Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] ÂŚwiatła dzienne

Elektryka
ODPOWIEDZ
EagleOne
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: EagleOne » 28 maja 2011, 12:25

:) to też chciałem zobaczyć na fotce jak działa ten TFL bez modułu... o to prosiłem ..... :) Panie Dio, a Ty mnie odsyłasz do fotek modułu.... interesuje mnie bardzo jak działa to bez modułu, ponieważ widziałem na necie że wtedy niezłego pająka trzeba walnąć i myślałem że ktoś tu rozwiązał to jakoś prościej.

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: dio » 28 maja 2011, 12:42

Jak chcesz zobaczyć jak działa ten TFL bez modułu to włącz normalne światła, bo tak to działa. Chodzi o to, że nie musisz pamiętać o przekręcaniu przełącznika. Jeżeli ktoś robił jakiegoś pająka, to nie było oryginalne rozwiązanie, bo w C5 nie ma oddzielnych świateł do DRL więc zapalają się światła mijania, a jak komuś szkoda przetwornic i żarników to sobie zakłada moduł, żeby świeciły światła drogowe. Ot i cała filozofia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: Motostacja pl » 28 maja 2011, 13:55

dio pisze:a jak komuś szkoda przetwornic i żarników to sobie zakłada moduł, żeby świeciły światła drogowe. Ot i cała filozofia.
No tak, tylko, że w przypadku A6C5 to druciarstwo, bo światła drogowe mają homologację tylko jako drogowe a jako dzienne to nie mają <okok>

A coraz mniej już na drodze policjantów nieświadomych, którzy nie zabiorą dowodu rejestracyjnego :)
Z diagnostami na przeglądach chyba jest inaczej, bo czesto musza mieć jakieś zaćmienia (czyżby czymś wspomagane - w dawnych czasach za przegląd była stwka pół litra a teraz wódka jest tania to chyba inaczej liczą <mysli> ), tak myślę patrząc ile mi HIDów wali po oczach i ile w ogole "choinek" jeździ <szok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM

Post autor: dio » 28 maja 2011, 14:09

Policjant nie może zabrać dowodu za używanie modułu, bo lampa ma homologację na świecenie i świeci. Nie ma żadnych zmian w samej lampie, światło nie jest mocniejsze niż przewidziane do tych lamp, więc chyba przepisów nie łamię.

Apostolis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Apostolis » 28 maja 2011, 14:51

Panie EagleOne, kultura nie boli więc proszę darować sobie komentarze kto umie czytać a kto nie. Jeśli pan chce możemy się licytować co do ilości przeczytanych książek. Słoma z butów czy jak?

Moduł podłączyłem niebieski do masy w słupku, czerwnony do plusa koło przekaźników, żółte w skrzynce bezpieczników 18 i 19, zielony do bezpiecznika 22. Moduł podziałał chwilę i przestał...

Mimo, że między czerwonym a niebieskim ma 13.6 V na żółtych ma 0 V.

Pzdr

[ Dodano: 2011-05-28, 14:54 ]
I po co pisać głupoty nie na temat, kogo złapie Policjant i kto komu da pół litra...
Kto nie chce - nie montuje, to proste!

EagleOne
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

:)

Post autor: EagleOne » 28 maja 2011, 15:28

Czyli jednak niebieski okazał się masą............ wysoko cenie.. prawidłowe odczytanie :) kolorów.

a jak mi ktoś pisze o świadomości policji to najpierw niech sam zyska świadomość że nikt za to nie zabierze dowodu ani nie wypisze mandatu, chyba że jest taki paragraf, ale ja wiem że nie ma, jeśli ktoś zna proszę mi podać, a jak ktoś mi pisze że drogowe to nie dzienne to tak samo awaryjne to nie kierunkowskaz.

Apostolis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Apostolis » 28 maja 2011, 15:33

Moduł włącza światła dopiero po wyłączeniu klimy..

Albo o drobinę za wysoko ustawiony próg napięcia, albo coś nie tak z alter, albo za duży opór mechaniczny daje sprężarka :(

EagleOne
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: EagleOne » 28 maja 2011, 16:03

Moduł zalacza sie od ... 13,8 - 14V ladowanie powinno wynosic w tym aucie 14-14,2 - słabe szczotki... brudne klemy itd

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 28 maja 2011, 16:37

dio pisze:bo lampa ma homologację na świecenie i świeci
Tak to mógłby napisać Kargul jadąc konnym wozem a nie kierowca A6 :)

Lampa ma homologację na swiatła drogowe, które maja mieć parametry okreslone w Rozporzadzeniu nt warunków technicznych.

