moja propozycja to umyć od środka lampy wraz z soczewkami.
(tylko nie myj odbłyśnika bo może się zmatowieć.)
+
nowe żarówki philipsa albo innej znanej marki
u mnie to podziałało bardzo dobrze a wkład finansowy niewielki
[A6 C5] Zwiekszenie wydajności świateł przednich
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Technicznie do zrobienia ale zagotujesz żarówki/lampyGregor1890 pisze:Koledzy a mam takie pytanie troszkę związane z tym tematem w moim aucie są żarówki h4 jak wiadomo mają one dwa włukinka na długie i na krótkie można zrobić tak by gdy jedziemy na krótkich świeciło jedno włukienko tak jak teraz natomiast przy przełączeniu na długie drogowe swieciły dwa włukienka od krótkich i od drogowych wydaje mi się ze by to znacznie poprawiło widoczność oczywiście wtedy gdy możemy włączyć światła drogowe

Takie rozwiązania istnieją dla lamp w których sa oddzielne żarówki mijania i długich. Jak włączysz mijania to swiecą same mijania, a jak przełączysz na długie to swiecą długie i mijania.

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamel
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ja też borykam się z problemem "nic nie widzę w nocy" w A6. Po poprzednim właścicielu miałem założone zwykłe Osramy (są niewiele gorsze od Philipsów Premium +30%, które są dużo lepsze od zwykłych żarówek). Teraz założyłem na mijania Tungsram Ultra Megalight (czyli +90%). Różnica jest, ale nieznaczna. ÂŚwiatło w sumie bielsze i troszkę jaśniej przed autem. Poza tym i tak niemal ciemność. Wiem, że szkło (plastik; szybę) mam od środka brudne. Czyli zapewne bez porządnego czyszczenia się nie obejdzie.
Swoją drogą: jak sytuacja wygląda w lampkach poliftowych?
Swoją drogą: jak sytuacja wygląda w lampkach poliftowych?
W poliftowych lampkach sytuacja taka sama
polecam czyszczenie reflektorów
omówione w temacie
a6-c5-odnowa-lamp-przednich-vt8134,180.htm
polecam czyszczenie reflektorów
omówione w temacie
a6-c5-odnowa-lamp-przednich-vt8134,180.htm
Witam też miałem problem ze słabymi światłami i chciałem montować w ostateczności hidy, koledzy z forum mnie namówili do wyczyszczenia reflektorów i ew. dalsze myślenie na ten temat. Jak to zrobiłem światła polepszyły się o niebo i ani mi w planach montowanie hidów. Mogę Ci jeszcze powiedzieć że chyba ktoś kiedyś u mnie zamontował żarówkę 100 lub 100+ watt, efekt tego był taki że stopiło odbłyśnik gdyż niestety są plastikowy więc nie polecam tego. Miałem też lepsze żarówki: od osramów do philipsów efekt tego jest taki że trochę lepiej świecą ale palą się o połowę szybciej, teraz po czyszczeniu mam najzwyklejsze helli i świecą cudownie. Polecam Ci wyczyszczenie reflektorów jak reszta kolegów
gdyż jak reflektor jest zafajdany od środka to na pewno Ci nie pomoże zmiania źródeł światła tylko wyczyszczenie reflektorów ew. regeneracja.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jak ktoś nie ma poważnie zmatowionych kloszy i widocznie brudnych lub uszkodzonych odbłyśników to lepiej oszczędzić sobie czas i nerwy. Mi czyszczenie środka i polerowanie klosza nic nie dało. Zmiana żarówek na Osram Night Breaker dała tylko złudzenie lekkiej poprawy. Po padnięciu jednej żarówki nie widzę różnicy pomiędzy ONB a najtańszymi sprzedawanymi na stacjach paliw.
Ogólnie soczewki w Audi to tragedia, choć i tak są lepsze niż w poprzednim Chryslerze 300M.
Soczewki to jakaś koszmarna moda narzucona przez marketingowców tak jak monitory komputerowe i telewizory z ekranami super gloss.
Z utęsknieniem wspominam zwykłe reflektory z mojej starej Ibizy z 2002r.
A może ktoś zna zamienniki niesoczewkowe do A6 C5?
Ogólnie soczewki w Audi to tragedia, choć i tak są lepsze niż w poprzednim Chryslerze 300M.
Soczewki to jakaś koszmarna moda narzucona przez marketingowców tak jak monitory komputerowe i telewizory z ekranami super gloss.
Z utęsknieniem wspominam zwykłe reflektory z mojej starej Ibizy z 2002r.
A może ktoś zna zamienniki niesoczewkowe do A6 C5?