[A6 C6] Klocki hamulcowe - wymiana
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja też u nich brałem cały komplet i jestem bardzo zadowolonynikos pisze:Dzięki za kontakt. Dzwoniłem tam
Klocki 199 zł komplet, tarcze 369 zł za 1.
a6-c6-jakie-klocki-hamulcowe-vt15777,210.htm
pozdr
-
- Forum Audi A6 / A7
Wymiana klocków to jest pikuś, tylko żeby wymienić tył to musi być VCDS, a czy wymiana tego płynu hamulcowego to taka konieczność.nikos pisze:Powiedzcie jeszcze czy odpowietrzenie i wymiana płynu hamulcowego, klocków , tarcz to w C6 jakaś filozofia większa ?
Mam drugie Audi 100 C4 z 1991r, osobiście ja mam je 18 lat i nigdy tam jeszcze nie wymieniałem płynu hamulcowego a hamulce są brzytwa.
Jeżeli już to w jakim celu wymienia się płyn hamulcowy.
Pozdr
camelllcamelll, wszystko zależy od jego stanu... jeśli nie ma wody, to można nie wymieniać... ale koszt wymiany tego płynu jest naprawdę niewielki... a jednak napewno się zużywa jak każda inna część/płyn... a to, że te nasze auta są delikatne i 'obrażalskie' to chyba nie trzeba przypominać 
Tak więc polecam przy okazji zmienić płyn na ORI...

Tak więc polecam przy okazji zmienić płyn na ORI...
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie chodzi mi o koszty wymiany tego płynu ....0x4B25A pisze:ale koszt wymiany tego płynu jest naprawdę niewielki...
Ja też jeżdżę bardzo dużo, hamuję często i mocno, tym autem przejechałem 600 tyś z hakiem / mieszkam w górach - Kotlina Kłodzka / i naprawdę hamulce mam super, tak że na razie nie widzę potrzeby wymiany płynu.fenomenalny pisze:jesli ktos duzo i mocno hamuje:-) (tak jak ja) to zwykly plyn przegrzewa wiec albo warto wyminic na plyn do aut sportowych albo poprostu wymieniac ten zwykly co jakis czas bo nie wiadomo jakie on bedzie meic wlasciwosci:-)
Pozdr
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
camelllcamelll,
Plyn traci swoje wlasciwosci. Jest bardziej podatny na przegrzewanie - czyli na wytracanie sie pecherzykow powietrza w ukladzie ( a wiesz czym to sie moze skonczyc).
O scislowosci, lepkosci w roznych temperaturach nie wspominam, bo zakladam, ze wiesz.
Nikt Ci nie kaze wymieniac, to tylko zalecenia dla bezpieczenstwa Twojego i naszego, bo nie wiadomo, kiedy komus zawioda hamulce
tu nie chodzi o to, ze nie widzisz roznicy..Ja też jeżdżę bardzo dużo, hamuję często i mocno, tym autem przejechałem 600 tyś z hakiem / mieszkam w górach - Kotlina Kłodzka / i naprawdę hamulce mam super, tak że na razie nie widzę potrzeby wymiany płynu.
Plyn traci swoje wlasciwosci. Jest bardziej podatny na przegrzewanie - czyli na wytracanie sie pecherzykow powietrza w ukladzie ( a wiesz czym to sie moze skonczyc).
O scislowosci, lepkosci w roznych temperaturach nie wspominam, bo zakladam, ze wiesz.

Nikt Ci nie kaze wymieniac, to tylko zalecenia dla bezpieczenstwa Twojego i naszego, bo nie wiadomo, kiedy komus zawioda hamulce

-
- Forum Audi A6 / A7
OK.pama pisze:Plyn traci swoje wlasciwosci. Jest bardziej podatny na przegrzewanie - czyli na wytracanie sie pecherzykow powietrza w ukladzie ( a wiesz czym to sie moze skonczyc).
W sobotę biorę się za wymianę płynu hamulcowego, najpierw wymienię w 100 C4.
Tylko jaki zalać tam płyn i jak się do tego zabrać

Pozdr