Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Po jakim czasie schładza się klima?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
MISIEK_A6

[A6 C5] Po jakim czasie schładza się klima?

Post autor: MISIEK_A6 » 13 lip 2010, 18:19

Witam! Wiadomo mamy upały powyzej 32 stopni... Nigdy nie jezdzilem w takiej temperaturze...

Jak u Was zachowuje się klimatyzacja?? Moja dopiero po jakies 13km zaczyna chłodzić. Czy to normalne?? Sprawdzałem i wentylator chodzi...

Nastepnie sprawdziłem do ilu stopni mi klima chłodzi przy nawiewach i mieści się w normie a norma to miedzy 6 a 9 stopni... Ja mam 8...

Mam prośbę sprawdzcie ile u Was wynosi temperatura przy nawiewach podczas gdy na dworze jest powyżej 30 stopni.

Dzięki za odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 12:28 przez MISIEK_A6, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jojo001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: jojo001 » 13 lip 2010, 19:08

U mnie zimne powietrze zaczyna lecieć po kilku sekundach... (33 stopnie na zewnątrz, klima ustawiona na 23st.)

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 13 lip 2010, 23:43

Ale ja nie mowie ze mi nie działa... tylko do pełnego ZIMNA schładza mi po ok 10-13km...

Dziwne troche wasze odpowiedzi bo dzwoniłem do kolegów z a6 klubu do których mam numery kom i maja takie same objawy <ok>

Awatar użytkownika
atomboy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: atomboy » 14 lip 2010, 00:56

podłączę się do tematu - klime uzupełniłem tydzień temu widoczna różnica w chłodzeniu ale np. kiedy stoję dłużej w korkach powietrze w kabinie zaczyna się ogrzewać nie jest ciepłe ale też nie jest jakieś zimne nie wiem czy to normalny objaw.

Oczywiście went. chodzi normalnie.

Niektórych jak pytałem to twierdzili, że nie ważne czy korki i 30C w kabinie ma być zimno ;-/

a co do używania klimy - to po włączeniu kiedy na zewnątrz jest np. 30C jaką temp. ustawiać ? czy od razu dać na LO czy też lepiej ustawić załóżmy 20C?
rozumiem, że należy też wyłączyć AUTO i ustawić na mniejszy nawiew - powietrze wówczas jest chłodzone skuteczniej?

Awatar użytkownika
bartek915
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartek915 » 14 lip 2010, 02:34

MISIEK_A6 pisze:Ale ja nie mowie ze mi nie działa... tylko do pełnego ZIMNA schładza mi po ok 10-13km...

Dziwne troche wasze odpowiedzi bo dzwoniłem do kolegów z a6 klubu do których mam numery kom i maja takie same objawy <ok>
Kolego mam to samo u siebie. Czekamy na więcej info koledzy

Awatar użytkownika
grzesiek_wroc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: grzesiek_wroc » 14 lip 2010, 08:22

U mnie wygląda podobnie, ale nie aż tak długo. Ustawiam na 18 stopni i na początku leci chłodne, ale dopiero po kilku minutach całkiem zimne. Nie ma tak że od razu leci zimne. Myślę że to wina tego że klima nie jest w pełni naładowana tymi czynnikami itd.
atomboy pisze:a co do używania klimy - to po włączeniu kiedy na zewnątrz jest np. 30C jaką temp. ustawiać ? czy od razu dać na LO czy też lepiej ustawić załóżmy 20C?
rozumiem, że należy też wyłączyć AUTO i ustawić na mniejszy nawiew - powietrze wówczas jest chłodzone skuteczniej?
sam jestem ciekawy jak to robić. Może to moje złudzenie ale zauważyłem że szybciej schładza jak dam na 18 st. od razu niż jak dam na LO.

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 14 lip 2010, 12:03

grzesiek_wroc, u mnie identycznie... Jak nastawie na 18 to szybciej się chłodzi <ok>

A ja uważam ze to wina przewodów... Przeciez podczas gdy auto jest wyłączone to klima nie działa... A co za tym idzie oprócz nagrzania się kabiny maski itd nagrzewają się przewody klimatyzacji :arrow: one też muszą się schlodzić <ok>

Tak jak z zimną wodą w domu <ok> po odkręceniu zimnej leci w miare zimna, ale gdy zejdzie juz "pierwsza" woda to leci mega zimna prosto z pod ziemi <ok> Tak na chłopski rozum mówie <ok>

marlitkos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Paliwo: Diesel

Post autor: marlitkos » 14 lip 2010, 12:30

Mam podobne objawy, Jak byłem na odgrzybianiu to fachowiec od klimy powiedział, że sprężarka na wykończeniu, bo trzeba trochę poczekać na zimne powietrze. Ale u mnie chłodne powietrze lecie po 2-3 minutach od włączenia a nie po przejechaniu 13 km. To nie jest normalna praca klimy.
Moja sprężarka może polatać do końca sezonu a może wytrzymać i 3 sezony. Trochę mnie to załamało.
Pozdrawiam

Maniacy COOO łączmy się.
Forum dyskusyjne.

kuna9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuna9 » 14 lip 2010, 22:49

W większości waszych autek jest pewnie klimatronik a on nie działa cały czas...tzn. Sprężarka klimatyzacji kiedy potrzeba załącza się i po schłodzeniu wyłącza się(działa cyklicznie) A co do tego że wan nie wieje od razu po odpaleniu auta lodem to nie jest nic niepokojącego , spróbujcie najpierw przewietrzyć auto tzn. otworzyć szyby(jeśli na zewnątrz jest 35C to w środku jest dużo więcej) po czym zamknąć szyby i wtedy LO i możecie w czapkach się lansować:)

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 14 lip 2010, 23:08

Dzisiaj sprawdzilem i rzeczywiście jak nastawie na AUTO i na 18 stopni to najszybciej mi sie schładza... <ok> Juz wszystko ok <ok>

Awatar użytkownika
grzesiek_wroc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Silnik: 2.4 163KM

Post autor: grzesiek_wroc » 15 lip 2010, 07:32

Dokładnie tak wczoraj zrobiłem. Otworzyłem wszystkie szyby, odpaliłem klimę na 18 st. i przejechałem z 500 metrów. Wiaterek schłodził (jeżeli można tak powiedzieć przy 36 st.) wnętrze samochodu, zamknąłem szyby, a z klimy poczułem przyjemny chłodek. Z różnych możliwości ta okazała się najszybsza, bo tak jak napisał kuna9, jak ma się schłodzić szybko jak w aucie jest ze dwa razy więcej niż na dworze.

Awatar użytkownika
pawelx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawelx » 15 lip 2010, 23:37

u mnie jest podobnie jak pisze MISIEK_A6, nie odrazu daje lodowate powietrze tylko po 2-3 minutach z tym że dziś odkryłem że wiatrak od klimy nie chodzi :-/ ale o tym już pisałem w innych tematach

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro

Post autor: alukard » 16 lip 2010, 08:56

ja uchylam zawsze 4 szybki jakies 20 cm
wlaczam klime jade jakis 1 km zamykam szyby i temp mam wyrownana z temp otoczenia :)
dopiero jest sens wlaczac klime :mrgreen:

bo niby jak klima ma slchlodzic jak na zew. powiedmy jest 30stopni a w aucie ~55 ;-)

panowie zawsze pierwsze szybki :mrgreen:

a test na sprawnosc klimy mozecie zrobic tak:
zostawiacie wlaczone autko na biegu jalowym
wlaczacie klimke
wsadzacie czujnik temp do najlepiej srodkowej kratki nawiewu na jakies 2 może 3 cm.
czujnik musi być elektroniczny i szybko reagowac na zmiany temperatur
jezeli z nawiewu bedzie wydobywać się powietrze powyżej 8 s.C to z klimą jest coś nie tak

Awatar użytkownika
atomboy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: atomboy » 16 lip 2010, 19:11

no to chyba coś nie tak bo wsadziłem termometr elektroniczny kilka cm. za kratkę i 19-22c z niej bucha na zewnątrz 33C i akurat słonko za chmurami.

bieg jałowy ;-/ widzę, że to nie tylko ja czyli audi zrobiło mało wydajną beznadziejną klimę?? :)

qrde - teraz zmierzyłem temp. w toyota carina z 97r 1.8 benz i tam z kratki zimniutko 8-10C

czyli mam szukać serwisu? coś polecacie w krakowie?

poprawka went jednak się nie kręci nie wiem czy właśnie nie zdechł bo wcześniej chodził czy może to być kwestia bezpiecznika? jeśli tak gdzie znajdę od wentylatora?

holekpiotr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 1.6 ADP 101KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: holekpiotr » 16 lip 2010, 22:56

alukard pisze: jezeli z nawiewu bedzie wydobywać się powietrze powyżej 8 s.C to z klimą jest coś nie tak
U mnie akurat schodzi temperatura do 5-6stopni a mam kolesia który jeżdzi A6 1.9 i u niego zeszła do 3,4 stopnia - to dopiero hardcore.
Wydaje mi się że to wszystko zależy od kondycji sprężarki i ilości freonu w obiegu.

[ Dodano: 2010-07-16, 22:57 ]
atomboy pisze:poprawka went jednak się nie kręci nie wiem czy właśnie nie zdechł bo wcześniej chodził czy może to być kwestia bezpiecznika? jeśli tak gdzie znajdę od wentylatora?
Młotkiem go po ogonie :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl