Używając skali Lamii Reno z Sexmisji po wymianie kół z oponami letnimi 18" na zimowe 16" zadowolenie +10, komfort jazdy + 7 ,wizualizacja auta- 5. Lekko wzrosła głośność opon no bo zimowe ale przestałem zapierać się o kierownice na koleinach,samochód stał się bardziej miękki a przez to bardziej komfortowy i co najważniejsze wjazd w dziurę nie powoduję już takiego hałasu.Wygląd znacznie się pogorszył.Na 18" prezentował się drapieżnie,na 16" wygląda jak mięśniak na chudych nóżkach. Ale cóż, dopóki nie poprawi się jakość dróg w mojej okolicy ja wybieram komfort i chce jeździć na 16,góra na 17".
W związku z tym gdyby któryś z grupowiczów chciał się zamienić na inne oryginalne felgi AUDI o wielkości 17" proszę o propozycje.Najlepiej ten sam wzór.Na felgach mam opony Pirelli P Zero.Jeszcze jeden sezon spokojnie się na nich przejedzie
Letnie opony mam 245/40/18 a zimowe 225/55/16
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, 14:15 przez Seravok, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście ze z zima nic wspólnego.Dosyć miałem walki z koleinami i dziurami.Opony będę potrzebował 4 identyczne (quattro) i do tego nie wiem jeszcze czy 16" czy 17"
He he ja również w ubiegły piątek zdjąłem swoje 18" założyłem zimowe 16" u mnie spowodowane jest to tym że w Szwajcarii gdzie mieszkam lada dzień spodziewane są opady śniegu. Komfort jazdy: 50% lepszy, wizualnie: 100% gorzej. Co roku mam takie uczucie: jak idzie zima nie mogę się doczekać kiedy zdejmę te 18" i poczuję prawdziwy komfort, natomiast jak nadchodzi wiosna nie mogę się doczekać założenia 18" bo mam dość tego tandetnego wyglądu 16-calówek. pozdr.
benny pisze:jak idzie zima nie mogę się doczekać kiedy zdejmę te 18" i poczuję prawdziwy komfort, natomiast jak nadchodzi wiosna nie mogę się doczekać założenia 18" bo mam dość tego tandetnego wyglądu 16-calówek.
Tez się podpisuje pod tym dwoma rękami.Ale uświadomiłem to sobie dopiero jak to przeczytałem.
Ale mimo wszystko nie wrócę do 18".Chyba że na moją felgę wcisnę jakieś węższe opony
Ja natomiast kupuję zimowe opony w rozmiarze 245/45/18 i mam nadzieję, że większy profil będzie odczuwalny.
Dodatkowo mam zawiechę S-line i jest twardo, ale siłę odśrodkową widzę tylko po innych samochodach :mrgreen:
Co do kolein mam servotrinic (chyba każdy ma w A6 ?) i temat walki na koleinach jest mi raczej obcy.
Servotronic to zwyczajne wspomaganie układu kierowniczego
DSS to adaptacyjne wspomaganie zależne od prędkości jazdy i zachowania samochodu na drodze
bynajmniej tak opisuje to salon w Opolu.
vonito pisze:Servotronic to zwyczajne wspomaganie układu kierowniczego
DSS to adaptacyjne wspomaganie zależne od prędkości jazdy i zachowania samochodu na drodze
bynajmniej tak opisuje to salon w Opolu.
no to oba systemy posiada kazde C6 :mrgreen:
i nie powiedzialbym, ze dzieki temu.. nie rwie kierownicy na koleinach... :evil:
owszem, jest znacznie lepiej na parkingu i przy niskich predkosciach.. ale pow. 60-70kmh.. to juz bez znaczenia.
nie znam dokaldnej charakterystyki, ale na wyczucie, od 70kmh juz staje sie sztywna do konca