[ A6 C5] co z ta klima?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[ A6 C5] co z ta klima?
Witam
koledzy jest taki problem ze klima nie chlodzi
pomimo ze na panelu climatronika wszystko chodzi sprawnie to niezalancza sie kompresor i wiatrak .
Po podpiecu kompa pokazuje blad czujnika F-129 (wlacznik cisnienia klimy) ten pod leflektorem obok chlodnic.
I teraz zastanawiam sie intensywnie czy to wina zbyt niskiego cisniena w ukladzie,czy czujnik sie sypnol ?
Koledzy potrzebne mi sa nastepujace informacje:
-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
-co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?
koledzy jest taki problem ze klima nie chlodzi
pomimo ze na panelu climatronika wszystko chodzi sprawnie to niezalancza sie kompresor i wiatrak .
Po podpiecu kompa pokazuje blad czujnika F-129 (wlacznik cisnienia klimy) ten pod leflektorem obok chlodnic.
I teraz zastanawiam sie intensywnie czy to wina zbyt niskiego cisniena w ukladzie,czy czujnik sie sypnol ?
Koledzy potrzebne mi sa nastepujace informacje:
-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
-co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Robtoy,
[ Dodano: 2011-02-24, 23:11 ]
Ale zapewne wiesz ze teraz klimy nie włączysz ( ujemna temperatura ) . Więc sprzęgiełko nie załączy kompresora a co za tym idzie wentylator nie bedzie sie kręcic
Jezeli wykręcisz czujnik to na 100% nic nie ucieknie tamtędyRobtoy pisze:-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
moze walniety kompresor , albo sprzęgiełko w nim .Robtoy pisze:co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?
[ Dodano: 2011-02-24, 23:11 ]
Ale zapewne wiesz ze teraz klimy nie włączysz ( ujemna temperatura ) . Więc sprzęgiełko nie załączy kompresora a co za tym idzie wentylator nie bedzie sie kręcic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Paliwo: Benzyna
tak tylko dlaczego VAG pokazal czujnik,a nie kompresor?
Problem z tym mam juz z pol roku
pomalu sie za to biore bo zima sie konczy
I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
Bo wiem ze np.brak cisnienia w ukladzie blokuje kompresor i wiatrak ale czy usterka kompresora blokuje wiatrak?
Dlaczego vag nic niewidzi odnosnie kompresora (tylko czujnik F-129)to mozliwe?
dzieki za wszelkie sugestie
[ Dodano: 2011-02-25, 00:00 ]
tak wiem ze klima chlodzi dopiero przy plus 8 *C bodajze jesli sie nie myle
Problem z tym mam juz z pol roku
pomalu sie za to biore bo zima sie konczy
I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
Bo wiem ze np.brak cisnienia w ukladzie blokuje kompresor i wiatrak ale czy usterka kompresora blokuje wiatrak?
Dlaczego vag nic niewidzi odnosnie kompresora (tylko czujnik F-129)to mozliwe?
dzieki za wszelkie sugestie
[ Dodano: 2011-02-25, 00:00 ]
tak wiem ze klima chlodzi dopiero przy plus 8 *C bodajze jesli sie nie myle
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
latem chłodziła klima ?Robtoy pisze:Problem z tym mam juz z pol roku
[ Dodano: 2011-02-25, 10:59 ]
są to na pewno urządzenia powiązane pracą ze sobą . Słyszałem ze kiedy kompresor chodzi a wiatrak sie nie właczy to moze powstac cisnienie w przewodach klimy i je rozsadzic . Ale czy sam wiatrak chodzic moze bez pracy komprsora , nie wiem . Wiadome jest ze powinny pracowac oba sprzęty .Robtoy pisze:I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
-
- Forum Audi A6 / A7
Ucieknie ten czynnik ponieważ odkręcając ten czujnik otworzysz układ.Jeśli nie ma wystarczającej ilości czynnika w układzie to chociaż czujnik jest dobry to i tak nie załączy sprężarki.Podłącz klimę w warsztacie i zbadasz jakie jest ciśnienie w układzie.Podczas wymiany tego czujnika też podłącz klimę i ściągną czynnik z układu.Wymienią ten czujnik i spowrotem Ci nabiją[ewentualnie dobiją do żądanej wartości gramów]
CICHY
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
jesli chodzi o czujnik w chłodnicy klimy , ten przy lampie to kilku kolegow ostatnio wymieniało i pisali że tylko sykniecie i nie ucieka czynnik .endriu pisze:wymiany czujnika ciśnienia to czynnik oczywiście ucieknie jak go ruszysz.
[ Dodano: 2011-03-02, 09:25 ]
Robtoy,
a6-c5-24-wentylator-klimatyzacji-problem-vt8947.htm
a6-c5-wentylator-klimatyzacji-vt9243.htm
I.T.D
pełno tego . Trzeba kliknąc potrzebny temet w wyszukiwarce
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2011
- Napęd: FWD
nieprawdarafal100 pisze:latem chłodziła klima ?Robtoy pisze:Problem z tym mam juz z pol roku
[ Dodano: 2011-02-25, 10:59 ]są to na pewno urządzenia powiązane pracą ze sobą . Słyszałem ze kiedy kompresor chodzi a wiatrak sie nie właczy to moze powstac cisnienie w przewodach klimy i je rozsadzic . Ale czy sam wiatrak chodzic moze bez pracy komprsora , nie wiem . Wiadome jest ze powinny pracowac oba sprzęty .Robtoy pisze:I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
u mnie jak nie dzialal wiatrak to G65 przelaczyl klime na postoju w tryb ECON
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Witam kolego jak będziesz wymieniał czujnik to można odessać czynnik i nic nie wyleci ale tak jak kolega pisze powinien być zawór wentyl u mnie klima działała normalnie a wiatrak stał w miejscu przyczyna zawieszone szczotki w wiatraku.Wiatrak naprawiony załącza się razem z kompresorem po włączeniu klimy.