[ A6 C5] co z ta klima?
- 

Robtoy
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Robert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[ A6 C5] co z ta klima?
Witam 
koledzy jest taki problem ze klima nie chlodzi
pomimo ze na panelu climatronika wszystko chodzi sprawnie to niezalancza sie kompresor i wiatrak .
Po podpiecu kompa pokazuje blad czujnika F-129 (wlacznik cisnienia klimy) ten pod leflektorem obok chlodnic.
I teraz zastanawiam sie intensywnie czy to wina zbyt niskiego cisniena w ukladzie,czy czujnik sie sypnol ?
Koledzy potrzebne mi sa nastepujace informacje:
-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
-co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?

koledzy jest taki problem ze klima nie chlodzi
pomimo ze na panelu climatronika wszystko chodzi sprawnie to niezalancza sie kompresor i wiatrak .
Po podpiecu kompa pokazuje blad czujnika F-129 (wlacznik cisnienia klimy) ten pod leflektorem obok chlodnic.
I teraz zastanawiam sie intensywnie czy to wina zbyt niskiego cisniena w ukladzie,czy czujnik sie sypnol ?
Koledzy potrzebne mi sa nastepujace informacje:
-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
-co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?
- 

rafal100
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Robtoy, 
[ Dodano: 2011-02-24, 23:11 ]
Ale zapewne wiesz ze teraz klimy nie włączysz ( ujemna temperatura ) . Więc sprzęgiełko nie załączy kompresora a co za tym idzie wentylator nie bedzie sie kręcic

Jezeli wykręcisz czujnik to na 100% nic nie ucieknie tamtędyRobtoy pisze:-czy jesli mam do wymiany czujnik,to podczas jego wyjmowania wyleci cos z tego miejsca gdzie byl podlaczony(jakis plyn,gaz)?
moze walniety kompresor , albo sprzęgiełko w nim .Robtoy pisze:co jest bardziej prawdopodobne skoro panel funkcjonuje poprawnie brak czynnika w ukladzie czy posypany czujnik?
[ Dodano: 2011-02-24, 23:11 ]
Ale zapewne wiesz ze teraz klimy nie włączysz ( ujemna temperatura ) . Więc sprzęgiełko nie załączy kompresora a co za tym idzie wentylator nie bedzie sie kręcic
- 

Robtoy
- Forum Audi A6 / A7 
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Paliwo: Benzyna
tak tylko dlaczego VAG pokazal czujnik,a nie kompresor?
Problem z tym mam juz z pol roku
pomalu sie za to biore bo zima sie konczy
I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
Bo wiem ze np.brak cisnienia w ukladzie blokuje kompresor i wiatrak ale czy usterka kompresora blokuje wiatrak?
Dlaczego vag nic niewidzi odnosnie kompresora (tylko czujnik F-129)to mozliwe?
dzieki za wszelkie sugestie
[ Dodano: 2011-02-25, 00:00 ]
tak wiem ze klima chlodzi dopiero przy plus 8 *C bodajze jesli sie nie myle

Problem z tym mam juz z pol roku
pomalu sie za to biore bo zima sie konczy
I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
Bo wiem ze np.brak cisnienia w ukladzie blokuje kompresor i wiatrak ale czy usterka kompresora blokuje wiatrak?
Dlaczego vag nic niewidzi odnosnie kompresora (tylko czujnik F-129)to mozliwe?
dzieki za wszelkie sugestie
[ Dodano: 2011-02-25, 00:00 ]
tak wiem ze klima chlodzi dopiero przy plus 8 *C bodajze jesli sie nie myle
- 

rafal100
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
latem chłodziła klima ?Robtoy pisze:Problem z tym mam juz z pol roku
[ Dodano: 2011-02-25, 10:59 ]
są to na pewno urządzenia powiązane pracą ze sobą . Słyszałem ze kiedy kompresor chodzi a wiatrak sie nie właczy to moze powstac cisnienie w przewodach klimy i je rozsadzic . Ale czy sam wiatrak chodzic moze bez pracy komprsora , nie wiem . Wiadome jest ze powinny pracowac oba sprzęty .Robtoy pisze:I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
- 

MARCINcichocki
- Forum Audi A6 / A7 
Ucieknie ten czynnik ponieważ odkręcając ten czujnik otworzysz układ.Jeśli nie ma wystarczającej ilości czynnika w układzie to chociaż czujnik jest dobry to i tak nie załączy sprężarki.Podłącz klimę w warsztacie i zbadasz jakie jest ciśnienie w układzie.Podczas wymiany tego czujnika też podłącz klimę i ściągną czynnik z układu.Wymienią ten czujnik i spowrotem Ci nabiją[ewentualnie dobiją do żądanej wartości gramów]

CICHY
						- 

rafal100
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
jesli chodzi o czujnik w chłodnicy klimy , ten przy lampie to kilku kolegow ostatnio wymieniało i pisali że tylko sykniecie i nie ucieka czynnik .endriu pisze:wymiany czujnika ciśnienia to czynnik oczywiście ucieknie jak go ruszysz.
[ Dodano: 2011-03-02, 09:25 ]
Robtoy,
a6-c5-24-wentylator-klimatyzacji-problem-vt8947.htm
a6-c5-wentylator-klimatyzacji-vt9243.htm
I.T.D
pełno tego . Trzeba kliknąc potrzebny temet w wyszukiwarce
- 

axe
- Forum Audi A6 / A7 
- Rocznik: 2011
- Napęd: FWD
nieprawdarafal100 pisze:latem chłodziła klima ?Robtoy pisze:Problem z tym mam juz z pol roku
[ Dodano: 2011-02-25, 10:59 ]są to na pewno urządzenia powiązane pracą ze sobą . Słyszałem ze kiedy kompresor chodzi a wiatrak sie nie właczy to moze powstac cisnienie w przewodach klimy i je rozsadzic . Ale czy sam wiatrak chodzic moze bez pracy komprsora , nie wiem . Wiadome jest ze powinny pracowac oba sprzęty .Robtoy pisze:I czy jesli kompresor jest uszkodzony to ma on wplyw na prace wiatraka ?
u mnie jak nie dzialal wiatrak to G65 przelaczyl klime na postoju w tryb ECON
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
						Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
- 

daniel1997
Witam kolego jak będziesz wymieniał czujnik to można odessać czynnik i nic nie wyleci ale tak jak kolega pisze powinien być zawór wentyl u mnie klima działała normalnie a wiatrak stał w miejscu przyczyna zawieszone szczotki w wiatraku.Wiatrak naprawiony załącza się razem z kompresorem po włączeniu klimy.