Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Avant] Zdjęcie tapicerki z klapy bagażnika

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Rad1979
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Avant] Zdjęcie tapicerki z klapy bagażnika

Post autor: Rad1979 » 01 lut 2009, 11:47

Witam,
Właśnie próbuje się dostać do tylniego spryskiwacza i wyłącznika krańcowego znajdujących się w klapie bagażnika, czyli próbuje zdjąć tapicerkę z klapy bagażnika.
stasiuszef pisze:Właśnie wróciłem z garażu i temat wygląda następująco. Szukałem szukałem i znalazłem strzelony przewód w gumowym peszlu łączącym klapę z dachem, od zamykania i otwierania nie wytrzymał i se pęknął. Druga sprawa nie umiem za nic ściągnąć tej tapicerki z klapy.Tak jak pisał kolega powyżej rzeczywiście są dwie śrubki i wewnątrz wygląda jakby trzymało się już tylko na zaczepach,ale... u mnie jest roleta i wydaje mi się że ona trzyma(widać śrubki mocowania od wewnątrz.Podważałem tapicerkę, myślałem że wyskoczy, ale ona jak na złość nie chce wyjść.Nie chce tego połamać, jak wiadomo o to nie trudno.A może nie należy się bać i spróbować mocniej podważyć. Czy ta roleta ma coś wspólnego z mocowaniem?Czy wogóle nie zwracać na nią uwagi?
Zrobiłem jak radzono na forum, tzn. odkręciłem śrubki, odczepiłem cztery zaczepy z dołu klapy i częściowo tapicerka odeszła, ale za Chiny Ludowe nie mogę zdjąć dwóch pozostałych zaczepów znajdujących się powyżej, tzn. bliżej szyby. Wygląda na to że razem z tapicerką musi też zejść taki plastik znajdujący się powyżej tapicerki (na tyłach spryskiwacza). Czy mam rację (upewniam się, bo nie chcę tego plastiku połamać)?
I czy ktoś wie jak podważyć te dwa pozostałe zaczepy, a może jest ich więcej (tylko ja ich nie zauważyłem)? Czy ktoś zna jakiś łatwy sposób na samodzielne zdjęcie tej !%$#_^&!!!$$ tapicerki.

(....)

Okej, udało się, trzeba trochę cierpliwości. Zaczepów jest 9. Załączam zdjęcie odwrotnej strony tapicerki z zaznaczonymi klipsami (zaczepami) które trzeba podważyć, żeby zdjąć tapicerkę. Ta strona z 5 zaczepami to dolna tapicerki (tam gdzie jest uchwyt i jedna ze śrubek, którą wczęśniej trzeba odkęcić (druga śrubka jest pod trójkątem).

(,,,) No właśnie, żeby cała operacja przebiegła bez bólu potrzeby jest długi, ale szeroki śrubokręt.

O naprawie (osuszaniu) wyłącznika krańcowego w bagażniku możecie przeczytać tutaj

NAPRAWA WYÂŁÂĄCZNIKA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2009, 18:00 przez Rad1979, łącznie zmieniany 4 razy.
Rad1979, A6 '02 1.9 TDI

Karkowa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karkowa » 23 mar 2010, 22:45

A ta tapicerka wychodzi razem z tym plastikiem wkoło szyby??

chrisstos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chrisstos » 23 lut 2011, 22:07

Chciałbym dodać, że ten plastyk, o którym tu mowa, jest jest połączony dwoma zaczepami z tą plastykową ramką wokoło szyby także jeśli już odblokujemy wszystkie metalowe zaczepy to uważajmy jeszcze na te od ramki. Gdy odchyli się tapicerkę powinno być je widać w rogach. Ja niestety nie wiedziałem o ich istenieniu i połmamałem obydwa. Mam nadzieje, że nie poskutkuje to trzeszczeniem tapicerki bo w sumie te zaczepy nie były tam aż jakoś wyjątkowo potrzebne bo wszystko trzyma się na tych metalowych.

photokom
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: photokom » 12 wrz 2011, 10:53

Da się jakoś tak odchylić tą tapicerkę, że widać te zaczepy? Czy po prostu trzeba pchać śrubokręt między tapicerkę a blachę klapy i na czuja szukać i je wyczepiać? Nie chcę porysować lakieru ani połamać zaczepów. Odkręciłem obydwie śruby. Próbowałem jakoś odchylić dolną część tapicerki (tą bliżej krawędzi), ale praktycznie niewiele się udaje. Wyjąłem tylko taką listwę ozdobną z samej krawędzi tapicerki (na styku z blachą). Szczelina niby jest, ale pod nią widać tylko blachę. Muszę to ciągnąć jakoś mocniej? Czy może trzeba zacząć z boku albo d góry (od szyby)?

