[A6 C5 silnik AFN] Wiatrak klimatyzacji wogóle się nie kręci
-
- Forum Audi A6 / A7
Wentylator klimatyzacji.
Witam wszystkich. Czytalem kilka postow i nie wiem co mam robic. Zaczelo sie od sprawdzenia wentylatora bo zbliza sie lato. Wlaczylem klime i cicho,nie krecil sie. Wyjelem go byl urwany czyli odrazu wymiana. Kupilem ori ale z drugiej reki, rozebralem przeczyscilem szczotki ok. Podlaczylem i wciaz stoi. Wiec sprawdzilem bezpieczniki, spalony ten pod kirownica. Po wymianie na nowy zacza dzialac, wlonczona klima on od startu sie kreci. No ale pytanie jest takie ze on non stop sie kreci nawedz po dlygiej jezdzie na expresowce. Czy to normalne, a jak nie to ktore czujniki sprawdzic? Dzieki i pozdrawiam...
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
witam ja kilka dni temu zmieniałem wentylator w V6 , nie jest to takie łatwe ale zrobiłem to sam , chciałem najpierw zmienić w nim szczotki bo po rozebraniu wszystkie całkiem zużyte ,ale nie mogłem nigdzie kupić ( w poznaniu) więc zamówiłem nowy wentylator z allegro - zamiennik i zamontowałem ponownie sam ,dostęp jest utrudniony ale poradziłem sobie i klima teraz ładnie działa
pozdrawiam

Był : Audi A6 2.5 tdi s-line avant 180km quattro 2003r.
Był: Passat B5(3BG) 1.9 tdi AWX 131KM 2002r.
Był: Passat B5(3BG) 1.9 tdi AVF 131km 2004 r.
Jest : A6 C5 Avant 2.0 130KM ALT 2004 r.
Był: Passat B5(3BG) 1.9 tdi AWX 131KM 2002r.
Był: Passat B5(3BG) 1.9 tdi AVF 131km 2004 r.
Jest : A6 C5 Avant 2.0 130KM ALT 2004 r.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Smotek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Skrzynia: Manual
Witam. Właśnie jestem po naprawie wentylatorka od klimy i muszę powiedzieć że wyjęcie jest banalne a cała naprawa skończyła się na przedmuchaniu sprężonym powietrzem bez używania ruskiego czujnika ("młotek").
Lecz mam pytanie co do tych prędkości pracy wiatraka...... bo nadal nie znam odpowiedzi, czy ma 1 czy 2 biegi pracy?
Lecz mam pytanie co do tych prędkości pracy wiatraka...... bo nadal nie znam odpowiedzi, czy ma 1 czy 2 biegi pracy?

zamiast krwi benzyna, zamiast serca turbina:-)
Ja ostatnio w swoim wymieniałem szczotki i zauważyłem, że po włączeniu klimy kręci się wolniej, dopiero po pewnym czasiw jak klima pochodzi dłużej na postoju to zaczyna się kręcić bardzo szybko. Więc wynikałoby, że ma dwa biegi.smoke pisze: Lecz mam pytanie co do tych prędkości pracy wiatraka...... bo nadal nie znam odpowiedzi, czy ma 1 czy 2 biegi pracy?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
smoke, no proszę Cięsmoke pisze:Lecz mam pytanie co do tych prędkości pracy wiatraka...... bo nadal nie znam odpowiedzi, czy ma 1 czy 2 biegi pracy?

2 posty wczesniej napisałem:
"malpa1980, przy włączonej klimie ma sie kręcić non stop. Jak jest zimniej to na 1 biegu a jak goręcej to na 2 biegu."
Części samochodowe online - Motostacja pl
Koledzy już kiedyś pytałem i nie dostałem odpowiedzi więc spytam jeszcze raz, wiatrak od klimy sprawny, czujnik ciśnienia wymieniony, i tu moje pytanie nie wyłącza mi się wiatrak od klimy nawet jak wyłączę klimatronik, wystarczy że przekręcę stacyjkę a wiatrak od razu startuje od klimy i wydaje mi się że chodzi cały czas na jednym biegu ale nie wiem jak powinien chodzić na pierwszym a jak na drugim biegu, ingerencji pseudo elektryków nie widać wiatrak sam wymieniałem kiedyś.
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: FWD
Przeczytałem chyba cały temat i mam mały a w sumie duży problem z tym wiatrakiem bo nie kręci a jest sprawny na 100%
odpiąłem wentylator z samochodu i sprawdzałem na prostowniku i startuje juz od 6 V także jest sprawny, bezpiecznik ten 40A tez jest w porządku, przy właczeniu klimy jest napięcie 14 v na wtyczce ale jak podłacze wentylator spada do 0v
spodkał sie ktoś z czymś takim
nie mam pojęcia co to może być. Istnieje taka możliwość, że jeśli mam za mało czynnika w klimie to wentylator sie nie załaczy..? 

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Jesli masz za mało czynnika to kompresor nie załączy się, a w efekcie pewnie też wentylator nie wystartuje. Jego praca byłaby z punktu widzenia logiki w tym momencie zupełnie niepotrzebnaFrugo1 pisze:Istnieje taka możliwość, że jeśli mam za mało czynnika w klimie to wentylator sie nie załaczy..?

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Frugo1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: FWD
Dzięki za odpowiedzgoly191 pisze:błędy na kompieFrugo1 pisze:Istnieje taka możliwość, że jeśli mam za mało czynnika w klimie to wentylator sie nie załaczy..?
oraz czujnik ten niebieski z dołu z lewej od chłodnicy (odpowiada za wiatrak)

[ Dodano: 2012-05-01, 14:53 ]
cos mam chyba nie tak dalej z tym wentylatorem, dobilem wczoraj klime i wentylator zalacza sie chyba na max obrotach, jak wlacze silnik i klime to nie pracuje w ogóle dopiero po ok 2-3 minutach jak chlodnica sie robi goraca startuje jak odrzutowiec

Panowie czy moglbyscie mi powiedziec czym roznia sie te wiatraki poza numerem katalogowym i cena ( o ile wszystkie sa do klimy) ? :
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85547
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85546
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85519
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85547
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85546
http://www.motoneo.pl/t/z1/NIS85519
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
właśnie jestem po wymianie wentylatorka, dzięki Wam poszło szybko i sprawnie,nawet łatwiej niż pisaliście, bo odkręcić trzeba było tylko dolot powietrza (1 śrubka) i sam wentylator (1 śrubka), potem tylko obrócić w prawo, kilka sprawnych manewrów i wyciągnięty.jeśli chodzi o kabel, moim zdaniem nie warto się męczyć z tymi pordzewiałymi zapinkami, tylko po prostu go obciąć i połączyć szybkozłączką (ja tak zrobiłem), teraz wyje, aż miło!
a swoją drogą to chyba u mnie odkąd mam audika ten wentylator w ogóle nie działał 9prawie 3 lata),a klima mimo to śmigała, teraz jest taka różnica, że szybciej robi się chłodno w aucie. pozdr.
a swoją drogą to chyba u mnie odkąd mam audika ten wentylator w ogóle nie działał 9prawie 3 lata),a klima mimo to śmigała, teraz jest taka różnica, że szybciej robi się chłodno w aucie. pozdr.