Kup Vartę - mam taki fabryczny do tej pory.wolly10 pisze:Oryginalnie mam Moll'a, takiego nie moge znaleźć
[A6 C6] Slaba bateria, akumulator ?
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
To nie długo przyjdzie i twój czas na zmianę akupan42 pisze:Vartę - mam taki fabryczny do tej pory.

Ja w tamtym roku zmieniłem aku. nie pamiętam marki, ale chyba jest to Centra.
Autko postało przez noc na mrozie -20/22 i rano odpaliło bez żadnego problemu!

Wolly10
Nie bój się kupić aku o większej pojemności, to niczemu nie grozi, a wręcz pomaga

Ktoś tam jeszcze napisał że po zmianie aku coś mu sie pokićkało z autem.
U mnie nic takiego nie było. Po wyciągnięciu aku włączył mi się alarm :lol: ale zaraz go wyłączyłem i po chwili podłączyłem nowy aku.
Wsiadłem do auta, przekręciłem stacyjkę, kontrolki sie zapaliły, przekręciłem do końca, autko odpaliło i tyle

Jest - Volvo C70 II 2.5T
Bez przesady - różnice do 10% są tolerowane, ale zamiast 96Ah kupisz np 140Ah i po rozładowaniu go (postojówki na 8-10h) do 20% (tyle pozwoli Ci Menadżer Energii - później wchodzi w tryb oszczędności - tak jak tryb transportowy) będziesz miał problem w naładowaniu go...zwłaszcza w zimie (ogrzewanie lusterek, szyb, siedzeń itd..)...Masta pisze:Nie bój się kupić aku o większej pojemności, to niczemu nie grozi, a wręcz pomaga![]()
No i sprawdź czy pod obciążeniem (wszystko co masz włącz bez silnika) - trzyma przez np.: 10min 12.0-12.2V jeśli będzie spadać poniżej 12V to elektronika będzie miała większego świra niż w psychiatryku....
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
mi również pada akumulator, wykrył to jakiś szpec elektronik i mówi, że po wymianie koniecznie trzeba zakodować komputer bo w innym wypadku komputer dalej bedzie "myślał", że jest zapakowany stary akumulator (zużyty) o mniejszej pojemności i do takiej pojemności będzie go ładował! A to doprowadzi do jego szybkiego zużycia. Czy ktoś ma jakiś świeży kod z aku do 2.4 benzyny (80Ah min 380Ah)?
I na mnie przyszła pora wymiany 
Orientujecie się akumulatory których firm mają kody do wpisania w sterownik?
Ewentualnie jakie firmy przewidział producent. Kiedyś, ktoś mi podawał bodajże 6 firm ale teraz nie mogę sobie ich przypomnieć.

Orientujecie się akumulatory których firm mają kody do wpisania w sterownik?
Ewentualnie jakie firmy przewidział producent. Kiedyś, ktoś mi podawał bodajże 6 firm ale teraz nie mogę sobie ich przypomnieć.
Było:
Laguna II '01 1,9 dCi
A6 Avant C5 '03 2.5 TDi 180 KM Quattro Tip
A4 B7 '05 2.0 TDi 140 KM Multi
A6 Avant C6 '05 3.0 TDi 224 KM Quattro Tip
Laguna II '01 1,9 dCi
A6 Avant C5 '03 2.5 TDi 180 KM Quattro Tip
A4 B7 '05 2.0 TDi 140 KM Multi
A6 Avant C6 '05 3.0 TDi 224 KM Quattro Tip
mnie chyba tez czeka wymiana.mrozow jeszcze nie ma w nocy tak okolo 5, 7 stopni a rano tak od okolo tygodnia mmi pokazuje mi 10%.jezdze autkiem do pelnego naladowania i podczas dnia ok.kolejnego ranka to samo.ale bywalo tez tak ze z dwa razy po nocce pokazywal 100%.od czego to moze zalezec chlopaki?
-
- Forum Audi A6 / A7
Kupiłem futurę centry 100 ah kodować go nie kodowałem .Ale byłem z tym problemem rozładowywania aku w pewnym zakładzie po pierwszej diagnozie stwierdzili że jakiś moduł nie idzie w uśpienie dopiero jak się włączy ochrona przed całkowitym rozładowaniem aku usypia .Pobór prądu miałem jakieś 5 amper czyli jak bym co noc zostawiał samochód na pozycyjnych.Po trzech dniach w zakładzie zlikwidowali mi problem rozładowywania aku i jeszcze założyli mi mój stary akumulator bo był jeszcze dobry a centry niemożna było zakodować bo w aucie jest możliwość zakodowania 90ah lub 110ah a100 ah nie było takiej możliwości .Co było problemem to trudno powiedzieć ale na jedną noc włączyłem telefon i rano miałem na wskaźniku 60 procent od tej pory nie włączam telefonu i jest wszystko na 100 % OK.