lukasz11402 pisze:innova czyli najlepiej szybke wymienic tyle ze szybka 07 a ja mam 05
to jakie antenki zapodac jesli niemam u siebie na szybce?
zeby sprawdzic to musze rozebrac kawalek podsufitowki?bo ma sie rozumiec ze one tam sa wmontowane na stale?
w podsufitce znajdziesz ukryte moduły konwerterów impedancji ze wzmacniaczami o których wspomniałem.
Anteny są widoczne gołym okiem, przykładowo te pionowe pasy przechodzące przez paski ogrzewania szyby to jest FM. W górnej części szyby znajdziesz też zagęszczone paski poziome i te powinny być od TV (TV ma polaryzację poziomą właśnie). U mnie są ale że zima nadeszła to poczekam do wiosny z rozpracowaniem co i jak jest wyprowadzone.
Aby zadziałała TV to musisz mieć
1) antenę czyli te paski, jak ich nie masz to można je samemu spróbować wykonać używając linii przewodzącej (trudno dostać odpowiednio cieĂąką aby nie zrobić jakiegoś brzydactwa), to nie jest trudne jak się znajdzie odpowiedni materiał wyjściowy.
2) konwerter impedancji w podsufitce obsługujący również TV (jak masz taki właśnie zamontowany to raczej masz i antenę fabrycznie przygotowaną bo jaki sens byłby właśnie taki zamontować
3) okablowanie od konwertera impedancji do tunera
4) sam tuner
czyli zdejmując podsufitkę jesteś w stanie wyłapać jaki numer ma Twój moduł konwertera impedancji (na Allegro często nazywany anteną

) lub też być może ASO po VIN Ci pomoże i podpowie co tam wcisnęli. To jest połowa sukcesu, w przeciwnym razie (jak jest wariant uproszczony) sporo pracy Cię czeka.
Rekin do TV się nie nada chociaż stanowi uzupełnienie anten FM i TV często tyle że i tak główną rolę grają anteny umieszczone (fabrycznie napylone warstwy przewodzące) na szybie (widać je na rysunku który kolega podrzucił)