Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Temperatura silnika 120 stopni

Silniki benzynowe
jericho24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jericho24 » 08 gru 2011, 00:55

darksys pisze:Witam dalej nie wiem o co z tym kaman. Mam zimny silnik przejadę np 500m i zatrzymam się i już jest 120 stopni. Jadę dalej i po np 4 min spada szybko do 80 stopni.Potem jadąc dalej cały czas mam na wskaźniku 80 stopni. Czyli jak jest zimny i sie grzeje to głupieje a potem już działa OK. Tylko pytanie brzmi dlaczego. Na wagu cały czas jest 70. Czyli czujnik dla waga mierzy poprawnie a ten na wskażniku głupieje. A wskaźniki da się jakoś sprawdzić ?
Jesli jadac jednostajnie widzisz jak wskazowka temp pokazuje co chce, to na 99,9% jest to wina czujnika temp. G6/62.
Jesli w miescie masz caly czas 90C a na trasie ci spada, to na 99% winny jest termostat.

Pytanie poza tematem do ciebie ;)
Sprawdz po odpaleniu zimnego silnika np. po ok 1km jak sa u ciebie nagrzane weze ukladu chlodzenia, lacznie z chlodnica (gorny i dolny waz) i zbiorniczkiem wyrownawczym. Ja po 2km ma juz ponad 50C na zegarach, po ok 5km jest juz 90C, ale VAG pokazuje dopiero 75C. W sumie po ok 10km mam dopiero ok 90C wg. VAGa. Termostat z 09.2011 WAHLER.

Jesli mozesz to zaznacz np kolorem czerownym nagrzane elementy i niebieskim zimne.
Obrazek

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 11 gru 2011, 12:24

darksys pisze:Dzięki "grzałka" za wyjaśnienie. A możesz mi powiedzieć co może mieć wspólnego termostat z czujnikiem temperatury, że pokazuje głupoty ? Jak można sprawdzić czy termostat mam ok ? Pozdrawiam
witam. sorki że tak późno ale nie byłem dawno na forum. daj znać czy coś się zmieniło czy nadal męczysz się z problemem.
co do twojego pytania to termostat i czujnik nie mają wiele wspólnego poza tym że termostat jest od utrzymywania odpowiedniej temperatury a czujnik od jej monitorowania. więc nie ma możliwości żeby jedno zepsuło się przez drugie. ale i jedno i drugie może być wadliwe stąd te cyrki. daj znać czy problem rozwiązałeś bo jeśli tak to bez sensu żebym się rozpisywał.

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 26 sty 2012, 18:29

Witam dalej bujam się z tym problemem. Wymieniłem drugi czujnik i jest to samo !!!!. Wyciągnołem te zagary i wiem że mam zimny lut najprawdopodobniej bo po poruszaniu płytą zaczyna wskazówka pływać. Poprawiłem luty te co widziałam ale niec nie pomogło. Czy ktoś może mi powiedzieć które piny na wtyczce są odpowiedzialne za temperature na wskaźnikach wtedy mógłbym łatwiej poszukać ? Proszę o pomoc

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 27 sty 2012, 16:17

Witam a czy jest mi ktoś w stanie podpowiedzieć które piny w liczniku są od temperatury bo nie mogę nigdzie znaleść. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbig_wwl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zbig_wwl » 27 sty 2012, 18:36

Co do pinów, to może to pomoże http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=45431 . U Ciebie wygląda to tak, jakby jakieś napięcie referencyjne "pływało", więc przyjrzyj się dokładnie stabilizatorom w zegarach.
Pozdrawiam
zbig_wwl

3.0TFSI by GREGOR10 ~450ps

ps. nie pomagam na PW

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 05 lut 2012, 19:16

Dzięki zbig_wwl za linka. Czy możesz mi dokładnie wyjaśnić o co chodzi z tymi stabilizatorami. Czy mogę je w ciemno przelutować ? Bujem się już z tymi zegarami chyba pół roku. Teraz jak są mrozy to żadziej się problem pojawia ale dalej występuje.

[ Dodano: 2012-06-11, 22:38 ]
Witam w czujniku temperatury są 4 przewody z tego co wiem 2 dla zegarów i 2 dla kopa. Gdzie idą te przewody bo śledziłem i wchodzą te przewody w wiązkę i nie wiem gdzie dochodzą ?
Odłączyłem przewody koło komputera pod maską i dalej wskazówka łazi sobie jak chce i dalej wali błędem na fis o przekroczonej temperaturze. Masakra !

Wywaliłem ten francowaty licznik magneti morelli i kupiłem vdo po wymianie temperatura działa prawidłowo. Problem miałem w samym liczniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja