[ A6 C6] Ile czynnika chłodzącego R134a ?
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[ A6 C6] Ile czynnika chłodzącego R134a ?
Witam
Wczoraj byłem na nabijaniu klimy, koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g, odzyskało mi 293g, wbito mi 5ml oleju, 8ml UV i 656g czynnika. Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ), wymienie jeszcze filtry kabinowe - może pomoże.
Ale na internecie czytam, że do mojego modelu powinno wbić od 700 do 850g. Jaka jest prawda ? Jak jest u was ?
Wczoraj byłem na nabijaniu klimy, koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g, odzyskało mi 293g, wbito mi 5ml oleju, 8ml UV i 656g czynnika. Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ), wymienie jeszcze filtry kabinowe - może pomoże.
Ale na internecie czytam, że do mojego modelu powinno wbić od 700 do 850g. Jaka jest prawda ? Jak jest u was ?
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
-
0x4B25A
A co jest napisane na wlepie pod maską?Adxs pisze:koleś miał na urządzeniu ze do mojego modelu ( A6 C6 2.4 ) wchodzi ok 650g
Sprawdź sobie ustawienia klimy w MMI (Setup). Poszukaj tam mocy chłodzenia. Jest napewno. Ja mam na średnią moc, a chłodzi bardzo dobrze. Ten spec co napełniał klimę, powinien mieć taki specjalny termomter, z czujką wkładaną do kratek nawiewu i sprawdzić temp. wyjściową...Adxs pisze:Chłodzi już lepiej ale to jeszcze nie jest super zimno ( jak w poprzedniej mojej A4 ),
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
ÂŻeby ona tam jeszcze była... albo ja już taki ślepy jestem... Gdzie ona tam powinna być ?0x4B25A pisze:
A co jest napisane na wlepie pod maską?
To będzie gdzieś w zielonym menu czy normalnie ? Co do termometra to mówił, żebym zmierzył jak wymienie filtr i jak będzie 12-14st. to niby dobrze chłodzi.Adxs pisze:Sprawdź sobie ustawienia klimy w MMI (Setup). Poszukaj tam mocy chłodzenia. Jest napewno. Ja mam na średnią moc, a chłodzi bardzo dobrze. Ten spec co napełniał klimę, powinien mieć taki specjalny termomter z czujką wkładaną do kratek i sprawdzić temp. wyjściową...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
-
0x4B25A
Zaraz zejde do auta i powiem...Adxs pisze:ÂŻeby ona tam jeszcze była... albo ja już taki ślepy jestem... Gdzie ona tam powinna być ?
W normalnym... moim zdaniem 14C to za dużo... Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...Adxs pisze:To będzie gdzieś w zielonym menu czy normalnie ? Co do termometra to mówił, żebym zmierzył jak wymienie filtr i jak będzie 12-14st. to niby dobrze chłodzi.
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
No teraz chłodzi mi tak, że jak dam na LOW to leci przyjemny chłodek, ale wiem, że w A4 nigdy na LOW nie odważyłbym sie dać bo bym zamarznął... To samo z siłą nadmuchu: na 12 stopniu to powietrze powinno mi twarz modyfikować a też nie jest tak "słitaśnie".0x4B25A pisze:W normalnym... moim zdaniem 14C to za dużo... Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...
Podejrzewam, że poprzednik od nowości filtra kabinowego nie wymieniał, ja też już rok z tym jeżdze... Liczę że po wymianie filtra będzie czuć różnice.
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
-
camelllcamelll
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Tak jak napisałeś0x4B25A pisze:Tak +-5C powinno być, jak dobrze pamiętam...
W prawidłowo działającej klimatyzacji temperatura powietrza wydobywającego się z nawiewów powinna wynosić od 5 do 8 st. C. Pomiar należy wykonywać po kilku lub nawet kilkunastu minutach od włączenia, aby kanały wentylacyjne były odpowiednio schłodzone.
Pozdr
-
0x4B25A
Jak stoisz przodem do auta, otwierasz maskę, na niej nad podszybiem po prawej stronie (w takim zagłebieniu) masz etykietkę. Oczywiście musi to być ORI maska...0x4B25A pisze:Zaraz zejde do auta i powiem...
U mnie ilość czynnika to: R134a 530g +- 20g
Jeśli serwisował na początku w ASO (a pewnie tak), to napewno był wymieniany, bo jest to standardowa coroczna procedura.Adxs pisze:Podejrzewam, że poprzednik od nowości filtra kabinowego nie wymieniał, (...)
-
0x4B25A
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Koledzy a co jak mam nadmiar czynnika chłodzącego :P ?
Faktycznie mam tą naklejkę co wy i te same wartości. A koleś nabił mi ponad 650g...
Faktycznie mam tą naklejkę co wy i te same wartości. A koleś nabił mi ponad 650g...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
- loko86
- Forum Audi A6 / A7

Możesz jechać do niego żeby Ci spuscił do odpowiedniej ilości, ew. możesz sam sobie to zrobić jak podniesiesz maske i zdejmiesz plastikowy element maskujący i tam na rurkach od klimy masz dwa kurki. Ogręcasz jeden lub drugi i poprzez naciśnięcie dzyndzelka w środku (np. za pomocą śrubokręta) upuszczasz ciśnienie.
Zdecydowanie polecam Ci pierwszą opcje, bo po co masz sie meczyc - ten który nabił Ci za duzo zrobi Ci to za frajer a po 2 nie ryzykujesz ze coś sobie uszkodzisz upuszczając czynnik bądź upuścisz za dużo i będziesz musiał dobic
Zdecydowanie polecam Ci pierwszą opcje, bo po co masz sie meczyc - ten który nabił Ci za duzo zrobi Ci to za frajer a po 2 nie ryzykujesz ze coś sobie uszkodzisz upuszczając czynnik bądź upuścisz za dużo i będziesz musiał dobic
Pozdrawiam
loko
loko
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
No w sobotę pewnie podjadę, tylko się zastanawiam czy zbyt duża ilość tego czynnika może mieć negatywny wpływ na pracę sprężarki
?
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!