Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Czujnik okładzin - jak pominąć

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Czujnik okładzin - jak pominąć

Post autor: darksys » 11 cze 2012, 09:28

Witam przeglądnąłem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
U mnie obecnie cały czas świeci, że mam okładziny do wymiany. Okładziny były wymieniane niedawno przez poprzedniego właściciela. Sprawdzałem kabelki i od czujnika miałem w 2 miejscach nadłamane po jednej stronie natomiast w drugiej stronie nie mam kabelka wogóle tak ma być ? Wydawało mi się, że znalazłem przyczyne a tu lipa.... dalej świeci Zwieranie czy podawanie masy nic nie daje dalej cały czas świeci.

Pytania:

1) Czy po zwarciu przewodów na fisie od razu powinna zniknąć informacja o klockach ?
2) mogę pominąć czujnik aby przestało pikać ! bo przy kole zwieranie nie pomaga.
3) Dokąd biegnie ten kabelek od czujnika abym mógł sobie miernikiem kabelek zmierzyć ?
4) Czy jest możliwość programowo odłączyć aby nie klepało błędu

Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: xoslox » 11 cze 2012, 10:04

Zworka we wtyczce powinna pomóc, a jesli nie to da radę VAGiem to wyłączyć. Wchodzisz w 17-Instruments następnie w Recode i zczytujesz wartość kodowania. Jeśli masz np. 07XXX to od wartości 07 odejmujesz 1, czyli musiałbyś wpisać 06. A dlaczego tak ? Bo:

_ _ XXX Dodatkowe wyposażenie

01XXX sygnalizacja okładzi hamulca - to o to chodzi u Ciebie
02XXX sygnalizacja zapietych pasów
04XXX płyn w spryskiwaczu
16XXX uaktywnienie nawigacji

XX_XX Kraj

XX0XX Niemcy
XX1XX Europa
XX2XX USA
XX3XX Kanada
XX4XX Anglia

XXX_X Ilość cylindrów

XXX4X 4 cylindry
XXX5X 5 cylindrów
XXX6X 6 cylindrów

XXXX_ Wersja silnika (najlepiej sprawdzić przed zmianą co jest bo po 99r chyba Diesel jest jako 5)

XXXX0 Diesel
XXXX2 Benzyna

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 11 cze 2012, 10:20

Dzięki xoslox za naprowadzenie. Możesz mi powiedzieć o jaką wtyczkę chodzi ? Ja łączyłem/przedłużałem kabelek bo był ułamany ten co idzie od korpusu samochodu do pod szczęki ale szczęk nie rozbierałem. Tam nie widzę żadnej wtyczki. Ten kabelek zwierałem z tym drugim bo jest 2 żyłowy i dalej świeciło. O jaką wtyczkę chodzi i gdzie jej szukać ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xoslox » 11 cze 2012, 11:22

Ogólnie do czujnika ABSu i czujnika okładzin idzie jeden wspólny przewód rozdzielony na 2 wtyczki. I jedna z nich oznaczona kolorem czerwonym jest własnie od czujnika zużycia okładzin. Odkręcasz koło i masz wszystko pod reką. Wiązka ta wchodzi w nadkole. I jest tam taka gumowa uszczelka. Wyciągasz ją i ciągniesz lekko za przewód i wyskakują Ci 2 kostki. Jedna czerowna jest właśnie od czujnika okładzin. (czarna od ABSu). I tam wstawiasz zworkę z jakiegoś drucika. Możesz też wstawić taką samą zworkę na tej czarnej kostce, która jest na ramieniu. Ale lepiej na tej czerwonej bo wsadzisz ją w nadkole i masz pewność, że nie jest narażona na działanie tzw. czynników zewnętrznych :P Niżej masz rysunek.

Obrazek

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 11 cze 2012, 11:54

Dzięki za pomoc będę walczył z tym dalej. Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-06-11, 20:04 ]
Witam dzięki xoslox za rozwiązanie mojego problemu. Na razie zrobiłem zworkę a jak będę miał samochód na kanale to pomierze kabalek i poszukam bo najwidoczniej gdzieś jest jeszcze przerwany.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 13 cze 2012, 17:09

Dobra..a gdzie można kupić nowe czujniki z przewodami?? bo jakoś nigdzie tego nie widzę :)
Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.

Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 16 cze 2012, 13:13

No dzien dobry,żebym ja wiedział ze to czujnik abs a nie czujnik okładzin czy czego to tez bym znalazł he:) ale dzięki :) no ale dobra,to trzeba 4ry takie zakupić? i druga sprawa co jeśli trzeba wymieniać cale wiązki? bo raczej ten kabelek to aż na tył nie wystarczy?..sory za glupie pytania ale w sprawie elektroniki zielony jestem przynajmniej w tej niewidocznej części karoserii <rotfl>
Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xoslox » 16 cze 2012, 15:44

Taki czujnik który znalazł kolega to jest na przód. Na tył są inne ale też w podobnej cenie. I takie kabelki wystarczają, ponieważ kostki łączeniowe z przodu są w nadkolach a z tyłu pod siedzeniem pasażera. Także wymiana czy montaż dość łatwa. A czujnik zużycia okładzin to tylko przednie koła. Czujniki ABS - wszystkie 4. A tak zapytam w ogóle dlaczego kolega chce wymieniac wszystkie czujniki ?

Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 20 cze 2012, 21:33

Aha rozumiem..poniewaz caly czas swieci mi kontrolka okladzin a to mnie jakos drazni,ogolnie nie lubie jak cos nie dziala tak jak powinno he :)
zdarza sie ze czasem gasnie ale przy wiekszym skrecie zapala sie ponownie wiec problem pewnie dotyczy przedniej wiazki,probowalismy odlaczyc przewody od kostek i podlaczyc bez czuj. ale nic to nie dalo:)

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xoslox » 21 cze 2012, 21:10

Odłączenie kostek tym bardziej wyzwoli błąd :P Trzeba by wtedy w kostke wstawić zworkę i po problemie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja