tx-didi, masz rację, że opcja ciagłego wymieniania samochodu na nowy była przeze mnie bardzo przejaskrawiona :mrgreen:
Oczywiscie jak na nasze, polskie warunki. Może upraszczam, ale "u Niemca" to pewnie wyglada inaczej: kupuje Audi, przejeżdża 200 tys km, niespecjalnie przy tym dbając o cokolwiek, bo tyle to wytrzyma bez cackania sie a potem kupuje nowe auto a stare idzie np. do Polski i przeżywa druga młodość (a czasami i trzecia - jesli licznik skręcono).
Nie neguje wcale przypadku, że często warto przy okazji jednej roboty zrobić wymianę różnych pierdółek. Np. wymienić profilaktycznie sprawny termostat przy wymianie rozrządu itp.
Musi mieć to jednak sens ekonomiczny. Nie wymięnię profilaktycznie dobrego koła dwumasowego przy okazji wymiany zuzytej tarczy sprzęgła. Mimo, że takiej roboty nie będę robił sam tylko musze komus zapłacic (ale wymienię profilaktycznie lozysko wyciskowe

- chodzi o ekonomię).
Gdybym miał obecnie problemy z cisnieniem oleju i rozbierałbym podstawę filtra, wymieniał zaworki etc. to oczywiscie omawiana tu membranka zostałaby wymieniona obligatoryjnie, nawet gdyby była jak "nówka nieśmigana"
Inaczej mówiąc: wymieniając zużyte zaworki na pewno bym wymienił profilaktycznie dobrą membranę ale wymieniając zużytą membranę miałbym profilaktycznie wymieniać dobre zaworki ?
Jednak obecnie jak napisałem wcześniej nic na takie problemy nie wskazuje a membranka jako taka może się rozlecieć (zdjecie zamieszczone wcześniej robi wrażenie :!: ), więc zaciekawiło mnie, czy w sytuacji gdyby chodzilo o samą membranę da się to zrobic bez ruszania podstawy filtra.
Masz oczywiście racje, ze można tak główkowac gdy chodzi o mój samochód, mój czas itd. Inaczej pewnie bym podszedł do sprawy gdyby to był samochód klienta, na naprawe miałbym dać gwarancję
A co by bylo, gdybym miał mniej wiedzy nt auta ? No, pewnie spałbym spokojniej :mrgreen:
Bo niestety smutna prawda jest taka, że im więcej wiem tym bardziej jestem porażony miernotą mechaników których spotykam na swojej drodze. A którzy przecież żyją z tego, ze powinni wiedzieć