Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDI Q]HYDRAULIKA - jak sprawdzić zużycie

Silniki wysokoprężne
OLIX
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI Q]HYDRAULIKA - jak sprawdzić zużycie

Post autor: OLIX » 26 mar 2010, 11:09

HI,
Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie hydraulika.
Jak sprawdzić/zmierzyć/zobaczyć w jakim jest stanie i czy warto ewentualnie ją wymienić.
O ile z wałkami po ściągnięciu dekli widać jak na dłoni o tyle z hydrauliką nie miałem nigdy do czynienia.
Proszę o info myślę że na pewno ktoś to już przerabiał.

pzdr

Darek...
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Darek... » 26 mar 2010, 12:21

u mnie ,przy idealnych wałkach, wypadły dwie pestki i tak sobie myślę ,że to może być wskazówka + głośna praca :roll:

Awatar użytkownika
D@mi@n 2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: D@mi@n 2.8 » 29 mar 2010, 21:43

Piotrek ty to masz łeb :)
Ja jak tylko uporam się z problemem niedoladowywania turbo też sprawdze hydraulike
Pozdrawiam
D@MI@N

huanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: huanek » 15 kwie 2010, 09:39

Witam chcialbym dopytac w temacie dla jasnosci jesli mozna. Jezeli popychacz nie pracuje sciskajac palcami nadaje sie do wymiany? pozdrawiam

huanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: huanek » 16 kwie 2010, 17:41

Wiec wymienialem walki w zeszlym roku i ori popychacze lekko sie wciskaly. Dalem ciala z termostatem co zmusilo mnie do generalnego remontu i cale szczescie za tak sie stalo nawiasem muwiac. Wiec pare dni temu odbieralem kilka popychaczy z serwisu i te byly suche nie zalane olejem i porysowane malo tego w kanalikach olejowych byl czarny olej i odmuwilem ich. Dlatego moje pytanie

huanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: huanek » 19 kwie 2010, 10:24

Jedna sztuka w serwisie na wyspach kosztuje teraz 6.72 funa z 8 procentowa znizka

abakus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: abakus » 07 maja 2010, 19:20

cześć
Byłem dzisiaj w ASO i wróciłem "trochę" sfrustrowany.
W trakcie rozmowy napomknąłem, że mój "zaprzyjaźniony" mechanik poinformował mnie, że podczas wymiany oleju znalazł w misce olejowej zapinki na to usłyszałem, że te zapinki nazywają "pieskami" i czeka mnie wymiana czterech wałków rozrządu wraz z hydrauliką co jest operacją bolesną finansowo - kilkanaście tysięcy PLN - rozsądnie zasugerował zrobienie tego poza ASO gdyż u nich ceny są zabójcze.
Już to przerabiałem naprawiając pneumatyczne zawieszenie - wszystkie elementy ściągnąłem ze stanów za nieporównywalnie mniejsze pieniądze.
Piotr mam do Ciebie pytanie: czy zająłbyś się moim samochodem?
Niestety mieszkam w Warszawie i musiałbym "podrzucić" Ci samochód na jakiś czas.
Chciałbym również abyś sprawdził czy operacja z wymianą wałków jest konieczna.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, 16:23 przez abakus, łącznie zmieniany 1 raz.

abakus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: abakus » 09 maja 2010, 18:11

Niestety nie mam zielonego pojęcia jak wyglądało "to coś" co znalazł mój mechanik w misce olejowej - mnie tego nie pokazał - On nazwał to zapinkami. Nie wiem również ile elementów tam było - o ile pamiętam z rozmowy nie więcej niż jeden-dwa. Nie przekazał mi również ostrzeżenia, że nie mogę jeździć-poinformował mnie, że jeden czy dwa zawory mogą żle pracować ale nie stanowi to wielkiego problemu [sic]. Tak jeżdżę od paru miesięcy !!! W poniedziałek zadzwonię do Niego i poproszę o bliższe informacje. Poprzedni właściciel samochodu zapwniał mnie, że wymieniał rozrząd - może wtedy coś "nabroili". Wg dokumentacji silnik jest AKE - 10 znak w WIN to cyfra 3.
Mechanik potwierdził, że w misce znalazł dwa "pieski" a ja wyszedłem na "blondynke" ponieważ uwierzyłem, że mogę się tym nie przejmować. :oops:

