Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Słabe z tyłu hamulce a6 c5 awx 1.9 tdi 130 km

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kinol1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Słabe z tyłu hamulce a6 c5 awx 1.9 tdi 130 km

Post autor: kinol1981 » 07 paź 2011, 20:48

Witam. Mam problem tego typu, że byłem na diagnostyce przod hamuje super a tył prawie w ogóle. Ręczny też bardzo dobrze. Nie wiem co to może być. Rozbierałem zaciski z tyłu są ok. Klocki lekko pływają żadnych wżerów na tłoczkach, płyn wymieniany odpowietrzone a hamulców brak. Tłoczki wychodzą po naciśnięciu pedału hamulca. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam iż zmieniałem servo i pompe hamulcową ze wzgledu na to iz wczesniej blokowaly mi sie hamulce byly bardzo gorace i na wzniesieniach puszczalem ja na luz a auto wcale nie jechalo. tak jakbym mial wcisniety pedal hamulca. Wymienialem wezyki elastyczne przy kolach plyn 3 razy gumki w zaciskach i w pompie. Na 5 dni pomagalo po tym czasie znowu to samo. więc wymienilem servo z pompą hamulcową. hamulce odpuściły auto lekko się toczyło pojechałem na diagnostykę i tu zdziwienie tył prawie nie hamuje. Gdzie mam szukać przyczyny?

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Słabe z tyłu hamulce a6 c5 awx 1.9 tdi 130 km

Post autor: axe » 08 paź 2011, 09:22

kinol1981 pisze:Witam. Mam problem tego typu, że byłem na diagnostyce przod hamuje super a tył prawie w ogóle. Ręczny też bardzo dobrze. Nie wiem co to może być. Rozbierałem zaciski z tyłu są ok. Klocki lekko pływają żadnych wżerów na tłoczkach, płyn wymieniany odpowietrzone a hamulców brak. Tłoczki wychodzą po naciśnięciu pedału hamulca. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam iż zmieniałem servo i pompe hamulcową ze wzgledu na to iz wczesniej blokowaly mi sie hamulce byly bardzo gorace i na wzniesieniach puszczalem ja na luz a auto wcale nie jechalo. tak jakbym mial wcisniety pedal hamulca. Wymienialem wezyki elastyczne przy kolach plyn 3 razy gumki w zaciskach i w pompie. Na 5 dni pomagalo po tym czasie znowu to samo. więc wymienilem servo z pompą hamulcową. hamulce odpuściły auto lekko się toczyło pojechałem na diagnostykę i tu zdziwienie tył prawie nie hamuje. Gdzie mam szukać przyczyny?
czyli wychodzi z tego ze hamulec roboczy szwankuje

w jaki sposob odpowietrzales hamulce tyl?
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
kinol1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kinol1981 » 08 paź 2011, 11:48

Odpowietrzałem zwykłą metodą. Czyli w dwie osoby. Dosyć długo, ale może dzisiaj jeszcze raz spróbuję. A czy można jakoś uszkodzić zaciski? Pytam bo mi na diagnostyce powiedzieli, że trzeba umieć wymieniać klocki z tyłu, ale moim zdaniem zrobiłem to dobrze. Aby wcisnąć cylinderek wziąłem żabę i kręciłem w lewą stronę przy czym wciskałem cylinderek. Poszło łatwo i lekko.
Kris

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM

Post autor: axe » 08 paź 2011, 18:17

kinol1981 pisze:Odpowietrzałem zwykłą metodą. Czyli w dwie osoby. Dosyć długo, ale może dzisiaj jeszcze raz spróbuję. A czy można jakoś uszkodzić zaciski? Pytam bo mi na diagnostyce powiedzieli, że trzeba umieć wymieniać klocki z tyłu, ale moim zdaniem zrobiłem to dobrze. Aby wcisnąć cylinderek wziąłem żabę i kręciłem w lewą stronę przy czym wciskałem cylinderek. Poszło łatwo i lekko.
masz korektor hamowania?
jak bedzie w gorze auto to nie odpowietrzysz zaciskow z tylu
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

krzysiek.1706
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek.1706 » 08 paź 2011, 19:50

witam mam problem z tylnym kolem lewym trzyma hamulec cylinderek lekko chodzi reczny tez przewód gumowy nowy i grzeje sie koło co mam zrobić :( :(

Awatar użytkownika
kinol1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kinol1981 » 08 paź 2011, 22:31

nie mam korektora
:(
Kris

długi2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 140KM

Post autor: długi2 » 08 paź 2011, 23:05

krzysiek.1706 pisze:witam mam problem z tylnym kolem lewym trzyma hamulec cylinderek lekko chodzi reczny tez przewód gumowy nowy i grzeje sie koło co mam zrobić :( :(
Zobacz czy zacisk lekko pływa na tych 2 prowadnicach, one potrafią się zapiec i wtedy taki efekt może być. Podnieś tył samochodu i porównaj prawe i lewe koło po spuszczeniu hamulca ręcznego czy obracają się tak samo lekko.
Wyindywidualizowałem się z rozentuzjazmowanego tłumu audi
Obrazek

Awatar użytkownika
kinol1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kinol1981 » 11 paź 2011, 08:54

Panowie wczoraj odpowietrzyłem hamulce. Nie było powietrza, płyn czysty leciał a hamulców nadal brak. Co można jeszcze zrobić? Znowu wymienić pompę hamulcową czy pompę ABS? Czy hamulce można sprawdzić za pomocą VAG COM ?? <zalamka>
Kris

snoopi21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: snoopi21 » 18 kwie 2012, 14:48

Witam

Mam dokładnie taki sam problem. Wczoraj byłem na przeglądzie i gość na moje życzenie porządnie przetrzepał mi autko. Wszystkie testy wypadły na plus :) poza hamulcami na tylnej osi. Ręczny jest b.dobry a roboczy hamuje dużo słabiej. Oczywiście po przeglądzie lewarek i oba koła w dół, tarcze i klocki wyglądają dobrze, nie ma wżerów a zaciski spokojnie sobie pływają.

Pozostał jeszcze korektor siły hamowania ale nie wiem jak to sprawdzić. Dajcie znaćbo jednak heble to u mnie podstawa :) <nerwus>

Panowie pomógłby ktoś :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja