Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Gdzie dobry mechanik -specjalista od silników A6 Białystok ?

Wszystko co dotyczy ogólnie całej gamy A6/A7 silników wysokoprężnych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
ODPOWIEDZ
lobuz007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Gdzie dobry mechanik -specjalista od silników A6 Białystok ?

Post autor: lobuz007 » 29 mar 2010, 15:58

Witam
Jak wszystkim wiadomo pierwsze wersje 2,5tdi w A6(C5) to delikatne niewypaly i praktycznie kazdy silniczek ok 200tys km zaczyna puszczac olej
Baardzo prosze o konkretnego specjaliste w dziedzinie tych niefortunnych V6-tek zeby silniczek porządnie uszczelnic i zrobic, aby po tym zabiegu miec swiety spokój na nastepne min 100tys :)
Moze tez byc okolice Bialegostoku czy z województwa..
Auto jest zadbane, praca silnika jest ladna, tylko ten wyciek nieszczesny (ewentualnie rozrzad przy okazji)
Moze ktos sie orientuje
Dzieki, pozdrawiam

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 29 mar 2010, 20:04

lobuz007 pisze:Jak wszystkim wiadomo pierwsze wersje 2,5tdi w A6(C5) to delikatne niewypaly i praktycznie kazdy silniczek ok 200tys km zaczyna puszczac olej
Baardzo prosze o konkretnego specjaliste w dziedzinie tych niefortunnych V6-tek zeby silniczek porządnie uszczelnic i zrobic, aby po tym zabiegu miec swiety spokój na nastepne min 100tys :)
Sorry za OT
Proszę cię......powyższe stwierdzenie a szczególnie pierwsze zdanie opierasz chyba na własnym doświadczeniu z własnym silnikiem.......bo jak można gadać takie rzeczy :shock: . :evil:
Ktoś gdzieś usłyszy i dalej przekazuje i powtarza takie pierdoły, a najgorsze ze to idzie jak głuchy telefon i na końcu wychodzi niezłe bagno.
"A ja słyszałem ze najlepsze samochody na świecie to Koreańskie....... :-P "

Na poważnie jest kilku chłopaków z twojego regionu, poszukaj i napisz na PW do nich, na pewno ci pomogą jak naprawić NIEWYPAÂŁA

Ozięble Pozdrawiam :mrgreen:

lobuz007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lobuz007 » 29 mar 2010, 23:59

Witaj citrin :)

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz ale....
Mysle ze tak piszesz - bo chcesz wierzyc ze twoje auto jest inne, wyjątkowe...
W kazdym razie w kazdym serwisie powiedzą ci ze audi 2,5 do `03 roku to kicha te silniki
Ja mialem juz dwa audi 2,5tdi - auta zadbane, silnik w jednym i drugim naprawde lladnie pracował ale jeden i drugi niewielkie wycieki mialy,
A do którego warsztatu bym nie zajechal (zeby nie było ze trafiłem na gorszy) się usmiechają jak mowie ze 2,5tdi i wyciek oleju bo to po pewnym przebiegu w tych silnikach normalna sprawa..
zgodze się z tobą jezeli powiesz o tych silnikach z roku 2003 i po, niby tam juz sprawa lepiej sie ma
Ale tu ewidentnie chcesz tak jak sie wierzy w boga - wierzyc w swoje audi,

Ok ale argument mocniejszy...

Copowiesz na to ze nawet to na tym forum jak chcesz się dowiedziec cos o swoim silniku to po pierwsze szukasz jakiegos faq czy tutoriala
Wiec idziesz - z głównego forum - klikasz KUPUJEMY AUDI A6/ NIE WIESZ JAKI SILNIK WYBRAC...
i zjezdzasz do swego 2,5tdi no i pare cytatów
Warto jednak pamietać, iż egzemplarze z początku produkcji (czyli w praktyce nawet już 1997 rocznik) były awaryjne najbardziej, a ich słabe strony sukcsywnie likwidowano niestety bardzo długo, bo aż do kocówki rocznika 2003 ... :) .
Pod koniec 1999 roku gamę dostępnych V6-tek 2,5TDi uzupełniła pierwsza generacja silników 180 PS-owych, cechowanych jako AKE.

Należy powiedzieć sobie wprost, że pomimo wielu modyfikacji odróżniających AKE od starszych AFB i AKN - pierwsza faza produkcji (do rocznika modelowego 2001 włącznie) nie jest szczególnie udana i możliwe usterki dotyczą praktycznie dokładnie wszystkich tych samych elementów co bolączki silników AFB i AKN opisane powyżej, w punktach 2, 3 i 4.
Pocieszającym wyjątkiem jest tylko przepływomierz marki Hitachi, który w AKE od poczatku był inny niż w AFB i AKNach i zasadniczo jest niezniszczalny przez conajmniej 300 tyś.km. ... .

Wiec nawet osoba poczatkujaca, odrazu sie dowie w konkretny sposób ze ma autko z raczej nieudanym silniczkiem, widze ze Ty się specjalnie nie zapoznaleś z tą lekturą ;)

pozdrawiam i czekam na ewentualne Twoje argumenty ;)

A co do tego niewypała to na 90% jestem pewien ze jest w lepszym stanie niz twoje A6 bo juz go rok mam i naprawde jestem zdziwiony jak ktos o niego musila dbac (procz tego cholernego wycieku)

[ Dodano: 2010-03-30, 00:00 ]
tu masz linka ;)

nie-wiesz-jaki-silnik-wybrac-zagladnij- ... t12243.htm

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 30 mar 2010, 20:38

lobuz007 pisze:widze ze Ty się specjalnie nie zapoznaleś z tą lekturą ;)
Heeee, to zobacz ile godzin spędzam na forum, a tą lekturę znam na pamięć, jak i prawie wszystkie tematy kojarzę po krótkim luknięciu. Sporo wolnego czasu spędzam na forum i czytam, próbuję się nauczyć niektórych rzeczy itd. Oczywiście są o wiele wiele lepsi ode mnie może nawet i ty.... ale resztę pozostawię bez komentarza
lobuz007 pisze:A co do tego niewypała to na 90% jestem pewien ze jest w lepszym stanie niz twoje A6 bo juz go rok mam i naprawde jestem zdziwiony jak ktos o niego musila dbac

No nie wątpię, bardzo dobrze ze dbasz o autko i każde najmniejsze niepokojące objawy usuwasz <ok>

I nie czekaj na moje argumenty bo przecież nie będziemy się wymieniać kłótliwymi zdaniami na forum, bo nie wypada.
Ja zacząłem i ja kończę bo jak dalej coś poleci to moderatorzy wywala zawartość a ty potrzebujesz pomocy. ;-)
Pozdrawiam

lobuz007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lobuz007 » 03 kwie 2010, 15:14

ok,
silnik 2,5 duzo fajniej pracuje niz te 1,9 no ale niestety trzeba przyznac ze sa poprostu - zwlaszcza te pierwsze modele - duzo bardziej awaryjne, niz pozostale
Sam sie przekonalem o tym wiec nie muszę polegac na czyjejś opinii

W kazdym razie jesli ktos by wiedzial o dobrym czlowieku od tych sprawek w rejonie B-stoku to bardzo bym prosil o info

Dzieki i pzdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja