Jesli jadac jednostajnie widzisz jak wskazowka temp pokazuje co chce, to na 99,9% jest to wina czujnika temp. G6/62.darksys pisze:Witam dalej nie wiem o co z tym kaman. Mam zimny silnik przejadę np 500m i zatrzymam się i już jest 120 stopni. Jadę dalej i po np 4 min spada szybko do 80 stopni.Potem jadąc dalej cały czas mam na wskaźniku 80 stopni. Czyli jak jest zimny i sie grzeje to głupieje a potem już działa OK. Tylko pytanie brzmi dlaczego. Na wagu cały czas jest 70. Czyli czujnik dla waga mierzy poprawnie a ten na wskażniku głupieje. A wskaźniki da się jakoś sprawdzić ?
Jesli w miescie masz caly czas 90C a na trasie ci spada, to na 99% winny jest termostat.
Pytanie poza tematem do ciebie

Sprawdz po odpaleniu zimnego silnika np. po ok 1km jak sa u ciebie nagrzane weze ukladu chlodzenia, lacznie z chlodnica (gorny i dolny waz) i zbiorniczkiem wyrownawczym. Ja po 2km ma juz ponad 50C na zegarach, po ok 5km jest juz 90C, ale VAG pokazuje dopiero 75C. W sumie po ok 10km mam dopiero ok 90C wg. VAGa. Termostat z 09.2011 WAHLER.
Jesli mozesz to zaznacz np kolorem czerownym nagrzane elementy i niebieskim zimne.