Siedząc w aucie prawa głowica po 22,21,22....
Lewa głowica 21,20,18....
Jutro zabieramy, tzn kuzyn zabiera się za demontaż silnika, ja przybywam ze szczerą chęcią pomocy.
Głowice oddajemy do warsztatu na sprawdzenie poszczególnych elementów i ich regenerację.
Całe szczęście że chociaż wałki z "hydrauliką" są zrobione, to nam odpadnie od rachunku.
Podsumowując:
2x głowice do regeneracji
2x uszczelka pod głowicę
2x komplet śrub do tego
Pewnie wymieniony zostanie rozrząd
olej i płyn + inne duperele + wymiana mniej ważnych rzeczy
Teraz pytanie odnośnie takich rzeczy jak tłoki, panewki, pierścienie tłokowe. Kuzyn i tak będzie widział wszystko, czy sugerujecie jednak aby to od razu zrobić

Na koniec pozwolę sobie skomentować "warsztat naukowy" mechaników z mojego miasta. Tyle razy auto było podstawiane, czy na wymianę oleju, czy jakichś pierdół, żaden jednak oprócz stwierdzenia "silnik" nierówno pracuje nie podpowiedział że traci kompresję. Do tego dochodziły wymądrzania, filozofie "jeździłem wieloma 2.5 TDI ale ten to jest porażka". Zesraliby się wszyscy po kolei gdyby podpowiedzieli i chociaż ze zwykłej ludzkiej życzliwości nakierowali co można zrobić( nie raz brali auto na "spróbowanie").
Przynajmniej teraz z ojcem przekonaliśmy się, jacy tutaj są oszuści i jaką radochę im sprawia naśmiewanie: " ooo takie czarne Audi to się przecież chyba nie psuje w dodatku z takim silnikiem". Ich zbawienne rady zamykały się w niewymagających stwierdzeniach: wypucować i na giełdę niech jakiś naiwniak kupi".
Takim oszustom i burakom stanowczo dziękuję, choćby naprawa trwała 2 czy 3 miesiące przywrócimy do auto do życia tak, aby ktoś po nas mógł bezpiecznie jeździć bez narażenia życia. Bo my niestety tak jeździliśmy za sprawa sk.....ów którzy mieli z tego satysfakcję.
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem emocjonalnym tonem swojej wypowiedzi. Wszystko to spowodowało ciągłe zwodzenie, nieuczciwość, zazdrość i szereg innych zakłamanych słów od "specjalistów". Najpierw jeden spartolił rozrząd na kreseczki"bo tak też się da" no a drugi miał cudowne wyjście z giełdą i wiele, wiele innych...
Po całej naprawie dam znać jak się to potoczyło.