lukasza6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukasza6 » 11 maja 2010, 00:41

czesc ja tydzien temu robilem cala hydraulike tz 4 walki 24 popychacze 24 pestki i 24 dzwigienki,po zapaleniu samochodu po ok 1.5 godzinnej jezdzie z przerwa 40 minutowa odpalilem ponownie auto a tu nagle stukanie po prawej stronie okazalo sie po zdejmieciu dekla ze trzy sztuki dzwigienek lezaly zupelnie w innym miejscu a tak byly wytarte ze zamiast byc pol okragle to byly starte na prosto.Skotkiem tego bylo wygiecie trzech zaworow dwoch ssacych i jednego wydechowego przy okazji roboty hydrauliki wymienilem uszczelki pod glowicali,deklami,rozrzad termostat plyny,olej.Na dzien dzisiejszy autko odebrane smiga jak czeba wiadomo koszty kosztami ale jezdzic czeba.pozdrawiam :mrgreen:

Darek...
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Darek... » 21 cze 2010, 15:20

@Piotruś - przekonałeś mnie :mrgreen:
Podsumowując , jeżeli wałki są ok (stwierdzone po ściągnięciu dekli) prewencyjnie wymieniam tylko hydropopychacze :?:

abakus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: abakus » 21 cze 2010, 18:30

Jestem po wymianie całej hydrauliki łącznie z wałkami (komplet Ruvila) + wymiana całego rozrządu. Kupiłem samochód rok temu i sprzedający zapewniał mnie, że robił rozrząd - coś mnie podkusiło i powiedziałem sobie "sprawdzam". Okazało się, że w środku siedzą jeszcze oryginalne kółka z datą produkcji samochodu (może poprzedni właściciel wymienił pasek). Pocieszające jest to, że samochód ma autentyczny przebieg (140tys) - gdyby ktoś majstrował przy liczniku rozrząd by nie wytrzymał. Samochód nabrał nowej werwy i co najważniejsze (co mi bardzo przeszkadzało) chodzi cichutko bez klekotania. Po przejechaniu 10tyś umówiłem się z mechanikiem, że zajrzy do wałków - wtedy zdam relację czy warto zakładać Ruvila.

Awatar użytkownika
maxon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maxon » 01 lis 2010, 02:18

Piotruś pisze:....Moim zdaniem należy pamiętać, ze początkowa faza ponadnormatywnego zużycia elementów hydrauliki zaworowej zawsze przebiega bezobjawowo i właśnie dlatego lepiej (taniej !!) jest zapobiegać (okresową wymianą niby-sprawnych jeszcze hyropopychaczy), niż leczyć za ciężkie pieniądza (kosztowne wałki, a czasem cały silnik ...) .
Piotruś mógłbyś wyłożyć jak to wygląda dla 3.0 TDI ? Podobnie ?
Czasami brak ludożerców
daje się boleśnie odczuć...

Awatar użytkownika
D@mi@n 2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: D@mi@n 2.8 » 01 lis 2010, 10:22

doskonała metafora :D
Piotrek co powiesz na temat walkow i hydrauliki firmy Ruville do akn?
Pozdrawiam
D@MI@N

Awatar użytkownika
maxon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maxon » 01 lis 2010, 16:51

Piotruś dziękuję za wyjaśnienia.

pozdrawiam
Czasami brak ludożerców
daje się boleśnie odczuć...

marlitkos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: marlitkos » 02 lis 2010, 10:26

Piotruś pisze:
D@mi@n 2.8 pisze:Piotrek co powiesz na temat walkow i hydrauliki firmy Ruville do akn?
Na temat wałków nie napiszę niczego - nigdy nie stosowałem iinych niż ori lub od P.ÂŚwiątka.
Hydraulika najlepiej żeby była INA-LUK albo ori.
no właśnie zastosowałem wałki od P. ÂŚwiątka oraz hydraulikę INA jakieś półtora roku temu. Cały czas zastanawiałem się czy dobrze zrobiłem a tu przypadkiem wpadłem na Twój wpis Piotruś i uspokoiłeś mnie. Nie będę sobie więcej głowy zaprzątał tym tematem. :mrgreen:
Pozdrawiam

Maniacy COOO łączmy się.
Forum dyskusyjne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja