[A6 C5 02r AKE Q TIP] Sprzęgło się slizga???
- ma_pok
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
to prawda ze jak wcisne mocniej gaz to auto idzie i to nawet bardzo satysfakcjonujaco. spod swiatel jak depne to swietnie sie zbiera i kreci do odciecia (ok 4400).
mysle ze w takim razie u mnie wszystko jest OK.
M0NEER, a powiedz mi jeszcze czy zauwazyles ze przy pierwszych kilometrach przejechanych z rana, na kompletnie silnym silniku ta sytuacja "półbiegu" jest bardziej zauwazalna??
mysle ze w takim razie u mnie wszystko jest OK.
M0NEER, a powiedz mi jeszcze czy zauwazyles ze przy pierwszych kilometrach przejechanych z rana, na kompletnie silnym silniku ta sytuacja "półbiegu" jest bardziej zauwazalna??
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Przeciwnie, gdy oleje (silnika i skrzyni) nie są rozgrzane wówczas zmiany biegów są bardziej wyczuwalne i jeżeli ruszę b.krótko po odpaleniu zimnego to biegi są przełączane na wyższych obr. (pomimo delikatnego przyspieszania).ma_pok pisze:M0NEER, a powiedz mi jeszcze czy zauwazyles ze przy pierwszych kilometrach przejechanych z rana, na kompletnie silnym silniku ta sytuacja "półbiegu" jest bardziej zauwazalna??
Stary do śmietnika, nowy do skrzynima_pok pisze:Nie wiem czy ryzykowac bo jak sie okaze ze widnieje na nim data 2002 to co wtedy??

- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Dokładnie, np. zamiast zmienić przy 2000 obr. zmienia przy 2200-2400.ma_pok pisze:czyli musisz go wyzej krecic zeby zmienil bieg, tak??M0NEER pisze:jeżeli ruszę b.krótko po odpaleniu zimnego to biegi są przełączane na wyższych obr. (pomimo delikatnego przyspieszania).
To też jest normalne, ponieważ zmiany biegów są podyktowane wieloma czynnikami (tzn.sygnałami z wielu różnych czujników i ich interpretacją przez kompa skrzyni). Autko po ok.4-5 min już jeździ normalnie, a punkty zmiany biegów spadają na ok.2000 obr.przy spokojnej jeździe.
- ma_pok
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
no i bardzo Ci dziekuje. Na taka odpowiedz liczylem jak zakladalem ten temat :-P
w chwili obecnej to jedynie moge sie odwdzieczyc poprzez klikniecie przycisku POMÓGÂŁ a jak sie spotkamy na III urodzinach to zapewne sie napijemy browarka badz cos mocniejszego
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam i do zobaczenia w maju
w chwili obecnej to jedynie moge sie odwdzieczyc poprzez klikniecie przycisku POMÓGÂŁ a jak sie spotkamy na III urodzinach to zapewne sie napijemy browarka badz cos mocniejszego

Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam i do zobaczenia w maju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamel
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
Skrzynia na 1 dwóch biegach ma się "ślizgać"ale nieznacznie slizga sie na pierwszych biegach.

30 tys na nowym oleju i filtrze, z dokłądnie wyczyszczoną miską i magnesami - skrzynia zupełnie nie zmieniła charakteru przełożenia. Nie słuchaj siętych pseudo diagnostów. To, że kiedyś wlali zły olej i skrzynia od tego klękła to nie znaczy, że każda zmiana kończy się niepowodzeniem. Jeśli skrzynia cały czas pracuje poprawnie, a ztego co wiem, to nie ma wolnych kół do poprawiania komfortu zmiany biegów, to zmieniaj olej póki jeszcze warto :!:teraz go wymienimy razem z filtrem to na 95% za ok 10tys km padnie sprzeglo hydrokinetyczne.
To samo kieruję do kolegi Toranaga. Grunt by wlać oryginalny olej. Podziękuje wam za to płyta sterująca i obie pompy

Zmieniać olej panowie!