[A6 C5 2.5 TDI Q]HYDRAULIKA - jak sprawdzić zużycie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
witam i dołącze się do tematu mam silnik 2,5 tdi Quattro BAU przebieg wydaje się być orginalny 187 tyś (znajomy mi sprowadził ) przymierzam sie do wymiany rozrządu tylko zastanawiam się jaki jest koszt tych hydropopychaczy do tego silnika aby zrobić to wraz z wymianą pasków
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Olej wymieniam 2 razy w roku co 15kkm- pełen synetyk Motul 8100. Na pewno trzeba ny zajrzeć pod dekle i sprawdzić stan wałków i reszty ale to zostawiam na początek przyszłego roku. :lol:Piotruś pisze:Miłe jest to co napisałeś ale ostrożności nigdy nie za wiele, dlatego dbaj szczególnie o prawidłową jakość oleju i żeby nic nie "darło" po nowych krzywkach i dźwigniach, bo nawet najmniejsze zanieczyszczenia też mogłyby rozpocząć proces "nowego" zużywania się współpracujacych powierzchni. Szerokościmarlitkos pisze: [no właśnie zastosowałem wałki od P. ÂŚwiątka oraz hydraulikę INA jakieś półtora roku temu. Cały czas zastanawiałem się czy dobrze zrobiłem a tu przypadkiem wpadłem na Twój wpis Piotruś i uspokoiłeś mnie. Nie będę sobie więcej głowy zaprzątał tym tematem. :mrgreen:.
Witam,serwisuje samochod wylacznie w ASO w MAGRO w Rybniku i przy ostatniej wizycie(jakies2tyg temu) poprosilem mechanika o sprawdzenie moich walkow i hydraulik(uszczelki,zdjecie dwoch dekli,odpowietrzenie itd- koszt takiego zabiegu to okolo1000zl)chcialem sciagac dekle ale mechanik powiedzial ze najpierw sprawdzi "sluchowo"i przez korek wlewu oleju(free :mrgreen: ) wiec sie zgodzilem,samochod musialem zostawic na caly piatek i pol soboty :evil: ale nie z powodu kontroli walkow i hydrauliki :mrgreen: robilem wymiane hamulcow-komplet PiT wraz z plynem,lewy miech zawieszenia,kontrola bledow komputera oraz wymiana plynu chlodniczego-zapowiadaja ostra zime :evil: a moj plyn byl tylko do -20C :shock: teraz -38
(i 4300zl lzejszy :-? no coz jak trzeba to trzeba).W sobote jak odbieralem samochod to mechanik powiedzial ze tyle ile sie dalo to sprawdzil i "odsluchal" i nie stwierdzil zadnych jakis niepokojacych odglosow silnika a to co udalo sie mu zobaczyc to sa jakies slady zuzycia ale minimalne i wedlug niego nie ma potrzeby zdejmowania dekli a tym bardziej jakiejkolwiek wymiany czy to walkow czy tez hydrauliki,troche mnie to zdziwilo ale i jednoczesnie ucieszylo(jakies 8000zl w kieszeni),bo tyle sie naczytalem o tych pechowych walkach i to przy 180 tys km jak i przy 200tys km ze padly a ja mam 305 tys i nic,troche dziwne :?: ale cieszace.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.