Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Zwiekszenie wydajności świateł przednich

Elektryka
czubek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: czubek » 10 mar 2010, 17:20

moja propozycja to umyć od środka lampy wraz z soczewkami.
(tylko nie myj odbłyśnika bo może się zmatowieć.)
+
nowe żarówki philipsa albo innej znanej marki

u mnie to podziałało bardzo dobrze a wkład finansowy niewielki
Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia

Awatar użytkownika
molni89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: molni89 » 10 mar 2010, 18:56

tak jak koledzy piszą czysty reflektor + markowe żarówki, Ja osobiście polecam osram night becker ew philips

Awatar użytkownika
pawel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: pawel1 » 11 mar 2010, 11:36

Koledzy ja też mam ten problem poler szczeliłem z zewnątrz coś pomogło ale dalej jest kiepsko czy czyszczenie soczewek i klosza od środka da dużą zmianę pozdro

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 11 mar 2010, 13:15

Gregor1890 pisze:Koledzy a mam takie pytanie troszkę związane z tym tematem w moim aucie są żarówki h4 jak wiadomo mają one dwa włukinka na długie i na krótkie można zrobić tak by gdy jedziemy na krótkich świeciło jedno włukienko tak jak teraz natomiast przy przełączeniu na długie drogowe swieciły dwa włukienka od krótkich i od drogowych wydaje mi się ze by to znacznie poprawiło widoczność oczywiście wtedy gdy możemy włączyć światła drogowe
Technicznie do zrobienia ale zagotujesz żarówki/lampy :-/

Takie rozwiązania istnieją dla lamp w których sa oddzielne żarówki mijania i długich. Jak włączysz mijania to swiecą same mijania, a jak przełączysz na długie to swiecą długie i mijania. <ok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Camel-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Camel- » 11 mar 2010, 15:44

Ja też borykam się z problemem "nic nie widzę w nocy" w A6. Po poprzednim właścicielu miałem założone zwykłe Osramy (są niewiele gorsze od Philipsów Premium +30%, które są dużo lepsze od zwykłych żarówek). Teraz założyłem na mijania Tungsram Ultra Megalight (czyli +90%). Różnica jest, ale nieznaczna. ÂŚwiatło w sumie bielsze i troszkę jaśniej przed autem. Poza tym i tak niemal ciemność. Wiem, że szkło (plastik; szybę) mam od środka brudne. Czyli zapewne bez porządnego czyszczenia się nie obejdzie.

Swoją drogą: jak sytuacja wygląda w lampkach poliftowych?

andwod
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: andwod » 13 kwie 2010, 19:32

W poliftowych lampkach sytuacja taka sama
polecam czyszczenie reflektorów
omówione w temacie
a6-c5-odnowa-lamp-przednich-vt8134,180.htm

Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaycobe » 07 maja 2010, 23:54

Witam też miałem problem ze słabymi światłami i chciałem montować w ostateczności hidy, koledzy z forum mnie namówili do wyczyszczenia reflektorów i ew. dalsze myślenie na ten temat. Jak to zrobiłem światła polepszyły się o niebo i ani mi w planach montowanie hidów. Mogę Ci jeszcze powiedzieć że chyba ktoś kiedyś u mnie zamontował żarówkę 100 lub 100+ watt, efekt tego był taki że stopiło odbłyśnik gdyż niestety są plastikowy więc nie polecam tego. Miałem też lepsze żarówki: od osramów do philipsów efekt tego jest taki że trochę lepiej świecą ale palą się o połowę szybciej, teraz po czyszczeniu mam najzwyklejsze helli i świecą cudownie. Polecam Ci wyczyszczenie reflektorów jak reszta kolegów ;-) gdyż jak reflektor jest zafajdany od środka to na pewno Ci nie pomoże zmiania źródeł światła tylko wyczyszczenie reflektorów ew. regeneracja.

Pozdrawiam

Adam K.

Post autor: Adam K. » 08 maja 2010, 15:52

Jak ktoś nie ma poważnie zmatowionych kloszy i widocznie brudnych lub uszkodzonych odbłyśników to lepiej oszczędzić sobie czas i nerwy. Mi czyszczenie środka i polerowanie klosza nic nie dało. Zmiana żarówek na Osram Night Breaker dała tylko złudzenie lekkiej poprawy. Po padnięciu jednej żarówki nie widzę różnicy pomiędzy ONB a najtańszymi sprzedawanymi na stacjach paliw.

Ogólnie soczewki w Audi to tragedia, choć i tak są lepsze niż w poprzednim Chryslerze 300M.
Soczewki to jakaś koszmarna moda narzucona przez marketingowców tak jak monitory komputerowe i telewizory z ekranami super gloss.
Z utęsknieniem wspominam zwykłe reflektory z mojej starej Ibizy z 2002r.

A może ktoś zna zamienniki niesoczewkowe do A6 C5?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja