Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c5] jakieś piski przy właczonej klimie

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] jakieś piski przy właczonej klimie

Post autor: arczibald » 26 mar 2010, 22:45

Witam.
Przy włączonej klimatyzacji słychać jakieś piski dobiegające z pod maski, tak myślę. Gdy wyłączę klimę nic nie słychać. Myślałem, że to pasek klimatyzacji jest luźny ale jest naciągnięty. Piski często słychać także przy skręcaniu w lewą stronę. Może ktoś miał taki przypadek i wie z kąt te piski?. Czekam na jakieś informację.

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem nazywania tematów!
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, 16:08 przez arczibald, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 27 mar 2010, 08:31

arczibald, pasek wielorowkowy mimo prawidłowego napiecia tez potrafi piszczeć. Dzieje się tak wtedy gdy zuzyją się w nim te skosne powierzchnie i wierzchołki zarysu dochodzą do dna rowków na kołach pasowych.
Jesli jest to na pewno ten pisk "gumy" (a nie jakieś brzęczenie mechaniczne) to wymień odpowiedni pasek.
Części samochodowe online - Motostacja pl

arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczibald » 27 mar 2010, 11:41

Pasek raczej też odpada, bo miesiąc temu wymieniałem rozrząd i paski były zmieniane. Ten od alternatora i klimatyzacji.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 27 mar 2010, 12:38

arczibald pisze:Pasek raczej też odpada, bo miesiąc temu wymieniałem rozrząd i paski były zmieniane. Ten od alternatora i klimatyzacji.
A że tak zapytam: sam robiłeś ? Wiesz, co masz załozone ?

Bo czasem stare lepsze od nowego <ok>

A jesli robił Ci mechanik, to nie ma co gdybać tylko wal do niego z reklamacją <ok>

arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczibald » 27 mar 2010, 13:03

No fakt sam tego nie robiłem tylko koleś z serwisu audi. Sam zakupiłem części ,a on policzył tylko za robociznę. Wszystkie stare części mi oddał.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 27 mar 2010, 14:20

arczibald, nie chciałbym niczego przesądzać, bo trudno naprawiać auto przez internet <ok>

Jesli pisk jest typowym odgłosem pisku gumy (odgłos charakterystyczny) to niewatpliwie dochodzi do poslizgu między paskiem a metalowym kołem pasowym.

Pytanie, co może być przyczyną ?

1. Guma (zaolejona, zużyta,...), często przy naprawach mechanicy nie zwracają uwagi na czystość i nowy pasek może zostać zabrudzony olejem, plynem chłodniczym itp. podobnie zresztą jak koło pasowe.

2. Naciąg paska - zbyt mały do przenoszonych obciażeń

3. Zbyt duzy opór napędzanego urządzenia - może jakieś urządzenie (kompresor klimy, pompa wspomagania zbyt ciężko "chodzi" ?

Piski moga byc chwilowe (po deszczowej nocy przy parkowaniu pod chmurka) wtedy nie ma co się specjalnie przejmować (chociaz przy nowych paskach raczej wątpliwe aby wystapiły), lub na stałe - raczej nie ma co liczyc że samo przejdzie :-/ Jak juz to się nasili.

arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczibald » 27 mar 2010, 20:32

Muszę za to się zabrać bo pisk coraz bardziej się nasila. Przeważnie na zakrętach w lewą stronę oraz gdy minimalne nastawie nawiew. Przy podkręceniu go bardziej piski ustają.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 27 mar 2010, 22:17

arczibald pisze:Muszę za to się zabrać bo pisk coraz bardziej się nasila. Przeważnie na zakrętach w lewą stronę oraz gdy minimalne nastawie nawiew. Przy podkręceniu go bardziej piski ustają.
Hmm, jak to przeczytałem to nasuneło mi się jedno : wentylator (dmuchawa).

To akurat mialem u siebie, i też z głupawym objawem, że popiskiwał przy skręcie (tyle, że nie pamiętam w którą stronę).

Możesz zlokalizowac skad pisk się dobywa ? Poza tym pisałeś, ze to się zaczyna po włączeniu klimy, więc typowałem, że spod maski, a teraz to już nie wiem, czy się rozumiemy :roll:

Bo teraz to wychodzi, że po włączeniu dmuchawy a nie klimy, z z upełnie innego miejsca i jest to jednak zuełnie inny odgłos.

Tak, że aby cos ustalic musisz jednak się precyzyjniej okreslic <ok>

arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczibald » 28 mar 2010, 00:42

Piski pojawiają się również podczas przysiadania samochodu przy nie równej nawierzchni, a odgłos słychać od strony pasażera. Więc nie wiem dokładnie czy to jest z pod maski czy bardziej z deski rozdzielczej :-/

łukaszgdynia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: łukaszgdynia » 28 mar 2010, 09:56

napewno kolego z pod deski ja tak miałem ostatnio 10 min roboty odkręcasz nie pamiętam 5 albo 6 śrubek na kluczyk 8 od schowka wyciągasz go i tam zobaczysz czarne pudło i wtyczkę do niego włącz nadmuch i posłuchaj czy napewno tam (raczej tak) wyjmij wtyczkę odkreć 3 sruby bodajże na śrubokręt krzyżowy wyjmij wentylator i popsikaj na oś wentylatora jakimś smarem w spraju i napewno to pomoże potem poskładaj wszystko od końca
audi the best

arczibald
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczibald » 28 mar 2010, 10:11

Dzięki kolego za informację w tygodniu siądę do tego i zobaczę, bo już nie mogę tego pisku słuchać.

Awatar użytkownika
pit 76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pit 76 » 02 kwie 2010, 17:24

ja tez bym uderzyl w kierunku wentylatora, miałem podobny objaw z tym ze u mnie to bardziej tarło cos niz piszczalo, troche wd40 i po sprawie <ok>

Awatar użytkownika
Kynek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kynek » 29 kwie 2010, 16:49

U mnie jest podobnie :-? i to jest wina wentylatora przy właczonej klimie piszczy a jak wyłacze to przestaje też po jakimś czasie jak jade to troszeczke ucicha

Tommi-84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tommi-84 » 24 maja 2010, 21:08

Mam problem z piszczącym paskiem klimatyzacji, tylko u mnie nie jest to wina wentylatora. Pasek jest nowy, wymieniany miesiąc temu na GATES, a problem wygląda tak, że jak włącze klime to pasek się slizga a koło pasowe sprężarki klimatyzacji czasami się zaczymuje na chwile. Czy jest coś w sprężarce takiego co może powodować blokowanie jej?, może się jakieś łożysko zaciera? a może poprostu pasek jest do niczego?
Prosi bym was o jakas diagnoze i pomoc.

malymk45
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: malymk45 » 25 maja 2010, 10:22

Zacierające łożysko raczej nie piszczy tylko szumi ,grzechocze , więc naciągnij porządnie pasek , może przy wymianie zabrudziłeś pasek smarem ?teraz się ślizga i piszczy,trzeba wymyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl