jeszcze filtry kabinowe - może pomoże.
Ale na internecie czytam, że do mojego modelu powinno wbić od 700 do 850g. Jaka jest prawda ? Jak jest u was ?
Wczoraj byłem na nabijaniu klimy, koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g, odzyskało mi 293g, wbito mi 5ml oleju, 8ml UV i 656g czynnika. Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ), wymienie jeszcze filtry kabinowe - może pomoże.
Ale na internecie czytam, że do mojego modelu powinno wbić od 700 do 850g. Jaka jest prawda ? Jak jest u was ?
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
A co jest napisane na wlepie pod maską?Adxs pisze:koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g
Sprawdź sobie ustawienia klimy w MMI (Setup). Poszukaj tam mocy chłodzenia. Jest napewno. Ja mam na średnią moc, a chłodzi bardzo dobrze. Ten spec co napełniał klimę, powinien mieć taki specjalny termomter, z czujką wkładaną do kratek nawiewu i sprawdzić temp. wyjściową...Adxs pisze:Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ),
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ÂŻeby ona tam jeszcze była... albo ja już taki ślepy jestem... Gdzie ona tam powinna być ?0x4B25A pisze:
A co jest napisane na wlepie pod maską?
To będzie gdzieś w zielonym menu czy normalnie ? Co do termometra to mówił, żebym zmierzył jak wymienie filtr i jak będzie 12-14st. to niby dobrze chłodzi.Adxs pisze:Sprawdź sobie ustawienia klimy w MMI (Setup). Poszukaj tam mocy chłodzenia. Jest napewno. Ja mam na średnią moc, a chłodzi bardzo dobrze. Ten spec co napełniał klimę, powinien mieć taki specjalny termomter z czujką wkładaną do kratek i sprawdzić temp. wyjściową...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
Zaraz zejde do auta i powiem...Adxs pisze:ÂŻeby ona tam jeszcze była... albo ja już taki ślepy jestem... Gdzie ona tam powinna być ?
W normalnym... moim zdaniem 14C to za dużo... Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...Adxs pisze:To będzie gdzieś w zielonym menu czy normalnie ? Co do termometra to mówił, żebym zmierzył jak wymienie filtr i jak będzie 12-14st. to niby dobrze chłodzi.
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No teraz chłodzi mi tak, że jak dam na LOW to leci przyjemny chłodek, ale wiem, że w A4 nigdy na LOW nie odważyłbym sie dać bo bym zamarznął... To samo z siłą nadmuchu: na 12 stopniu to powietrze powinno mi twarz modyfikować a też nie jest tak "słitaśnie".0x4B25A pisze:W normalnym... moim zdaniem 14C to za dużo... Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...
Podejrzewam, że poprzednik od nowości filtra kabinowego nie wymieniał, ja też już rok z tym jeżdze... Liczę że po wymianie filtra będzie czuć różnice.
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Tak jak napisałeś0x4B25A pisze:Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...
W prawidłowo działającej klimatyzacji temperatura powietrza wydobywającego się z nawiewów powinna wynosić od 5 do 8 st. C. Pomiar należy wykonywać po kilku lub nawet kilkunastu minutach od włączenia, aby kanały wentylacyjne były odpowiednio schłodzone.
Pozdr
Jak stoisz przodem do auta, otwierasz maskę, na niej nad podszybiem po prawej stronie (w takim zagłebieniu) masz etykietkę. Oczywiście musi to być ORI maska...0x4B25A pisze:Zaraz zejde do auta i powiem...

U mnie ilość czynnika to: R134a 530g +- 20g
Jeśli serwisował na początku w ASO (a pewnie tak), to napewno był wymieniany, bo jest to standardowa coroczna procedura.Adxs pisze:Podejrzewam, że poprzednik od nowości filtra kabinowego nie wymieniał, (...)
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Koledzy a co jak mam nadmiar czynnika chłodzącego :P ?
Faktycznie mam tą naklejkę co wy i te same wartości. A koleś nabił mi ponad 650g...
Faktycznie mam tą naklejkę co wy i te same wartości. A koleś nabił mi ponad 650g...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
- loko86
- Forum Audi A6 / A7
Możesz jechać do niego żeby Ci spuscił do odpowiedniej ilości, ew. możesz sam sobie to zrobić jak podniesiesz maske i zdejmiesz plastikowy element maskujący i tam na rurkach od klimy masz dwa kurki. Ogręcasz jeden lub drugi i poprzez naciśnięcie dzyndzelka w środku (np. za pomocą śrubokręta) upuszczasz ciśnienie.
Zdecydowanie polecam Ci pierwszą opcje, bo po co masz sie meczyc - ten który nabił Ci za duzo zrobi Ci to za frajer a po 2 nie ryzykujesz ze coś sobie uszkodzisz upuszczając czynnik bądź upuścisz za dużo i będziesz musiał dobic
Zdecydowanie polecam Ci pierwszą opcje, bo po co masz sie meczyc - ten który nabił Ci za duzo zrobi Ci to za frajer a po 2 nie ryzykujesz ze coś sobie uszkodzisz upuszczając czynnik bądź upuścisz za dużo i będziesz musiał dobic

Pozdrawiam
loko
loko
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No w sobotę pewnie podjadę, tylko się zastanawiam czy zbyt duża ilość tego czynnika może mieć negatywny wpływ na pracę sprężarki
?

kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!