HIDy tez swiecą ale że przy okazji napierdalaja jadących z przeciwka, to OK ???
EagleOne pisze:a jak mi ktoś pisze o świadomości policji to najpierw niech sam zyska świadomość że nikt za to nie zabierze dowodu ani nie wypisze mandatu, chyba że jest taki paragraf, ale ja wiem że nie ma, jeśli ktoś zna proszę mi podać, a jak ktoś mi pisze że drogowe to nie dzienne to tak samo awaryjne to nie kierunkowskaz.
Tego to juz nawet nie ma sensu komentować <okok> <szok>

Jasne, wiem, jestes chojrak ! Policja Ciebie nie rusza ! No chyba, że masz tam szwagra, który Ci po kryjomu będzie oddawał dowod rejestracyjny <okok>

Nie bede Ci przywoływał przepisów bo to Ty powinieneś sprawdzić jak chcesz coś zmieniać !
Doswiadczenie z forum wskazuje, że takie wskazywanie przepisów nic nie daje, bo ktoś tylko straci kupę czasu a ten kto chce robić druciarstwo i tak ma to w d....
Zaczyna sie czepianie slów, przecinków, interpretacja, itp...

W tym konkretnym przypadku sprawdźcie, czy macie na kloszu lampy oznaczenie RL. Jesli macie to macie pewnie fabryczne swiatła dzienne (w A6C5 raczej nie :> ). Jesli tam tych liter nie ma to nie trzeba wielkiego wysiłu umysłowego aby to stwierdzić <okok>

Oczywiscie mozna dyskutować sobie tak "dla sztuki", z zalożenia że nikt z forum A6 tego nie zrobi, <lol> . To jako nastepny temat proponuję : " zdemontowałem układ hamulcowy i hamuję jak Fred Flinston, pieta przez otwór w podłodze, jest super!" :)

Apostolis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Apostolis » 28 maja 2011, 17:09

Jak który dostanie mandat to niech da znać a nie filozofuje...

A ja jak tylko będę mijał jakiś patrol to się zatrzymam i porozmawiam z Misiami.

Pzdr.

[ Dodano: 2011-05-28, 17:11 ]
chociaż możesz mieć rację.. jeśli nie ma homologacji RL to raczej nie mogą być używane jako dzienne i w ten czas jesteśmy zobowiązani jeździć na światłach mijania - interpretacja jest dość oczywista.

EagleOne
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: EagleOne » 28 maja 2011, 20:01

Tu ja mówie Kargul do Romana S. Pawlaka... podejdz no do płota
RL obowiązuje w Polsce od 2011 roku - to dokladnie oznaczenie - dla aut posiadajacych oddzielne zrodlo światla dla świateł dziennych. Nie tyczy sie to aut produkowanych przed 2011 rokiem, Polska dopiero od 2011 roku egzekwuje rozporzadzenie narodów zjednoczonych w tej sprawie. Najpierw lepiej znać przepisy niż dywagować o policji. Kazda lampa wyjezdzajac z fabryki posiada homologacje fabryczna, o ile nie ma ingerencji w sama lampe i zarówki (np dokladany Xenon) homologacja jest 100% ważna i nie podlega dyskusji.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 28 maja 2011, 20:34

EagleOne, superwygodna interpretacja, prawda ?

Każda lampa ma oznaczenie homologacyjne i pokaż mi lampę reflektora przedniego do A6C5 na której będzie oznaczenie RL <figielek>

Nie masz RL ---> lampa nie może pełnic funkcji świateł dziennych !

Zresztą tu sie zgadzamy całkowicie:
EagleOne pisze:Kazda lampa wyjezdzajac z fabryki posiada homologacje fabryczna, o ile nie ma ingerencji w sama lampe i zarówki (np dokladany Xenon) homologacja jest 100% ważna i nie podlega dyskusji.
Lampa do A6C5 nie ma homologacji RL na swiatła dzienne !

O czym tu jeszcze gadać ? <mysli>

Awatar użytkownika
rysiekj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rysiekj » 04 cze 2011, 17:25

Kupiłem i zamontowałem ten moduł SD-2. Muszę przyznać ze działa super. Ale stwierdziłem u siebie dwa mankamenty:
1. ÂŚwieci mi się kontrolka długich.
2. Jak zapomnę i zostawię przełącznik świateł w pozycji długie, rozbłyskują mi ksenony od czasu do czasu. Nie wiem jakim cudem napięcie przechodzi na krótkie ? Boję się że przy takim czymś może przejść przetwornica. Ten przełącznik świateł można przestawić przez przypadek - wsiadając etc.

Co do montażu diody ? No nie wiem ta dioda ostatecznie obniży napięcie idące do jednego z reflektorów świateł długich, spadek napięcia to ok 0,6 V. Dodatkowo będzie się ta dioda grzała aż coś się spali - to. ok. 3W, wydzielanego ciepła.
pozdrowionka Rysiek

EagleOne
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

YO !!!!

Post autor: EagleOne » 05 cze 2011, 20:21

Roman pomyśl a po co Ci oznaczenie RL i po co miało być skoro wtedy jak wychodziło Twoje audi z fabryki to Polska nie wprowadzała obowiązku świateł dziennych, nie rozumiesz? że oznaczenie RL ważne jest od roku?? Natomiast auta ze światłami dziennymi produkowane są od przeszło 20 lat !!! i teraz wez takie auto ze skandynawii, ktore nie ma na kloszu RL bo prawo kiedyś tego nie wymagało ale za to posiada światła dzienne i co uważasz że mandat dostaniesz?????? Prawo nie działa wstecz ! skoro RL jest u nas wymagane dla aut wyprodukowanych w ciagu ostatniego roku, to jakim cudem mogą wymagać tego od starszych aut. Na tym ja kończę dyskusję z Tobą Panie Mecenasie :) Pomyśl jeszcze że kiedyś w autach nie było airbagów, ABS, pasy z napinaczami i nagle taki niemiec Kupi sobie od innego niemca stare audi bez ABS, Pasów z napinaczem itd to co ? Jak je sobie dołoży to ma mandat dostać? Jak ktoś nie miał elektrycznych szyb i je sobie założy to jak nie ma ich w VIN i pracują na silniczkach od wycieraczek malucha to też za to mandat dostanie? Poza tym jak sobie nie chcesz dziennych zakładać to sobie odpuść :) 3/4 Polskich aut nie przeszłoby prawdziwego przeglądu na niemickiej stacji diagnostycznej a Ty o jakimś RL marudzisz które obowiązuje od roku... Chinczycy pśtykają je na każdym plastikowym kloszu którym sobie można tyłek podetrzeć bez żadnych homologacji , certyfikatów itd... a dlaczego? bo żaden policjant nie ma prawa takiego od Ciebie rządać hahaha wiedziałeś? troche marketingu i się zakrecasz.

Co do mrugania Przetwornic u Ryśka------ bardzo dziwna sprawa. Podejrzewam ze przetwornica dostaje zaklucenia z tranzystorów SD-2 - po prostu poważnie sieją - zakłócenie elektromagnetyczne , z resztą jak rozkręcisz swój wynalazek to zobaczysz skąd to sianie, jak się na drutach robi coś to nie da rady nie siać.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 05 cze 2011, 20:39

EagleOne pisze:Roman pomyśl a po co Ci oznaczenie RL i po co miało być skoro wtedy jak wychodziło Twoje audi z fabryki to Polska nie wprowadzała obowiązku świateł dziennych, nie rozumiesz? że oznaczenie RL ważne jest od roku?? Natomiast auta ze światłami dziennymi produkowane są od przeszło 20 lat ! i teraz wez takie auto ze skandynawii, ktore nie ma na kloszu RL bo prawo kiedyś tego nie wymagało ale za to posiada światła dzienne i co uważasz że mandat dostaniesz?????? Prawo nie działa wstecz ! skoro RL jest u nas wymagane dla aut wyprodukowanych w ciagu ostatniego roku, to jakim cudem mogą wymagać tego od starszych aut. Na tym ja kończę dyskusję z Tobą Panie Mecenasie Pomyśl jeszcze że kiedyś w autach nie było airbagów, ABS, pasy z napinaczami i nagle taki niemiec Kupi sobie od innego niemca stare audi bez ABS, Pasów z napinaczem itd to co ? Jak je sobie dołoży to ma mandat dostać? Jak ktoś nie miał elektrycznych szyb i je sobie założy to jak nie ma ich w VIN i pracują na silniczkach od wycieraczek malucha to też za to mandat dostanie? Poza tym jak sobie nie chcesz dziennych zakładać to sobie odpuść 3/4 Polskich aut nie przeszłoby prawdziwego przeglądu na niemickiej stacji diagnostycznej a Ty o jakimś RL marudzisz które obowiązuje od roku... Chinczycy pśtykają je na każdym plastikowym kloszu którym sobie można tyłek podetrzeć bez żadnych homologacji , certyfikatów itd... a dlaczego? bo żaden policjant nie ma prawa takiego od Ciebie rządać hahaha wiedziałeś? troche marketingu i się zakrecasz.
Zacytowałem całość bo całość jest bzdurą <figielek>

To, że auta w przeszłości nie mialy wielu rzeczy to kazdy wie i chyba nie masz mnie za imbecyla ze mi to wyjasniasz ???

Ale jak chcesz załozyc coś co obecnie obowiązuje to musi to spełniac obecne wymagania techniczne a nie te sprzed 20 lat, których nie było !

I nie chrzań o autach ze Skandynawii, które miały swiatła do jazdy dziennej w lampie świateł drogowych bez oznaczenia homologacyjnego ! Bo takich nie bylo ! Byly tylko takie co mialy automatycznie załączane światła mijania, spełniające funkcję świateł dziennych <okok>

Tak jak wcześniej stwierdziłem, że jak ktoś chce coś drutować to to zrobi i nic na to nie pomoże <glupek>
Wszelka dyskusja jak pokazuje doświadczenie nie ma sensu (zobaczcie wszystkie dyskusje na temat HIDów gdzie ludzie potrafią bronić najbardziej kosmicznych teorii aby tylko udowodnić, że racja jest po ich stronie ! :] )

I tak jeden zrobi sobie dzienne w drogowych, drugi w mijania, trzeci w postojówkach, czwarty w halogenach a piąty może wlampce podsufitowej ???

Ja już swego czasu latałem za odzyskaniem dowodu rejestracyjnego, może w Wlkp miśki bardziej uświadomione albo mniej przekupne niz na ÂŚląsku ??? <milczek>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja