Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Przednie lampy - zamiennik ?

Nadwozie
MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 26 lis 2008, 20:18

RomanS pisze:
MISIEK_A6 pisze:sadzik65439 napisał/a:
MISIEK_A6 napisał/a:
Hmmm powiem Ci ,że soczewki są większe ale lampy pasują idealnie... Lepiej świecą są takie nowsze :D:D

lampy pasuja idelanie?
cos mi tu nie pasuje przeciez kazdy wie ze lampy poliftowe roznia sie ksztaltem od tych przed lifetm wiec zeby je dopasowac musialbys zminiac maske(nie wiem jak bedzie z blotnikami i zderzakiem)
zreszta patrzac na fotke w twoim podpisie nadal widze ze masz lampy przedliftowe
zarzuc fotki tych poliftowych lamp u ciebie w autku

Tak tyle ,że to zdjęcie jest przed wypadkiem z sarenka... A po wypadeczku zaczepy
miałem połamane to kupiłem prawie nowe używane lampy Oginalne... Tyle ,że z większą soczewka i z osłonami na kierunkowskaz i innym ułozeniem postojówek itd... Poniżej zamieszczam zdjęcie.. ( Zauważyłem ,że lampy wygladaja tak samo jak po liftingu)
MISIEK_A6, Ty nie rozróżniasz jakie lampy były przed a jakie po liftingu i dlatego wypisujesz głupoty :!:

Mniemam, że wymieniłeś lampy z rocznika "do 99" takie z widoczną żarówką kierunku na lampy 99-01 o takim samym kształcie zewnetrznym z zakrytą żarówką kierunku, trochę wiekszą soczewką.

Ale to jest cały czas przedliftowo :!:

Lampy poliftowe za nic nie dadzą się wpasować do auta przedliftowego. Sory, że moze komus odbieram nadzieję ale osobiście też regenerowałem swoje, jak na razie efekt bdb (napylanie luster soczewkowych przy ksenonach).
Kolego nie unoś sie... To jest forum i każdy może sie pomylić (zwłaszcza ,że lampy sa bardzooo podobne). Sam pewnie większości nie wiesz a wypowiadasz sie w takich blachych sprawach... Pozostawie to bez komentarza... :-?

gość_

Post autor: gość_ » 26 lis 2008, 20:44

panowie juz nie klocic sie
oczywiscie ze kazdy moze sie pomylic ale moim zdaniem lampy nie sa podobne bo ksztalt jest inny

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 26 lis 2008, 21:31

Może kształt nie ale chodzi mi tutaj o rozmieszczenie świateł w reflektorze i o wygląd soczewki... Kierunkowskazy sa takie same...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 26 lis 2008, 21:58

MISIEK_A6 pisze:Kolego nie unoś sie... To jest forum i każdy może sie pomylić (zwłaszcza ,że lampy sa bardzooo podobne). Sam pewnie większości nie wiesz a wypowiadasz sie w takich blachych sprawach... Pozostawie to bez komentarza...
A o co tu się kłócić :mrgreen: :?: To sa fakty :!:

Pisałeś kilkakrotnie bzdurne teksty popisując się niewiedza techniczną więc chciałem to ukrócić aby ktoś czasami nie wziął tego na serio i nie zakupił sobie lamp wg Twoich informacji.
Dla Ciebie lampy są "bardzooo" podobne a w rzeczywistości w 100 % się różnią, tzn. są niezamienne.
O poziom mojej wiedzy faktycznie nie musisz się martwić, jest wielokrotnie większa od Twojej, komentarze faktycznie zbyteczne :mrgreen:
Części samochodowe online - Motostacja pl

Qris

Post autor: Qris » 01 gru 2008, 23:38

A do zamiennika nie można wstawić starej soczewki od ori?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 02 gru 2008, 01:21

Qris pisze:A do zamiennika nie można wstawić starej soczewki od ori?
Może i mozna, trzeba sprawdzić kompatybilność konstrukcji elementów obu lamp. Sęk jednak w tym, że to soczewki, a właściwie ich odbłyśniki (te małe, w których mocuje się żarówkę mijania) są powodem, że lampy przestają dobrze świecić. Mianowicie z biegiem czasu się wypalają i szarzeją. Tak więc stare soczewki to jednak nie to co stare wino ;-)

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 07 gru 2008, 13:32

szachu a6 pisze:sa firmy ktore czyszcza lampy albo zrob to sam...
viewtopic.php?t=1062&highlight=lampy

zaoszczedzisz na lampach:D hahahahaha
A moglbys podac namiary na takie firmy? Najlepiej w okolicy lodzi...

Awatar użytkownika
arti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arti » 08 gru 2008, 15:34

Ponieważ trochę się zajmuję szkłem to poniżej jak samemu przygotować i wyczyścić lampy:

Instrukcja na usuwanie smug ze szkła:

Bierzemy róż polerski i zalewamy wodą, potrząsamy , czekamy aż opadnie i zlewamy wodę, powtarzamy jeszcze 2 razy

Nakładamy na filc i polerujemy mechanicznie uważając aby za bardzo nie przeschło (należy zwilżać powierzchnię wodą) oraz nie przykleił się żaden pył mogący porysować szybę.

Oferowany tlenek ceru, "róż polerski" jest produktem wymieszanym z korkiem polerskim -czysty tlenek to biały proszek.
Proszek różowy to zawsze mieszanina.

Tlenek ceru w proszku do nabycia:

http://moto.allegro.pl/item490238568_tl ... nimum.html

To nam przekazali na szkoleniach. Miłych prób.

morfeusz27

Post autor: morfeusz27 » 08 gru 2008, 18:48

birdman pisze:A moglbys podac namiary na takie firmy? Najlepiej w okolicy lodzi...
viewtopic.php?t=5272
jedyny minus że daleko od łodzi, ale chwalony

Awatar użytkownika
boluss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boluss » 08 gru 2008, 19:34

RomanS pisze:
MISIEK_A6 pisze:sadzik65439 napisał/a:
MISIEK_A6 napisał/a:
Hmmm powiem Ci ,że soczewki są większe ale lampy pasują idealnie... Lepiej świecą są takie nowsze :D:D

lampy pasuja idelanie?
cos mi tu nie pasuje przeciez kazdy wie ze lampy poliftowe roznia sie ksztaltem od tych przed lifetm wiec zeby je dopasowac musialbys zminiac maske(nie wiem jak bedzie z blotnikami i zderzakiem)
zreszta patrzac na fotke w twoim podpisie nadal widze ze masz lampy przedliftowe
zarzuc fotki tych poliftowych lamp u ciebie w autku

Tak tyle ,że to zdjęcie jest przed wypadkiem z sarenka... A po wypadeczku zaczepy miałem połamane to kupiłem prawie nowe używane lampy Oginalne... Tyle ,że z większą soczewka i z osłonami na kierunkowskaz i innym ułozeniem postojówek itd... Poniżej zamieszczam zdjęcie.. ( Zauważyłem ,że lampy wygladaja tak samo jak po liftingu)
MISIEK_A6, Ty nie rozróżniasz jakie lampy były przed a jakie po liftingu i dlatego wypisujesz głupoty :!:

Mniemam, że wymieniłeś lampy z rocznika "do 99" takie z widoczną żarówką kierunku na lampy 99-01 o takim samym kształcie zewnetrznym z zakrytą żarówką kierunku, trochę wiekszą soczewką.

Ale to jest cały czas przedliftowo :!:

Lampy poliftowe za nic nie dadzą się wpasować do auta przedliftowego. Sory, że moze komus odbieram nadzieję ale osobiście też regenerowałem swoje, jak na razie efekt bdb (napylanie luster soczewkowych przy ksenonach).
ja kupiłem oryginalne lampy hella przed liftem i tez mam inne soczewki, kierunki przysłonione i w inny miejscu postojowe.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 08 gru 2008, 19:57

boluss, no przecież napisałem, że przed liftem były 2 rodzaje lamp !
jedne montowane do 99 roku - mialy nieosłoniętą żarówkę kierunkowskazu, mniejszą soczewkę i wokół niej na takiej obwódce lustra coś co wygląda na kropki.
W latach 99-01 montowano natomiast lampy z osloną żarówki kierunku, wiekszą soczewką i bez tych kropek cyckowatych na lustrze wokól soczewki.

Obydwa rodzaje lamp są identyczne co do wymiarów i mocowań. Ale obydwa typy to lampy PRZEDLIFTOWE !
Poliftowe mają inny kształt !

Takie też rozróżnienia widnieją w ETCE i katalogu producenta czyli Helli.

Podaj prosze nry katalogowe Audi i Helli z Twoich lamp to sprawdzę które masz

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 08 gru 2008, 22:22

A orientuje sie ktore lampy lepiej swieca? Bo ja juz do swoich nie mam sily... Ostatnio jak jechalem w deszczu to prawie nic widac nie bylo...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 08 gru 2008, 22:40

birdman, jak kupowałem A6 to szukałem auta z ksenonami bo miałem przykre doświadczenia z lampami w Passacie B5 3BG (po lifcie- soczewki). Ale spotkało mnie rozczarowanie, lampy w Audi świeciły dupowato. Okazało się, że mam wypalone lustra (te małe za soczewkami, do których mocuje się żarówkę). Po ich regeneracji wszystko świeci bardzo ładnie.

Jesli masz ori lampy to ja bym je wyczyścił i regenerował, a jak nie to kup ori Helli (jesli masz zwykłe).
Jak masz ksenony to nowe Helli trochę drogie są :evil:

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 09 gru 2008, 15:42

No wlasnie mam oryginaly i chetnie bym je zregenerowal. Klosze mam w niezlym stanie, syfu w srodku nie widac wiec wydaje sie ze to problem z wypalonymi lustrami w soczewce. Niestety nie wiem gdzie to zrobic. Jestem z okolic lodzi i jehac do Gdanska w tym celu to slaby pomysl...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 09 gru 2008, 22:33

birdman, moje robiono w Poznaniu ale to chyba tez Cię nie urządza ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja