Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6] [C4] Głośno chodzący wentylator - zatarte łożyska

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Lukaszeq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6] [C4] Głośno chodzący wentylator - zatarte łożyska

Post autor: Lukaszeq » 13 maja 2010, 11:42

Witam wszystkich. W ostatnich dniach w aucie słychać było przerażający odgłos, po sprawdzeniu okazało się że to prawdopodobnie zatarte łożyska jednego z wentylatorów - wentylator ma straszliwe luzy boczne i po prostu wpadał w rezonans a że wentylatory w A6 do małych nie należą to odgłos był naprawdę przerażający. I właśnie stąd wynika moje pytania czy da się wymienić same łożyska, sam jeden wiatrak, czy trzeba kupować cały wentylator, oraz mianowicie czy jeżeli można wymienić tylko wiatrak/łożyska to czy da się to zrobić bez wyjmowania całego wentylatora z auta.

Nie wiem jak to się stało ale zapomniałem dopisać że chodzi o wentylator chłodnicy

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Quick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Quick » 14 maja 2010, 21:34

Niestety nic nie podmienisz, te wentylatory są nierozbieralne - jednorazówki :cry:
Posiadałem już parę pojazdów z grupy VW. W dwóch z nich, między innymi w A6 musiałem wymienić wiatrak. W VW POLO, dwa razy kupowałem oryginalne "VALEO", i oba padały po ok. 1,5 roku każdy. Tak w Polo jak i A6, oraz polecałem już kilku znajomym, zastosowałem zamienniki. Są tańsze i duuużo trwalsze. Zdecydowanie odradzam zakupu oryginalnego.
Pozdrawiam, Quick.

Lukaszeq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lukaszeq » 17 maja 2010, 17:33

Wentylatory ? Chodzi o te całe 2 czy mogę kupić tylko 1 wentylator i go zamontować ?

Awatar użytkownika
Quick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Quick » 17 maja 2010, 17:51

Każdy pracuje osobno, więc można wymienić jeden ;-)
Pozdrawiam, Quick.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja