[A6 C5 2.4]Wymiana paska rozrzadu v6
-
- Forum Audi A6 / A7
[C5 2.4 V6] przestawiony rozrzad
Witam, przeczytałem od deski do deski co jest w tym temacie i dalej nikt nie wysłał dokładnie zdjęc jak sie ustawia rozrząd, dopiero co moj nowy post został przesunięty do śmietnika :D ponieważ popełniłem parę błędów (mam nadzieje ze już tego nie zrobię, przepraszam adminów) użytkownik: ' mario1278 ' wysłał parę fotek które bardzo mi pomogły ale nadal mam problem z ustawieniem kola korbowego, u mnie nie ma takich wyżłobień jak na rysunku tzn. jeden na dole drugi u góry tylko jest to ustawione jak poniżej na zdjęciu:
![Obrazek]()
a zdjęcie które mam pokazuje:
![Obrazek]()
kolejna rzecz to:
otwór gdzie idzie sruba od napinacza ma uszkodzony gwint, da sie dokupić ten element? czy ktoś już to jakoś naprawiał? (gwintowanie)
![Obrazek]()
Wszystkim z Góry Dziękuje za pomoc
a zdjęcie które mam pokazuje:
kolejna rzecz to:
otwór gdzie idzie sruba od napinacza ma uszkodzony gwint, da sie dokupić ten element? czy ktoś już to jakoś naprawiał? (gwintowanie)
Wszystkim z Góry Dziękuje za pomoc
odnosnie wymiany paska to gdzies wyczytalem ze :
silniki rzedowe 4,5 cylindrow wymiana co 120 tyś km
silniki V 6 i 8 cylindrow wymiana co 60 tyś km
i jeszcze pytanie jakie czesci wchodzą w sklad kompletnej wymiany
bo niektorzy tylko pasek i napinacz wymierniają a jest tam troszeczke wiecej "rupieci " :-?
1 pasek
2 rolka napinająca
3 rolka odwracająca (tak sie to nazywa w Etce )
4 napinacz jakis hydrauliczny
dodatkowo :
pompa wody
termostat
cos jeszcze :?: bo jestem przed wymianą a chcialbym to zrobic raz i nie zagladac pod maske przez nastepne 60 tys km :-P
silniki rzedowe 4,5 cylindrow wymiana co 120 tyś km
silniki V 6 i 8 cylindrow wymiana co 60 tyś km

i jeszcze pytanie jakie czesci wchodzą w sklad kompletnej wymiany
bo niektorzy tylko pasek i napinacz wymierniają a jest tam troszeczke wiecej "rupieci " :-?
1 pasek
2 rolka napinająca
3 rolka odwracająca (tak sie to nazywa w Etce )
4 napinacz jakis hydrauliczny
dodatkowo :
pompa wody
termostat
cos jeszcze :?: bo jestem przed wymianą a chcialbym to zrobic raz i nie zagladac pod maske przez nastepne 60 tys km :-P
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
dziwne i w sumie bym powiedział nie prawdziwe, ale trzeba by sprawdzić w ASOColin pisze:silniki V 6 i 8 cylindrow wymiana co 60 tyś km
sam się tam wybieram ze sprawdzeniem co ile się wymienia, tylko się obawiam, że cwaniaczki lecąc na ka$e zawsze zaniżać będą
podobno w silnikach 2.4 z oznaczeniem BDV wymiana paska co 180tyś :shock: w tej sprawie będę się z nimi komunikował, bo jeden kolo się chciał że mną założyć o swoją furę że tak właśnie jest, jakoś w to nie dowierzam
wyczytałem że 2.4 V6 co 120tyś
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
2,4 V6 silnik AGA na pewno rozrząd co 120 tyś. Jak ja wymieniałem to wymieniałem wszystko a nawet i więcej. Pasek rozrządu, rolki napinająca i prowadząca, tłumik drgań(wbrew pozorom najważniejsza rzecz)pasek wielorowkowy, rolki napinająca,prowadząca, termostat(kosztuje 50 zł, a masz pewność że nie nawali chwilę po wymianie rozrządu, pompa wody.Koszt klamorów (po znajomości) około 900 PLN + wymiana 300 PLN=1200 PLN. Pozdro
- leonmobile
- Forum Audi A6 / A7
Czy ktos wie czy procedura wymiany paska rozrzadu w silniku 2.8 '99 jest taka sama jak w przypadku silnika 2.4 (czesci oczywiscie pewnie troche inne) i czy ktos znalazł w necie szczegółową instrukcje? Może w to nie uwierzycie ale pare dni temu kupiłem A6 Avant 2.8 V6 Q i ma przebieg 225 tyś. Ja sie pytam kolesia ( drugi własiciciel kupił auto z przebiegiem 75 tyś.) kiedy był robiony pasek rozrządu a on do mnie ze on nie robił
! Więc póki co autko stoi w garażu aż umówię się na wymianę bo z duszą na ramieniu przyjechałem do domu. Dodam, że mieszkam obecnie w Kanadzie i koleś, który sprzedał mi auto to Kanadyjczyk a oni tu maja troche inne pojęcie o mechanice w europejskich autach, bo w amerykancach jak strzeli pasek to nic sie nie dzieje bo to wszystko silniki bezkolizyjne.