Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 C5 1.9 tdi] Problem po wymianie tarcz i klocków

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
aidos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 C5 1.9 tdi] Problem po wymianie tarcz i klocków

Post autor: aidos » 25 sty 2011, 19:53

Witam na forum

Mój problem wygląda tak, że po wymianie przednich hamulców i tarcz na nowe mam bardzo słabe hamulce tzn. żeby zahamować muszę pompować hamulec. Hamulce wymieniałem sam już kilka razy i pierwszy raz pojawił sie ten problem. wiecie o co chodzi ??

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 25 sty 2011, 19:57

aidos, może hamulce są zapowietrzone?

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: arekjask » 25 sty 2011, 20:37

Kolego, przywitaj się w odpowiednim dziale, bo cię moderator pogoni!

Jak musisz pompować, to mi też to wygląda na zapowietrzony układ hamulcowy. Albo mało płynu w układzie. Sprawdzałeś poziom płynu?
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

aidos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aidos » 25 sty 2011, 21:51

Już sie przywitałem i chyba wszystkie wymogi formalne spełniłem ;-) Sprawdzałem płyn jest na maksymalnym poziomie. Może bardziej opisze problem. Mianowicie: hamuje pedał idzie w podłogę (samochód lekko zwalnia) puszczam znowu hamuję pedał staję sie twardszy i hamulec działa na 100 %. I wogóle jak otworze okno to słychać jak klocek lekko obciera o tarcze. Chyba żle złożyłem te hamulce :roll: Dodam że przed wymianą wszystko było w porządku

gdobrydnio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gdobrydnio » 26 sty 2011, 08:14

Jak nie jesteś pewien to sprawdź czy dobrze poskładałeś. Ja 2 tygodnie temu u siebie to samo miałem, zapowietrzony układ hamulcowy. Odpal auto i odpowietrz ponownie. Oczywiście zaczynamy od kół znajdujących się najbliżej pompy ABS. U mnie lewy przód, prawy przód, lewy tył, prawy tył. Przegoń 2 butelki płynu (1litr). Jak nie pomoże to :

"Do poprawnego przeprowadzenia czynności odpowietrzania pompy ABS'u przy pomocy oprogramowania VAG-COM muszą być spełnione następujące warunki:

* Pojazd musi być podniesiony - koła nie mogą dotykać podłoża.
* Włączony zapłon ( w pozycji ON )
Odpowietrzanie pompy układu ABS w pojazdach: VW Passat, Audi A4/S4, Audi A6/S6 i A8/S8.

[Wybór]

[03-ABS/hamulce]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "002"

[Idź!]

W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.

[Gotowe, powrót]

...i gotowe. "
U mnie vag-com nie pomogło, nie chciało się połączyć, sterownik chyba padnięty <smuty>

Ale o tym już było na forum.

aidos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aidos » 26 sty 2011, 10:21

Ale przypał zrobiłem, źle założyłem sprężynki :oops: Teraz mam hamulce jak żyletki <piwo> Dzięki wszystkim za zainteresowanie się tematem

pioootr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pioootr » 02 mar 2011, 00:04

gdobrydnio pisze: U mnie vag-com nie pomogło, nie chciało się połączyć, sterownik chyba padnięty. Ale o tym już było na forum.
Cześć, podłączę się do tematu. I co wtedy, jak Vag nie może się połączyć? Jak odpowietrzyć pompę ABS?

(jakoś nie mogę znaleźć :( )

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja