[2.8Quattro 193KM] ciezko odpala jak ma malo benzyny.
na temacie pomp to ja zęby zjadłem kiedyś w a4 wymieniłem dwie a teraz w a6 trzy zanim naprawiłem usterkę jak pompa stara i ma słabe ćiśnienie to nie słyszysz jak pompuje ale jak jest nowa to słychać wyrażnie jak pracuje po przekręceniu kluczyka do zapłonu . Ciśnienie dobija dwie trzy sekundy .
Zenek116
-
DJabeł
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Jarek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
ale rozruch tez jest utrudniony, wyraznie brakuje paliwa. Pompy odkaad pamietam to nie było slychac nigdy ale wczorajjak stałem wkorku z gory to cosmi dziwnie buczało z tyło podejrzewam ze pompa.Nastepnego dnia juz był problem.Niech ktos napisze jak sprawdzic te rzeczy i czy mozliwe ze to filtr lub przewod zapchany lub pompa zuzyta dajca slabe cisnienie czy moze cos innego? Prosze o jakies rady bo jak auto chore to i wlasciciel chory, az nie chce sie jezdzic 
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: Tiptronic
Najlepiej sprawdzić ciśnienie na listwie, ale w warunkach domowych nie zawsze się da. Możesz wyjąć regulator ciśnienia i go obejrzeć. Może sitka są zawalone, ew. sam regulator siada. Możesz również podmienić go z innego, działającego silnika - pięć minut roboty. To są najprostsze metody. Najpewniej jednak zrobić pomiar ciśnienia paliwa.
Filtr paliwa dawno wymieniany?
Filtr paliwa dawno wymieniany?
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
Elsa podaje jeszcze jedną metodę testu pompy. Odpinasz przewód powrotny z listwy wtryskowej, wkładasz go do jakiegoś pojemnika i zasilasz pompę na krótko przez 15s. Mierzysz ilość paliwa i porównujesz ze specyfikacją (w zależności od napięcia). A regulator ciśnienia paliwa jest na magistrali paliwowej po prawej stronie z tyłu (patrząc od przodu auta). Dochodzi do niego wężyk podciśnienia. Gdzieś już wrzucałem zdjęcie, ale nie pamiętam gdzie.
- Załączniki
-
- Miejsce odpiĂŞcia przewodu paliwowego
- testfp1.png (23.21 KiB) Przejrzano 10586 razy
-
- Specyfikacja
- testfp2.png (985 Bajtów) Przejrzano 10587 razy
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
-
DJabeł
- Forum Audi A6 / A7

na ktorym zdj i w ktorym miejscu widac regulator cisnienia w tym temacie? a6-c5-24-28-jak-wymienic-ezektor-fotostory-vt7526.htm
Audi a6 c5 2000r 2.5TDI 180KM - post451237.html#p451237
-
DJabeł
- Forum Audi A6 / A7

Dzis sprawdziłem pare rzeczy. Sposob ktory podał krisker. Nie wiem jak u innych ale po jego zastosowaniu u mnie nie wypłeneła ani 1 kropla benzyny z tego przewodu a pompe było słychac wyraźnie. Zbity z tropu poszedłem blizej źródła. odkręciłem przewod bak filtr i filtr silnik. Podstawiłem pojemnik pod przwód od pompy i spiąłem na krótko podobnie jak w tej metodzie bezpiecznik pompy i po 15s było ok 400ml benzyny. Przykreciłęm przewody i powtorzyłęm czynnosc z pompa, potem popusciłęm przewód filtr silnik i było tam cisnienie. Teraz pytanie Co robic dalej? W ostatecznosci oddam do mechanika ale moze jeszcze ktos cos podpowie.
[ Dodano: 2010-11-19, 18:23 ]
Aha i jeszcze jedno pompa działa po starcie rozrusznika a nie jak ktos pisał po właczeniu zapłonu. Dodam jeszcze ze musze wykonac co najmniej dwie próby odpalenie aby uruchomic silnik. Czasami 2 czasmi 5
[ Dodano: 2010-11-25, 08:53 ]
Problem rozwiązany. Gdyby kogos ciekawiło to powiem że winna była pompa która dawała cisnienie zaledwie 1.3 atm
[ Dodano: 2010-11-19, 18:23 ]
Aha i jeszcze jedno pompa działa po starcie rozrusznika a nie jak ktos pisał po właczeniu zapłonu. Dodam jeszcze ze musze wykonac co najmniej dwie próby odpalenie aby uruchomic silnik. Czasami 2 czasmi 5
[ Dodano: 2010-11-25, 08:53 ]
Problem rozwiązany. Gdyby kogos ciekawiło to powiem że winna była pompa która dawała cisnienie zaledwie 1.3 atm
Audi a6 c5 2000r 2.5TDI 180KM - post451237.html#p451237
-
Fontesen
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Filip
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
To nie ze zbiornika. To wentylacja. Przyciśnij off podczas tego pompowania to zauważysz ze to nie z baku . 
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
-
Fontesen
No to Ciebie kolego zaskoczę:) Bo bez właczonych nawiewów, teżsłuchać takie bulululu i to wyraźnie ze zbiornika.fishmanr11 pisze:To nie ze zbiornika. To wentylacja. Przyciśnij off podczas tego pompowania to zauważysz ze to nie z baku .
probleów z odpalaniem nie mam zadnych. A wczoraj po wymianie pompy, dalej wyje....
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Filip
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Kontakt:
O kurde
no to mnie zaskoczyłeś
Kurde to możę to ma pompować a nie pompuje u nas wszystkich .
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
-
Fontesen
No właśnie nie wiem. Wiem ze po wymianie, dalej buczy w tym zbiorniku.Silnika nie słychać, tylko te wycie. Kolega pisał, że może być zapchany wąż spływowy w zbiorniku. Wezmę chyba jeszcze raz wyciągnę pompę.fishmanr11 pisze:O kurdeno to mnie zaskoczyłeś
Kurde to możę to ma pompować a nie pompuje u nas wszystkich .
-
Camel-
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Kamel
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
Przyczyną ciężkiego odpalania w moim przypadku było lewe powietrze dostające sie do kolektora ssącego poprzez ciągle otwarty [awaria] elektrozawór odsysający opary ze zbiornika paliwa.
Czyli zatkanie tego elektrozaworu pomoże tym , którzy mają efekt złego odpalania zależnego od ilości paliwa w zbiorniku.
Im wiecej paliwa w zbiorniku tym mniejsza poduszka powietrzna do wyciągnięcia ze zbiornika.
Przy okazji tej awarii powstaje następna przyczyna utrudniająca odpalenie , silnik nie odpala z powodu lewego powietrza a benzyna sie leje i zalewa świece. W końcu silnik odpala i niespalona benzyna przedostaje sie do katalizatorów , tam sie spala i uszkadza katalizatory.
Po usunieciu przyczyny pierwotnej jednocześnie znika efekt dławienia silnika po dodaniu gazu zaraz po odpaleniu. Nastepnego dnia po usunięciu usterki będzie jeszcze lepiej ponieważ , sterownik silnika zaadoptuje sie do nowych warunków [bez lewego powietrza].
Jest to jedna z wielu przyczyn złego odpalania na zimnym silniku, ale warto to spawdzić [zatkać zawór] bo to nic nie kosztuje.
A druga przyczyna to zła mapa dla instalacji gazowej. Ja ustawiłem ręcznie metodą hamowni wg VAGa .
U mnie w AGC program przekłamuje czasy otwarcia wtryskiwaczy.
Prostą metodą na sprawdzenie poprawności pracy instalacji gazowej jest porównanie wskazań "komputera" w samochodzie. Wskazania sredniego spalania paliwa powinne być identyczne podczas jazdy na benzynie i gazie.
Czyli zatkanie tego elektrozaworu pomoże tym , którzy mają efekt złego odpalania zależnego od ilości paliwa w zbiorniku.
Im wiecej paliwa w zbiorniku tym mniejsza poduszka powietrzna do wyciągnięcia ze zbiornika.
Przy okazji tej awarii powstaje następna przyczyna utrudniająca odpalenie , silnik nie odpala z powodu lewego powietrza a benzyna sie leje i zalewa świece. W końcu silnik odpala i niespalona benzyna przedostaje sie do katalizatorów , tam sie spala i uszkadza katalizatory.
Po usunieciu przyczyny pierwotnej jednocześnie znika efekt dławienia silnika po dodaniu gazu zaraz po odpaleniu. Nastepnego dnia po usunięciu usterki będzie jeszcze lepiej ponieważ , sterownik silnika zaadoptuje sie do nowych warunków [bez lewego powietrza].
Jest to jedna z wielu przyczyn złego odpalania na zimnym silniku, ale warto to spawdzić [zatkać zawór] bo to nic nie kosztuje.
A druga przyczyna to zła mapa dla instalacji gazowej. Ja ustawiłem ręcznie metodą hamowni wg VAGa .
U mnie w AGC program przekłamuje czasy otwarcia wtryskiwaczy.
Prostą metodą na sprawdzenie poprawności pracy instalacji gazowej jest porównanie wskazań "komputera" w samochodzie. Wskazania sredniego spalania paliwa powinne być identyczne podczas jazdy na benzynie i gazie.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 21:24 przez Camel-, łącznie zmieniany 1 raz.