[A6 C5] Po jakim czasie schładza się klima?
[A6 C5] Po jakim czasie schładza się klima?
Witam! Wiadomo mamy upały powyzej 32 stopni... Nigdy nie jezdzilem w takiej temperaturze...
Jak u Was zachowuje się klimatyzacja?? Moja dopiero po jakies 13km zaczyna chłodzić. Czy to normalne?? Sprawdzałem i wentylator chodzi...
Nastepnie sprawdziłem do ilu stopni mi klima chłodzi przy nawiewach i mieści się w normie a norma to miedzy 6 a 9 stopni... Ja mam 8...
Mam prośbę sprawdzcie ile u Was wynosi temperatura przy nawiewach podczas gdy na dworze jest powyżej 30 stopni.
Dzięki za odpowiedzi...
Jak u Was zachowuje się klimatyzacja?? Moja dopiero po jakies 13km zaczyna chłodzić. Czy to normalne?? Sprawdzałem i wentylator chodzi...
Nastepnie sprawdziłem do ilu stopni mi klima chłodzi przy nawiewach i mieści się w normie a norma to miedzy 6 a 9 stopni... Ja mam 8...
Mam prośbę sprawdzcie ile u Was wynosi temperatura przy nawiewach podczas gdy na dworze jest powyżej 30 stopni.
Dzięki za odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 12:28 przez MISIEK_A6, łącznie zmieniany 1 raz.
podłączę się do tematu - klime uzupełniłem tydzień temu widoczna różnica w chłodzeniu ale np. kiedy stoję dłużej w korkach powietrze w kabinie zaczyna się ogrzewać nie jest ciepłe ale też nie jest jakieś zimne nie wiem czy to normalny objaw.
Oczywiście went. chodzi normalnie.
Niektórych jak pytałem to twierdzili, że nie ważne czy korki i 30C w kabinie ma być zimno
a co do używania klimy - to po włączeniu kiedy na zewnątrz jest np. 30C jaką temp. ustawiać ? czy od razu dać na LO czy też lepiej ustawić załóżmy 20C?
rozumiem, że należy też wyłączyć AUTO i ustawić na mniejszy nawiew - powietrze wówczas jest chłodzone skuteczniej?
Oczywiście went. chodzi normalnie.
Niektórych jak pytałem to twierdzili, że nie ważne czy korki i 30C w kabinie ma być zimno

a co do używania klimy - to po włączeniu kiedy na zewnątrz jest np. 30C jaką temp. ustawiać ? czy od razu dać na LO czy też lepiej ustawić załóżmy 20C?
rozumiem, że należy też wyłączyć AUTO i ustawić na mniejszy nawiew - powietrze wówczas jest chłodzone skuteczniej?
- grzesiek_wroc
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
U mnie wygląda podobnie, ale nie aż tak długo. Ustawiam na 18 stopni i na początku leci chłodne, ale dopiero po kilku minutach całkiem zimne. Nie ma tak że od razu leci zimne. Myślę że to wina tego że klima nie jest w pełni naładowana tymi czynnikami itd.
sam jestem ciekawy jak to robić. Może to moje złudzenie ale zauważyłem że szybciej schładza jak dam na 18 st. od razu niż jak dam na LO.atomboy pisze:a co do używania klimy - to po włączeniu kiedy na zewnątrz jest np. 30C jaką temp. ustawiać ? czy od razu dać na LO czy też lepiej ustawić załóżmy 20C?
grzesiek_wroc, u mnie identycznie... Jak nastawie na 18 to szybciej się chłodzi
A ja uważam ze to wina przewodów... Przeciez podczas gdy auto jest wyłączone to klima nie działa... A co za tym idzie oprócz nagrzania się kabiny maski itd nagrzewają się przewody klimatyzacji :arrow: one też muszą się schlodzić
Tak jak z zimną wodą w domu
po odkręceniu zimnej leci w miare zimna, ale gdy zejdzie juz "pierwsza" woda to leci mega zimna prosto z pod ziemi
Tak na chłopski rozum mówie 

A ja uważam ze to wina przewodów... Przeciez podczas gdy auto jest wyłączone to klima nie działa... A co za tym idzie oprócz nagrzania się kabiny maski itd nagrzewają się przewody klimatyzacji :arrow: one też muszą się schlodzić

Tak jak z zimną wodą w domu

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Paliwo: Diesel
Mam podobne objawy, Jak byłem na odgrzybianiu to fachowiec od klimy powiedział, że sprężarka na wykończeniu, bo trzeba trochę poczekać na zimne powietrze. Ale u mnie chłodne powietrze lecie po 2-3 minutach od włączenia a nie po przejechaniu 13 km. To nie jest normalna praca klimy.
Moja sprężarka może polatać do końca sezonu a może wytrzymać i 3 sezony. Trochę mnie to załamało.
Moja sprężarka może polatać do końca sezonu a może wytrzymać i 3 sezony. Trochę mnie to załamało.
W większości waszych autek jest pewnie klimatronik a on nie działa cały czas...tzn. Sprężarka klimatyzacji kiedy potrzeba załącza się i po schłodzeniu wyłącza się(działa cyklicznie) A co do tego że wan nie wieje od razu po odpaleniu auta lodem to nie jest nic niepokojącego , spróbujcie najpierw przewietrzyć auto tzn. otworzyć szyby(jeśli na zewnątrz jest 35C to w środku jest dużo więcej) po czym zamknąć szyby i wtedy LO i możecie w czapkach się lansować:)
- grzesiek_wroc
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Silnik: 2.4 163KM
Dokładnie tak wczoraj zrobiłem. Otworzyłem wszystkie szyby, odpaliłem klimę na 18 st. i przejechałem z 500 metrów. Wiaterek schłodził (jeżeli można tak powiedzieć przy 36 st.) wnętrze samochodu, zamknąłem szyby, a z klimy poczułem przyjemny chłodek. Z różnych możliwości ta okazała się najszybsza, bo tak jak napisał kuna9, jak ma się schłodzić szybko jak w aucie jest ze dwa razy więcej niż na dworze.
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
ja uchylam zawsze 4 szybki jakies 20 cm
wlaczam klime jade jakis 1 km zamykam szyby i temp mam wyrownana z temp otoczenia
dopiero jest sens wlaczac klime :mrgreen:
bo niby jak klima ma slchlodzic jak na zew. powiedmy jest 30stopni a w aucie ~55
panowie zawsze pierwsze szybki :mrgreen:
a test na sprawnosc klimy mozecie zrobic tak:
zostawiacie wlaczone autko na biegu jalowym
wlaczacie klimke
wsadzacie czujnik temp do najlepiej srodkowej kratki nawiewu na jakies 2 może 3 cm.
czujnik musi być elektroniczny i szybko reagowac na zmiany temperatur
jezeli z nawiewu bedzie wydobywać się powietrze powyżej 8 s.C to z klimą jest coś nie tak
wlaczam klime jade jakis 1 km zamykam szyby i temp mam wyrownana z temp otoczenia

dopiero jest sens wlaczac klime :mrgreen:
bo niby jak klima ma slchlodzic jak na zew. powiedmy jest 30stopni a w aucie ~55

panowie zawsze pierwsze szybki :mrgreen:
a test na sprawnosc klimy mozecie zrobic tak:
zostawiacie wlaczone autko na biegu jalowym
wlaczacie klimke
wsadzacie czujnik temp do najlepiej srodkowej kratki nawiewu na jakies 2 może 3 cm.
czujnik musi być elektroniczny i szybko reagowac na zmiany temperatur
jezeli z nawiewu bedzie wydobywać się powietrze powyżej 8 s.C to z klimą jest coś nie tak
no to chyba coś nie tak bo wsadziłem termometr elektroniczny kilka cm. za kratkę i 19-22c z niej bucha na zewnątrz 33C i akurat słonko za chmurami.
bieg jałowy
widzę, że to nie tylko ja czyli audi zrobiło mało wydajną beznadziejną klimę?? 
qrde - teraz zmierzyłem temp. w toyota carina z 97r 1.8 benz i tam z kratki zimniutko 8-10C
czyli mam szukać serwisu? coś polecacie w krakowie?
poprawka went jednak się nie kręci nie wiem czy właśnie nie zdechł bo wcześniej chodził czy może to być kwestia bezpiecznika? jeśli tak gdzie znajdę od wentylatora?
bieg jałowy

qrde - teraz zmierzyłem temp. w toyota carina z 97r 1.8 benz i tam z kratki zimniutko 8-10C
czyli mam szukać serwisu? coś polecacie w krakowie?
poprawka went jednak się nie kręci nie wiem czy właśnie nie zdechł bo wcześniej chodził czy może to być kwestia bezpiecznika? jeśli tak gdzie znajdę od wentylatora?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
U mnie akurat schodzi temperatura do 5-6stopni a mam kolesia który jeżdzi A6 1.9 i u niego zeszła do 3,4 stopnia - to dopiero hardcore.alukard pisze: jezeli z nawiewu bedzie wydobywać się powietrze powyżej 8 s.C to z klimą jest coś nie tak
Wydaje mi się że to wszystko zależy od kondycji sprężarki i ilości freonu w obiegu.
[ Dodano: 2010-07-16, 22:57 ]
Młotkiem go po ogonie :mrgreen:atomboy pisze:poprawka went jednak się nie kręci nie wiem czy właśnie nie zdechł bo wcześniej chodził czy może to być kwestia bezpiecznika? jeśli tak gdzie znajdę od wentylatora?