Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] [A6 C6 ] Tuner analogowy czy hybryda?

Car Audio
Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 17 lut 2012, 00:24

lukasz11402 pisze:myslalem ze jakas zewnetrzna antenka wrazie co ,by podeszla
z antenką to jak wspominałem stosunkowo najmniejszy problem, jak masz moduły to pozostanie Ci "tylko" (w A6 nie robiłem ale przy skodzie krew mnie zalała) okablowanie. Antenkę to nawet tymczasowo możesz użyć jakąś małą do DVB-T na magnes i gdzieś z tyłu ją wrzucić. W Conradzie ostatnio widziałem że pojawiły się takie tylko pozostaje pytanie gdzie ją podłączysz: jak do tunera to aktywna, jak do tego modułu wzmacniacza i konwertera impedancji to nieaktywna.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 lut 2012, 08:01

Tak czy inaczej zabawy jest zdecydowanie więcej, niż w przypadku GPSa... :(

lukasz11402
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz11402 » 17 lut 2012, 10:45

To musze sie zastanowic czy sie bawic <mysli> bo graty mam wszystkie i czy gra warta swieczki bo jeszcze jak juz przejdziemy na cyfrowe kodowanie to wogle lipa,ale jak sie okaze ze mam te anteny w szybie to zapodam moda bo malo roboty <rotfl>

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 17 lut 2012, 16:48

lukasz11402 pisze:To musze sie zastanowic czy sie bawic <mysli> bo graty mam wszystkie i czy gra warta swieczki bo jeszcze jak juz przejdziemy na cyfrowe kodowanie to wogle lipa,ale jak sie okaze ze mam te anteny w szybie to zapodam moda bo malo roboty <rotfl>
mając graty to ja bym szedł do przodu, spokojnie wolnymi chwilami jak się cieplej zrobi to i przyjemniej będzie. Tak przemeblowałem O2 w zeszłe lato, na ten rok mam plany pogrzebać w A6. Jak zamontujesz (może już masz) cały układ antenowy to do cyfrówki będzie jak znalazł (tu nie ma różnicy) a jedyne co Ci pozostanie na przyszłość to zamontować/wymienić Tuner cyfrowy z dekoderem MPEG-4 (to już jest chwila) więc tak na zmarnowanie nie popracujesz.

lukasz11402
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz11402 » 17 lut 2012, 18:01

innova,to tak zrobie tylko cieplo musi sie zrobic bo teraz to depresii dostaje zimowej <wnerw> a pewnie jak bedzie cieplo to czasu bedzie brakowac <rotfl> no ale zabaw z moja maszynka to frajda <lol>

ps.a co myslisz o KEY LETS GO bo tez mam wszystkie graty lacznie z przyciskiem w klamce <mysli> <radocha>

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 17 lut 2012, 18:24

lukasz11402 pisze:ps.a co myslisz o KEY LETS GO bo tez mam wszystkie graty lacznie z przyciskiem w klamce
zapytałeś to oczywiście odpowiem nawet jeżeli odpowiedź jest mniej optymistyczna aniżeli w przypadku TV. To się chyba określa mianem Keyless go ale wiem o co chodzi. Otóż ja bym tego nie instalował, to jest jeden z takich elementów które pewnego poranka mogą uprzykrzyć Ci życie i sprawić że samochodu nie uruchomisz... a być może będziesz wtedy daleko od domu i czas będziesz miał wyliczony co do minuty. Ja po jednej akcji z alarmem który po burzy odciął mi zapłon (zależność była inna le to już mniej istotne) unikam takich dodatkowych elementów powiązanych z układem zapłonu. Nie jest to niezbędne, żyje się i bez tego całkiem fajnie a koszty i nerwy wynikające z usuwania awarii tego elementu mogą być spore.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 lut 2012, 18:24

lukasz11402 pisze:ps.a co myslisz o KEY LETS GO bo tez mam wszystkie graty lacznie z przyciskiem w klamce
Rozumiem, że chodzi o 'bezkluczykowy' system... osobiście, ze względów bezpieczeĂąstwa, jestem przeciwny takim rozwiązaniom...

lukasz11402
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz11402 » 17 lut 2012, 20:01

jak tak to se daruje a wydawalo mi sie to fajnym gadzetem,bez kluczyka otwieranie,odpalanie ale wychodzi na to ze to tylko fajny,awaryjny system ale tv
jak to innova sie wypowiedzial ze zmontuje bo to przyjemnosc porezac przy swojej maszynce <radocha>

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 17 lut 2012, 23:53

lukasz11402 pisze:jak tak to se daruje a wydawalo mi sie to fajnym gadzetem
akurat fajnie wyszło bo pojawiły się w tym samym czasie dwie niezależne ale całkowicie zbieżne opinie. Zwróć też uwagę iż 0x4B25A nawiązał do bezpieczeĂąstwa i to w kontekście zapewne tego, że Ci ten gadżet może uprzyjemnić życie odcięciem w trakcie jazdy, nie wiem czy dobrze wyłapałem ale ciekaw jestem jak w przypadku utraty łączności pomiędzy chipem w Twoim bryloczku a odbirnikami samochodu zachowuje się pojazd i co w szczególności się dzieje z układem kierowniczym.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lut 2012, 10:29

innova, miałem na myśli sytuację, w której np. jesteś w markecie a złodziej odpowiednim wzmacniaczem fal, wzmacnia sygnal i otwiera Twoje autko...

lukasz11402
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz11402 » 18 lut 2012, 10:30

innova,niemam pojecia jak to jest jak sie cos popieprzy w czasie jazdy zastanawia mnie tylko czy jest duzo grzebania coby zapodac taki mod <mysli> pewnie pol autka musialbym rozebrac i jeszcze cosik by wyszlo a ze niemam garazu to byla by lipa :[

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 18 lut 2012, 17:48

innova, miałem na myśli sytuację, w której np. jesteś w markecie a złodziej odpowiednim wzmacniaczem fal, wzmacnia sygnal i otwiera Twoje autko...
no to jest jeszcze jedna ciekawa możliwość chociaż nie samym wzmacniaczem, taki repeater w rękach osoby miałby zbyt małą separację pomiędzy odbiorem od właściciela transpondera a wzmocnionym sygnałem odsyłanym do pojazdu. Sprzężenie od razu doprowadzi do przesterowania wzmacniacza. To by trzeba inaczej zrobić, po prostu nakłonić transponder właściciela (pobudzić) do nadawania i zarejestrować wysłany sygnał. Aby to zrobić trzeba znać cały protokół transmisji a ten raczej jest zabezpieczony i jeszcze zapewne synchronizowany aby sekwencja się nie powtarzała... tyle że biznes jest biznes a ludzie z labu VAG są tylko ludźmi i wszystko jest kwestią ceny.

o tym układzie kierowniczym to wspomniałem bo mi się przypomniał fragment artykułu zamieszczonego na vwszrot.pl

&#8221;Steering wheel still locked&#8221; - kiedy zobaczyłem ten napis, okazało się, że samochodu nie można uruchomić, nie działa zapłon i co najgorsze, kierownica jest zablokowana. Awaria jak awaria, gdyby nie fakt, że zdarzyła się na drodze, przy wjeździe na posesję.
Ciarki mnie przeszyły kiedy uzmysłowiłem sobie, że awaria i w konsekwencji blokada kierownicy mogłaby się zdarzyć przy prędkości 140 km/h na łuku autostrady. Być może trafiłbym do policyjnych kartotek jako kolejny przypadek kierowcy, który z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas i ginąc zabrał z sobą całą rodzinę jadącą w aucie z naprzeciwka."
lukasz11402 pisze: pewnie pol autka musialbym rozebrac
anteny służące odbiorowi sygnałów z Twojego transpondera są rozlokowane w kilku miejscach w samochodzie (jest ich kilka) i jak dobrze pamiętam są w desce rozdzielczej oraz drzwiach między innymi. Drzwi to zapewne mniejszy problem ale gdzie w desce jest miejsce na te anteny to nie wiem, natomiast nawet w ciepły pogodny dzieĂą chyba bym się nie zdecydował na rozbiórkę, chyba że przy okazji montowałbym jakiegoś HUD'a czy inny superbajer wymagający rozmontowania.

lukasz11402
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasz11402 » 19 lut 2012, 12:08

W takim razie z systemem bezkluczykowym dam se spokoj ale tv zapodam moze na nastepna sobote zobacze jaka pogoda bedzie,a co pozniej z rozbudowa tego np.kamera cofania i ewentualnie jakies DVB coby ten MPEG4 zadzialal bo sygnal u nas z MPEG2 zmieni juz sie w lipcu 2013 i bedzie lipa <rotfl>

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 19 lut 2012, 12:52

lukasz11402 pisze:bo sygnal u nas z MPEG2 zmieni juz sie w lipcu 2013
U Nas nie ma MPEG-2... co najwyżej jak sygnał analogowy zaniknie, na rzecz cyfrowego z MPEG-4.

Myślę, że kamera cofanie to ciekawy bajer w aucie tej klasy... <okok>

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 19 lut 2012, 13:17

lukasz11402 pisze:ewentualnie jakies DVB coby ten MPEG4 zadzialal bo sygnal u nas z MPEG2 zmieni juz sie w lipcu 2013
tak jak 0x4B25A Ci podpowiedział: w 2013 planowane jest odłączenie TV analogowej a jedyny obowiązujący standard kompresji DVB-T e PL to MPEG-4 wsparty H264 w przypadku HD. Powinny pojawić się ORI tunery MPEG-4 w miejsce hybrydy, ponadto myślę że można dobrać dowolny inny tuner DVB-T z MPEG-4 i podłączyć ale tego Ci nie potwierdzę na ten moment, bo jeszcze nie analizowałem tematu co i jak podłączyć. Dla mnie stress zimowy koĂączy się w mniej więcej w maju ;) . Natomiast z systemem antenowym to możesz śmiało rozpoznawać temat bo będzie potrzebny w każdym wariancie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja