Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5+Lpg] Nie odpala - zalewa świece

Silniki benzynowe
Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 09 maja 2011, 19:26

Oczywiście że źle wyregulowane lpg ma wpływ na pracę i rozruch na benzynie. Jeśli jeździsz na ubogiej mieszance lpg to ecu wprowadza korekty i wydłuża czasy wtrysku ( czyli stara się dolewać gdyż nie rozróżnia czy jedziesz na gazie czy benzynie) i tak ustalają się nowe korekty, dlatego przy rozruchu i na jałowym może zalewać. Dopiero reset komputera i jazda na benzynie (około 100 km) pozwoli wypracować prawidłowe korekty, oczywiście jeśli nie ma innych błędów.

Awatar użytkownika
arkadiuso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arkadiusz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: arkadiuso » 09 maja 2011, 20:17

grzemo pisze:Oczywiście że źle wyregulowane lpg ma wpływ na pracę i rozruch na benzynie. Jeśli jeździsz na ubogiej mieszance lpg to ecu wprowadza korekty i wydłuża czasy wtrysku ( czyli stara się dolewać gdyż nie rozróżnia czy jedziesz na gazie czy benzynie) i tak ustalają się nowe korekty, dlatego przy rozruchu i na jałowym może zalewać. Dopiero reset komputera i jazda na benzynie (około 100 km) pozwoli wypracować prawidłowe korekty, oczywiście jeśli nie ma innych błędów.
Ale to musisz mieć bardzo ubogo żeby ecu wprowadzał zmiany w mapie PB i musi się pojawiać błąd na VAGu ja miałem ubogo zaraz bo założeniu LPG wyskoczył błąd ubogiej mieszanki ale problemów z odpalaniem nie było.. a zrobiłem ponad 1000km na źle wyregulowanym LPG i przy ubogiej mieszance czuć że auto jest słabsze na gazie..
Jak macie Fisa to można porównać spalanie jeżdżąc na LPG pokazuję więcej to jest ubogo jak mniej to bogato oczywiście taka sama jazda PB i LPG..
Arecki
..........
Vag
pomogę ile potrafię
Łódź i okolice

Awatar użytkownika
djmatys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: djmatys » 09 maja 2011, 20:30

Koledzy.. Wczoraj znowu miałem problem z odpalanie... Po dłuższej trasie nie chciał zapalić.. Ale, co zauważyłem - było słychać "syczenie" z okolic korka wlewu paliwa - jak go odkręciłem prawie mnie wessało do środka!! Takie podciśnienie że szok!

Odłączyłem przewód odssysania par paliwa od przepustnicy i zaślepiłem króciec i teraz auto śmiga jak marzenie !! Zero problemów !! Nawet na gazie lepiej chodzi!!

Wniosek? Padł zawór par paliwa i zasysało powietrze z baku i robiło się takie podciśnienie że pompa nie wydalała go pokonać.

Jakie są konsekwencje wywalenia odsysania par paliwa? Bo mam zaślepiony ten wąż teraz...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja