Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] problem z turbiną. Błąd 17965 pomocy !

Silniki wysokoprężne
Awatar użytkownika
Mundek2009
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 TDI 150 KM}

Post autor: Mundek2009 » 26 cze 2009, 22:17

Witam. Pytanie moje spóźnione ale widzę, że tu brak odpowiedzi. Mam własnie ten sam problem z samochodem. Pomożecie? Znalazłem dzisiaj przerwę na przewodzie gumowym, tym grubym, w małe L zagiętym co idzie od filtra powietrza na turbinę od strony smigiełka. Czy to mogło być powodem? Usiłowałem go zaizolowa ale jest cały poporzerywany od opaski więc zamówiłem nowy. Jednak nadal nie wiem czy to jest przyczyną? A co było u WAS?
Mundek

Awatar użytkownika
margol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: margol » 07 wrz 2009, 12:42

Panowie widze że wszyscy may ten sam problem tylko u mnie jest troszeczke inaczej bo gdy zgaszę silnik i odpalę go znowu to jest OK zdarza się to raz na 10 kursów do miasta.....i najczęściej jak auto postoi ze 24 godz...
Od starej osiemdziesiątki tylko jeden krok do A szóstki..

qbas62
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: qbas62 » 15 wrz 2009, 15:37

Witam kolegów. Miałem ten sam problem ale co prawda w 2.5tdi. Do 3 tys obrotów i koniec, furmanka mnie wyprzedzali. Fachowcy już chcieli mi turbinę wymieniać ale po namyśle i przeczytaniu wielu postów na ten temat powziąłem heroiczną decyzje o własnoręcznym rozebraniu opisywanych zaworów N..., faktycznie były pozapychane i po przeczyszczeniu silniczek chodzi jak marzenie. Z pozdrowieniami.

Awatar użytkownika
ziuta94
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ziuta94 » 15 wrz 2009, 16:07

Ja też mam 2,5TDI 150KM i też miałem takie objawy pojechałem do mechanika i wyciął mi katalizator to był w środku cały wypalony bo było jakieś złe paliwo nalane. W ogóle nie miał mocy tak na 3 biegu miał takie przyśpieszenie jak teraz na 6 ;)

sprawdźcie katalizator :-) <ok>

patrzon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2,5TDI 150KM Q]

Post autor: patrzon » 15 mar 2010, 22:48

Witam ja mam to samo u siebie i oprócz tego gdy zdjąłem filtr powietrza po dodaniu gazu i odpuszczeniu z turba słychać jak by ocierały się jakieś dwa przedmioty metalowe jest taki specyficzny metaliczny zgrzyt.
Czy to normalne. :-(
xxx

kamsonx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamsonx » 03 mar 2011, 11:22

Witam serdecznie. Pragnę podłączyć się pod ten temacik. Otóż mam problem z mocą, po 3000rpm auto przechodzi na notlaufik, dzieje się to zazwyczaj rano jak autko dłużej postoi. Restart auta usuwa problem, czyli standard jak u innych. Sprawdziłem vagiem i jest błąd 17965 (przeładowanie). Od razu dodam, że sprawdziłem sztangę przy turbinie i chodzi ładnie góra-dół. Wyruszyłem więc na nowo otwartą trasę S8 w celu zrzucenia logu 011. Przez pierwsze dwa kilometry było ok, normalna moc i przyspieszenie i nagle notlaufik. W logach jest widać, że przy wysokich obrotach rzeczywiste wartości cisnienia w kolektorze sięgają niekiedy 2500mbar oraz w kolumnie "n75 cycle" procenty sięgają ponad 90%. Zauwazylem także, że w momencie gdy wystąpił tryb awaryjny, ta ostatnia kolumna czyli "n75 cycle" wtedy wskoczyła na 96% i potem ciągle już była na tak wysokim poziomie oraz cisnienie zeszło do około 1000mbar i tez ciągle było na takim poziomie, bez względu na wszelkie rozpaczliwe próby przyspieszenia :). I własnie tu jest moje pytanie. Czy to oznacza, że uszkodzony jest czujnik N75 czy to po prostu normalne po przejsciu autka w tryb awaryjny? Czy w ogole za pomocą logów można znależć przyczynę tego problemu, czy to n75, czy kierowniczki czy moze jeszcze cos innego?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja