Witaj citrin
Mam nadzieje ze sie nie obrazisz ale....
Mysle ze tak piszesz - bo chcesz wierzyc ze twoje auto jest inne, wyjątkowe...
W kazdym razie w kazdym serwisie powiedzą ci ze audi 2,5 do `03 roku to kicha te silniki
Ja mialem juz dwa audi 2,5tdi - auta zadbane, silnik w jednym i drugim naprawde lladnie pracował ale jeden i drugi niewielkie wycieki mialy,
A do którego warsztatu bym nie zajechal (zeby nie było ze trafiłem na gorszy) się usmiechają jak mowie ze 2,5tdi i wyciek oleju bo to po pewnym przebiegu w tych silnikach normalna sprawa..
zgodze się z tobą jezeli powiesz o tych silnikach z roku 2003 i po, niby tam juz sprawa lepiej sie ma
Ale tu ewidentnie chcesz tak jak sie wierzy w boga - wierzyc w swoje audi,
Ok ale argument mocniejszy...
Copowiesz na to ze nawet to na tym forum jak chcesz się dowiedziec cos o swoim silniku to po pierwsze szukasz jakiegos faq czy tutoriala
Wiec idziesz - z głównego forum - klikasz KUPUJEMY AUDI A6/ NIE WIESZ JAKI SILNIK WYBRAC...
i zjezdzasz do swego 2,5tdi no i pare cytatów
Warto jednak pamietać, iż egzemplarze z początku produkcji (czyli w praktyce nawet już 1997 rocznik) były awaryjne najbardziej, a ich słabe strony sukcsywnie likwidowano niestety bardzo długo, bo aż do kocówki rocznika 2003 ...

.
Pod koniec 1999 roku gamę dostępnych V6-tek 2,5TDi uzupełniła pierwsza generacja silników 180 PS-owych, cechowanych jako AKE.
Należy powiedzieć sobie wprost, że pomimo wielu modyfikacji odróżniających AKE od starszych AFB i AKN - pierwsza faza produkcji (do rocznika modelowego 2001 włącznie) nie jest szczególnie udana i możliwe usterki dotyczą praktycznie dokładnie wszystkich tych samych elementów co bolączki silników AFB i AKN opisane powyżej, w punktach 2, 3 i 4.
Pocieszającym wyjątkiem jest tylko przepływomierz marki Hitachi, który w AKE od poczatku był inny niż w AFB i AKNach i zasadniczo jest niezniszczalny przez conajmniej 300 tyś.km. ... .
Wiec nawet osoba poczatkujaca, odrazu sie dowie w konkretny sposób ze ma autko z raczej nieudanym silniczkiem, widze ze Ty się specjalnie nie zapoznaleś z tą lekturą
pozdrawiam i czekam na ewentualne Twoje argumenty
A co do tego niewypała to na 90% jestem pewien ze jest w lepszym stanie niz twoje A6 bo juz go rok mam i naprawde jestem zdziwiony jak ktos o niego musila dbac (procz tego cholernego wycieku)
[ Dodano: 2010-03-30, 00:00 ]
tu masz linka
nie-wiesz-jaki-silnik-wybrac-zagladnij- ... t12243.htm