Właśnie próbuje się dostać do tylniego spryskiwacza i wyłącznika krańcowego znajdujących się w klapie bagażnika, czyli próbuje zdjąć tapicerkę z klapy bagażnika.
Zrobiłem jak radzono na forum, tzn. odkręciłem śrubki, odczepiłem cztery zaczepy z dołu klapy i częściowo tapicerka odeszła, ale za Chiny Ludowe nie mogę zdjąć dwóch pozostałych zaczepów znajdujących się powyżej, tzn. bliżej szyby. Wygląda na to że razem z tapicerką musi też zejść taki plastik znajdujący się powyżej tapicerki (na tyłach spryskiwacza). Czy mam rację (upewniam się, bo nie chcę tego plastiku połamać)?stasiuszef pisze:Właśnie wróciłem z garażu i temat wygląda następująco. Szukałem szukałem i znalazłem strzelony przewód w gumowym peszlu łączącym klapę z dachem, od zamykania i otwierania nie wytrzymał i se pęknął. Druga sprawa nie umiem za nic ściągnąć tej tapicerki z klapy.Tak jak pisał kolega powyżej rzeczywiście są dwie śrubki i wewnątrz wygląda jakby trzymało się już tylko na zaczepach,ale... u mnie jest roleta i wydaje mi się że ona trzyma(widać śrubki mocowania od wewnątrz.Podważałem tapicerkę, myślałem że wyskoczy, ale ona jak na złość nie chce wyjść.Nie chce tego połamać, jak wiadomo o to nie trudno.A może nie należy się bać i spróbować mocniej podważyć. Czy ta roleta ma coś wspólnego z mocowaniem?Czy wogóle nie zwracać na nią uwagi?
I czy ktoś wie jak podważyć te dwa pozostałe zaczepy, a może jest ich więcej (tylko ja ich nie zauważyłem)? Czy ktoś zna jakiś łatwy sposób na samodzielne zdjęcie tej !%$#_^&!!!$$ tapicerki.
(....)
Okej, udało się, trzeba trochę cierpliwości. Zaczepów jest 9. Załączam zdjęcie odwrotnej strony tapicerki z zaznaczonymi klipsami (zaczepami) które trzeba podważyć, żeby zdjąć tapicerkę. Ta strona z 5 zaczepami to dolna tapicerki (tam gdzie jest uchwyt i jedna ze śrubek, którą wczęśniej trzeba odkęcić (druga śrubka jest pod trójkątem).
(,,,) No właśnie, żeby cała operacja przebiegła bez bólu potrzeby jest długi, ale szeroki śrubokręt.
O naprawie (osuszaniu) wyłącznika krańcowego w bagażniku możecie przeczytać tutaj
NAPRAWA WYÂŁÂĄCZNIKA