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 15 kwie 2013, 20:15

Ja też dzisiaj zdjąłem tapicerkę z klapy. Zdjęcie i uwagi mocno pomogły, bo siedzi naprawdę solidnie. Moim zdaniem lepiej jednak na początku zdemontować światełko, po podważeniu od czerwonego powinna wyjść, i odpiąć kabel. Odpięcie kabla z jedna ręką trzymającą dość ciężką tapicerkę to dosyć karkołomne zadanie. Mi się udało bo mogłem podeprzeć. Zaczepy najlepiej odpinać od tych dolnych bocznych. Pod śrubokręt podłożyć trochę filcu aby nie pokaleczyć lakieru. ÂŚruba pod trójkątem lekko schowana, na początku jej nie znalazłem. Na szczęście odpinałem ostrożnie i zobaczyłem że coś jednak w tym miejscu mocno trzyma i znalazłem. Tapicerka jak to w 14 letnim aucie trochę brudna i popękana. Puściło parę zgrzewów. Wie ktoś czym to najlepiej posklejać?
starry

Mahrid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mahrid » 16 kwie 2013, 19:52

starry, powinno sie udac przy pomocy spawarki do plastiku, jak nie dysponujesz takim sprzetem ty albo twoi znajomi to rozejzyj sie w okolicy za warsztatem co specializuje sie w spawaniu plastiku. Koszy takiego spawania znikome.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 16 kwie 2013, 22:47

Kolego starry ja ten problem rozwiązałem zgrzewając plastyk lutownica kolbową. Następnie każdy zgrzew nawierciłem malutkim wiertłem, po czym wkręciłem w dziury wkręt z dużą podkładką.Tak zmodyfikowaną tapicerkę rozbierałem już kilkukrotnie i zawsze bez 'ofiar' <okok>

Ale faktycznie Kolega Mahrid ma rację, jeżeli nie dysponujesz sprzętem, podjedÂź do 'chłopków' zajmujących się spawaniem plastyków, zrobią Ci to za parę złotych ;-)

bosmman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bosmman » 21 kwie 2013, 13:55

Witam z waszych opisow wnioskuje ze macie wykonania tapicerek klap bez rolety przeciwslonecznej - szczesliwcy! pod roleta sa dodatkowe cztery sroby problemem nie sa one tylko samo wyjecie rolety z tapicerki tak aby jej nie uszkodzic. Aby tego dokonac najlepiej jest zaopatrzyc sie w 30 -40 cm takiej dosc sztywnel plastikowej tasmy do pakowania palet przepchnac petle pomiedzy roleta a obudowa rolety w tapicerce nastepnie zacisnac oba konce tasmy np. sciskiem stolarski i krotkim! mocnym szarpnieciem wyrwac rolete z obudowy. Krotkim bo sama roleta ma z tylu jeszcze po obu stronach zabezpieczajace tasmy przykrecone srobami przez tapicerke do klapy - lepiej ich nie zerwac. nie probujcie zadnymi srobokretami czy czyms takim podwazac rolety nic to nie da tylko gwarantowane uszkodzenia

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 22 kwie 2013, 17:14

Dorzucę swoje pięć groszy patent z taśmą świetny pomysł, ja użyłem drutu ze struny do tego zabiegu.
bosmman pisze:Witam z waszych opisow wnioskuje ze macie wykonania tapicerek klap bez rolety przeciwslonecznej - szczesliwcy!
he he fakt! :)

Dla zobrazowania zdjęcie rolety ---
Obrazek

i tapicerki od strony wewnętrznej pomarańczowymi trójkątami oznaczyłem miejsce przykręcenia śrub na czerwono spinki mocujące tapicerkę do klapy.
Obrazek

bosmman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bosmman » 23 kwie 2013, 10:58

Plastikowa tasma dosc latwo daje sie przypchnac w niektorych miejscach pod roleta, takie miejsce poprostu trzeba znalesc metoda prob i bledow. (tam gdzie obudowa rolety ma przekroj polokragly pod roleta) No i plastikeim nic nie porysujesz.hemiV8 Dzieki Za wspomozenie tematu fotkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja