[A6 AFB 2,5 150KM QUATTRO] Jak się nagrzeje to traci moc.
ok ok
natomiast dzisiaj udalo mi sie ja zagrzac do 100 st
co sie okazalo wentylator od chlodnicy(ten mniejszy) wogole nie kreci ... czy to moze byc przyczyna przegrzewania sie silnika???
probowalem na krotko i pizza wogole zero reakcji
![Obrazek]()
bezpieczniki sprawdzalem sa ok
![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
natomiast dzisiaj udalo mi sie ja zagrzac do 100 st

probowalem na krotko i pizza wogole zero reakcji
bezpieczniki sprawdzalem sa ok
Ostatnio zmieniony 29 cze 2010, 05:36 przez mad_ar2, łącznie zmieniany 1 raz.
mad_ar2 :-D
Jeszcze jestem na urlopik wybieram sie dopiero w niedziele. Służe pomocą mozemy sie umówić na podmianke przepływki ( zobaczysz jak jedzie autko zanim wydasz w ślepo kase ) odrazu zrobimy logi. Teraz mam drugą zmianę więc pasuje mi do 12.00 godziny. A na poczte nie pisz bo zadko do niej zaglądam. Napisz na pw jak Tobie pasuje . Pozdrawiam
A mieszkam na ND :-D
Jeszcze jestem na urlopik wybieram sie dopiero w niedziele. Służe pomocą mozemy sie umówić na podmianke przepływki ( zobaczysz jak jedzie autko zanim wydasz w ślepo kase ) odrazu zrobimy logi. Teraz mam drugą zmianę więc pasuje mi do 12.00 godziny. A na poczte nie pisz bo zadko do niej zaglądam. Napisz na pw jak Tobie pasuje . Pozdrawiam

A mieszkam na ND :-D
Z mądrym człowiekiem, to i pogadać ciekawie.
no jak cos to
-ek bedzie mam taka buteleczke chlodzona od pol roku hie hie
[ Dodano: 2010-07-02, 05:52 ]
ok wentylator wymieniony
teraz tylko pytanie przy jakiej temp powinien sie zalaczyc gdyz jak wlacze klime to dziala natomiast przy temp 92 st wg vaga wentylator milczal (czyzby termostat) ... prosilbym o wytlumaczenie kiedy on sie zalacza
dodam ze prosta jest wymiana tego wentylatora chwila z glowa i po problemie, stary "pojdzie" do naprawy
przetarty kabel + male czyszczenie
[ Dodano: 2010-07-02, 17:57 ]
no i masssakra pomimo wymiany wentylatora wciaz sie grzeje wentylator dziala na klimie natomiast nie zalacza go przy przekroczeniu temp 90 st. a chyba powinien
natomiast dzis znow mi zamulil i to strasznie ale dziwna sprawa bo wylaczenie i wlaczenie zaplonu pomoglo na jakis czas ... (czyzby kolejny objaw uwalonej przeplywki)
ponizej zamieszczam logi na postoju po jezdzie
![Obrazek]()
zastanawiajacy jest odczyt temp zew. straszne skoki i pytanie czy tak to dziala ze robi jakies takie fanaberie i wylicza srednia czy jak(blad byl temp zew ale kurde nie zapisalem

[ Dodano: 2010-07-02, 05:52 ]
ok wentylator wymieniony
teraz tylko pytanie przy jakiej temp powinien sie zalaczyc gdyz jak wlacze klime to dziala natomiast przy temp 92 st wg vaga wentylator milczal (czyzby termostat) ... prosilbym o wytlumaczenie kiedy on sie zalacza
dodam ze prosta jest wymiana tego wentylatora chwila z glowa i po problemie, stary "pojdzie" do naprawy

[ Dodano: 2010-07-02, 17:57 ]
no i masssakra pomimo wymiany wentylatora wciaz sie grzeje wentylator dziala na klimie natomiast nie zalacza go przy przekroczeniu temp 90 st. a chyba powinien
natomiast dzis znow mi zamulil i to strasznie ale dziwna sprawa bo wylaczenie i wlaczenie zaplonu pomoglo na jakis czas ... (czyzby kolejny objaw uwalonej przeplywki)
ponizej zamieszczam logi na postoju po jezdzie
zastanawiajacy jest odczyt temp zew. straszne skoki i pytanie czy tak to dziala ze robi jakies takie fanaberie i wylicza srednia czy jak(blad byl temp zew ale kurde nie zapisalem

-
- Forum Audi A6 / A7
piotruś, jak ty mnie uspokoiles :?: :!: :?: :!: :mrgreen:Piotruś pisze:Hmmm.
Moim zdaniem wszystkie temperatury "silnikowe" (czyli zarówno cieczy chłodzącej, oleju, zasysanego powietrza jak i paliwa) - uwidocznione w logu 007 - są jak najbardziej prawidłowe, wiarygodne i logiczne.
przeplywka ktora posiadam jest Bosch'a albo bylaPiotruś pisze: ... (a w tych Made in China to juz taka norma ...) ale ... też nie zawsze ... .

przepraszam jezeli marudze z tym gdybaniem ale mam wkreta ogolnie w grzebanie przy aucie(niestety w warunkach blokowych) i chce sie jak najwiecej dowiedziec ...Piotruś pisze: Nie ma jednak po co gdybać, bo próbna podmianka tej częsci (na którą wciąż oczekujemy ... :shock: ) powinna pchnąć wnioski diagnostyczne we właściwym kierunku (gdybanie jest bezzasadne).
... mozliwe gdyz kabel od starego wiatraka wyskoczyl z mocowania i byl przetarty wiec napewno sprawdze ten od czujnikaPiotruś pisze:Temperatura zewnętrzna, cóż - proponowałbym rozpiąć czujnik przed chłodnicą żeby zobaczyć jakie wtedy pojawią się wskazania, bo nie jest wykluczone - że to Ty coś naruszyłeś podczas wymiany wentylatora (więc odrazu prześledź kabelki, etc ... ) .
wiem mialo to byc w tym tygodniu lecz niestety jeszcze mialem pogrzeb po drodze i naruszylo to troche moje finanse(m.in paliwo) a wyplata dopiero w pon. ... lobivan teraz na urlopie takze sie przeciagnie to do jego powrotu ale grzecznie bede czekalPiotruś pisze: Czekamy zatem na nowe logi i odczcia z podmienioną przepływką ....
[ Dodano: 2010-07-03, 08:27 ]
kowallubin pisze:To chyba jeszcze będziesz musiał podmienić czujnik temp. cieczy chłodzącej...

[ Dodano: 2010-07-03, 16:31 ]
sprawdzilem organoleptycznie (tyle co bylo mozliwe) przewod od czujnika temp zew., wyczyscilem styki, sam czujnik temp zew oraz przy okazji czujnik temp plynu chlodniczego
zauwazylem tez dziwna rzecz co jakas chwile przy przegazowaniu na postoju, przy zejsciu obrotow ~800 rpm slychac tak jakby przekaznik jakis sie przelaczal i obroty spadaja do 766 rpm(coz to moze byc??)
przed czyszczeniem czujnika temp zew
po czyszczeniu

jakby ktos sie bawil vagiem i moglby zobaczyc u siebie bylo by

z logow wynika ze czujnik temp zew dziala impulsowo gdyz da sie wydzielic pewne okresy pracy
po drodze jeszcze skonczyly mi sie hamulce z tylu
jutro wymiana
wciaz czekam na wielki powrot lobivan'a i podmianke przeplywomierza
po drodze czytam posty ktore sa zwiazane z moca a raczej jej brakiem i takie male spotrzezenie w postcie
a6-c5-25-tdi-jaka-temperatura-oleju-a-j ... 541,45.htm
kolega pisal ze nie wymienil jeszcze pompy abs'u
generalnie wydaje mi sie rowniez ze to nie ma wplywu aczkolwiek u mnie jest problem rowniez z abs'em(nie moge sie polaczyc ze sterownikiem i abs blokuje mi wogole polaczenia z pomputerem) czy moze tak byc ze ten abs cos miesza w elektronice
ustawieniach lub czymkolwiek?? jezdze na wylaczonym absie poprzez bezpiecznik(brak)
po drodze jeszcze skonczyly mi sie hamulce z tylu
wciaz czekam na wielki powrot lobivan'a i podmianke przeplywomierza
po drodze czytam posty ktore sa zwiazane z moca a raczej jej brakiem i takie male spotrzezenie w postcie
a6-c5-25-tdi-jaka-temperatura-oleju-a-j ... 541,45.htm
kolega pisal ze nie wymienil jeszcze pompy abs'u
generalnie wydaje mi sie rowniez ze to nie ma wplywu aczkolwiek u mnie jest problem rowniez z abs'em(nie moge sie polaczyc ze sterownikiem i abs blokuje mi wogole polaczenia z pomputerem) czy moze tak byc ze ten abs cos miesza w elektronice

ok czujnik wymieniony teraz obserwacja ... na wlaczonej klimie faktycznie jest spadek mocy ale po wymianie czujnika jakos tak mniejszy zobaczymy gdyz dzisiaj akurat cisza przed burza i temp spadla wiec nie bylo tak goraco ...
narazie wciaz pozostaje wymiana przeplywki ale to jak wroci lobivan to pewnie mi pomoze to bedziemy wiedziec
pozdro
narazie wciaz pozostaje wymiana przeplywki ale to jak wroci lobivan to pewnie mi pomoze to bedziemy wiedziec
pozdro
audi sie nie psuje! audi sie zuzywa!!
IAM - 187,43 g/s![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
IAM - 187,43 g/s
![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
jak najbardziej ten ...salaj11 pisze:... rozumiem ze zmieniłeś ten g62 co jest po pod pokrywą górną silnika przy prawej głowicy...
logi 3 i 7 dla engine i instruments wydaje mi sie powinny wskazywac te same wartosci u mnie byla roznica ale nie wiem czy powinna byc czy nie wydaje mi sie ze nie gdyz wartosci pochodza z jednego czujnika
sprawdze jutro tez u siebie jak to jest po wymianie czy cos sie zmienilo (moglem dzis ale nie pomyslalem :mrgreen: ) dam znac napewno
oli80, dzieki za oferte natomiast przy obecnej sytuacji finansowej musze pieknie podziekowac ... czasem z firmy jezdzimy do glubczyc takze sie zobaczy ... czekam na lobivan'a ktory sie wyleguje w jakims kurorcie nad jakims oceanem nawet nazwy nei potrafie wymowic(bałtyk) :-P a my tu ciezko pracujemy hie hie
obecnie czekam na przyplyw gotowki i troche wydatkow mam typu
- rozrzad
- pokrywy rozrzadu
- hamulce przod
- po drodze jeszcze abs(jak sugerowal Piotruś)
- przeplywka (ewentualnie po podmiance)
takze mam pare wydatkow a przeglad juz w sierpniu
natomiast prosze aby ktos sprawdzil ten czujnik temp zew na vagu u siebie bylbym dzwieczny bardzo za umieszczone logi (grupa 20 dla engine)
dzieki wielkie
obecnie czekam na przyplyw gotowki i troche wydatkow mam typu
- rozrzad
- pokrywy rozrzadu
- hamulce przod
- po drodze jeszcze abs(jak sugerowal Piotruś)
- przeplywka (ewentualnie po podmiance)
takze mam pare wydatkow a przeglad juz w sierpniu
natomiast prosze aby ktos sprawdzil ten czujnik temp zew na vagu u siebie bylbym dzwieczny bardzo za umieszczone logi (grupa 20 dla engine)
dzieki wielkie
ok moje pierwsze spostrzezenia ... co do samego czujnika to mysle ze jest znaczna poprawa ... auto nie wyglada zeby sie grzalo az nad to takze tutaj jestem spokojny ... co do samej mocy auta to tez nieznaczna poprawa - a mianowicie auto zaczyna przyspieszac w bardziej stabilnym zakresie tj 2200 - 2400 rpm i to praktycznie nie zaleznie od klimy( no moze ta klime jednak troche czuc) natomiast jak pisalem u mnie chyba moze raczej napewno aczkolwiek jest problem przeplywki i wciaz czekam na testa i podmianke takze w tej kwestii jeszcze napisze
ponizej montuje logi jakie robilem
rano:
![Obrazek]()
poludnie:
![Obrazek]()
aha zrobilem jeszcze nastawy podstawowe klimy i podczas nastawow wszystkie pozycje z grupy 001 (AHVAC) powinny sie wyzerowac natomiast 10 pozycja sie nie wyzerowala pozostala wartosc 53 czy ktos moze wie dlazego tak jest?? w vagu nei ma bledow klimy
ponizej montuje logi jakie robilem
rano:
poludnie:
aha zrobilem jeszcze nastawy podstawowe klimy i podczas nastawow wszystkie pozycje z grupy 001 (AHVAC) powinny sie wyzerowac natomiast 10 pozycja sie nie wyzerowala pozostala wartosc 53 czy ktos moze wie dlazego tak jest?? w vagu nei ma bledow klimy
oli80, fajnie super dzieki wielkie odezwe sie napewno
natomiast jak pisalem stoje przed wymiana rozrzadu i tak sie zastanawiam czy by przy okazji nie wymienic chlodnicy oleju, ew. czujnika temperatury oleju ... gdyz caly czas badam i badam i nie wiem juz co mam myslec na temat tego przegrzewania sie ... wczoraj znow mi zamulil na chwile gdy temp powietrza byla 32 st. ... dodatkowo napewno bede zmienial sprzeglo wiskotyczne ...
dzis rano po deszczu temp po 18 st. i auto przyspiesza m.in od 1600 rpm natomiast jak juz sie zagrzal to 2000 - 2200 rpm bez wlaczonej klimy
natomiast jak pisalem stoje przed wymiana rozrzadu i tak sie zastanawiam czy by przy okazji nie wymienic chlodnicy oleju, ew. czujnika temperatury oleju ... gdyz caly czas badam i badam i nie wiem juz co mam myslec na temat tego przegrzewania sie ... wczoraj znow mi zamulil na chwile gdy temp powietrza byla 32 st. ... dodatkowo napewno bede zmienial sprzeglo wiskotyczne ...
dzis rano po deszczu temp po 18 st. i auto przyspiesza m.in od 1600 rpm natomiast jak juz sie zagrzal to 2000 - 2200 rpm bez wlaczonej klimy
audi sie nie psuje! audi sie zuzywa!!
IAM - 187,43 g/s![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
IAM - 187,43 g/s
![]:-> ]:->](https://a6klub.pl/images/smilies/diabelek.gif)
spróbuj może tak jak zrobiłem ja. Jak ci zmuli autko to się zatrzymaj zgaś i zamień wężyki z gruchy na egr i odwrotnie. tak samo z wtyczkami na zaworkach zamień miejscami. Poprawa była od razu. Wymieniłem N75 i teraz jest git. Tylko nie zapomnij zamienić wszystkiego tak jak było. U mnie też tak było jak się zagrzał to nie dało się jechać. A tera jest git.mad_ar2 pisze:dzis rano po deszczu temp po 18 st. i auto przyspiesza m.in od 1600 rpm natomiast jak juz sie zagrzal to 2000 - 2200 rpm bez wlaczonej klimy

Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !