była proponowana w serii w roku 2005... i chyba nie do 230 KM

u mnie wogóle nie ma jej w serii...
jaką przyczepność ma taka opona? i jak trzyma w zakrętach w porównaniu z 18" czy 19" hmm?
chyba na zakrętach ścierają się napisy
![:-] :-]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Z tym to się zgadzam. Miałem chwile 16stki na zimówkach i szerokość laczka 205. Kilka razy normalnie na drodze się "sunąłem" i wpadałem na przeciwny pas. Dlatego zmieniłem zimówki na 18stki i od razu auto przestało się "kłaść" w zakretach. Także na pewno NIGDY 16'' do takiego samochodu.vonito pisze:kurcze ja nie chcę się spierać ale 16" w A6 to chyba w ogóle niebezpieczna opona jest...
była proponowana w serii w roku 2005... i chyba nie do 230 KM
u mnie wogóle nie ma jej w serii...
jaką przyczepność ma taka opona? i jak trzyma w zakrętach w porównaniu z 18" czy 19" hmm?
chyba na zakrętach ścierają się napisy
Nie wiem jaki jest zawias "seryjny" w C6 miałem styczność tylko z 2x pneumatyką, 1x pnemuatyka z allroada, i ten zawias sport -20mm. I stwierdzam że na 20'' jest lepiej niż na 17stkach na zawiasie sport.Tomas pisze: oki czyli jak zalozysz 19'' i wlączysz tryb komfort to jest jest lepiej niz na 16'' w serii ,jesli tak to nie mam więcej pytan
Niby wysokość ta sama, ale nie sądzisz, że w jakimś celu na oponie podawany jest stosunek wysokości do szerokości a nie wysokość? Ja uważam, że nie bez kozery - może ktoś inny się wypowie?vonito pisze:teraz kupiłem dwa komplety 245/45/18 na lato i na zimę i jest idealnie
to ta sama wysokość opony co 225/50/17 a przyczepność lepsza i do tego komfort również większy.
Nie 225/50/17, tylko 225/55/17, a profil w cm = 12,37vonito pisze:teraz kupiłem dwa komplety 245/45/18 na lato i na zimę i jest idealnie
to ta sama wysokość opony co 225/50/17 a przyczepność lepsza i do tego komfort również większy.
Zależy o ciśnienia w oponach i ich jakości/przystosowaniavonito pisze:załóż 16tki a ja będę miał swoje 18tki
będziemy hamować z 200 km/h i zobaczymy kto będzie miał krótszą drogę hamowania
...no i jeszcze rozumiećvonito pisze:Wymiary są podane w konkretnym celu ale trzeba wiedzieć jak je czytać![]()
No comment! Bzdura do potęgi N!vonito pisze:im opona jest niższa i szersza tym samochód
lepiej pszyśpiesza
lepiej hamuje
lepiej trzyma w zakretach
jak coś to 205/60/16, lub 245/35/18vonito pisze:jednak 205/55/16 do 245/45/18 nic nie przemawia na korzyść 16"
bo opony mają tą samą wysokość i 18" będzie do tego dużo bardziej komfortowa
Kolego, szanuję Twoje zdanie, ale absolutnie się z nim nie zgadzam - szczególnie z porównaniem 205/55/16 do 245/45/18 i informacji, że na takich kołach (18'') jeździ się lepiej.vonito pisze:Kskup no właśnie ten stosunek ma znaczenie
im opona jest niższa i szersza tym samochód
lepiej pszyśpiesza
lepiej hamuje
lepiej trzyma w zakretach
a im koło większe tym bardziej komfortowe
jedyna wada to gorszy komfotr na niskiej opnie
jednak 205/55/16 do 245/45/18 nic nie przemawia na korzyść 16"
bo opony mają tą samą wysokość i 18" będzie do tego dużo bardziej komfortowa
a co do zamiennika czyli opony 205/60/16 to zestawiając ją z 18tką
to jest ona na pewno do mocnych silników 230KM dużo gorszym wyborem i jedynie pogorszy właściwości jezdne samochodu