[Audi 80 1995r 1.9] Powietrze w ukladzie paliwowym.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[Audi 80 1995r 1.9] Powietrze w ukladzie paliwowym.
Witam
Pisze w imieniu znajomego ktory ma problem.
W czasie mrozow (500km wstecz) wymienil filtr paliwa (Filtron). Od tamtego czasu zauwazyl ze w ukladzie paliwowym na przezroczystym wezyku przed pompa wtryskowa ma sporo babli powietrza zas po przejechaniu 15 20 km silnik slabnie jakby brakowalo mu paliwa.
Objaw ten ustaje jezeli pominiemy filtr paliwa i pecherzyki przestaja leciec. Wymienil wszystkie weze paliwowe i powrotne na wtryskiwaczach na nowe.
Czy istnieje mozliwosc ze filtr jest wadliwy i takie rzeczy sie dzieja?
Pisze w imieniu znajomego ktory ma problem.
W czasie mrozow (500km wstecz) wymienil filtr paliwa (Filtron). Od tamtego czasu zauwazyl ze w ukladzie paliwowym na przezroczystym wezyku przed pompa wtryskowa ma sporo babli powietrza zas po przejechaniu 15 20 km silnik slabnie jakby brakowalo mu paliwa.
Objaw ten ustaje jezeli pominiemy filtr paliwa i pecherzyki przestaja leciec. Wymienil wszystkie weze paliwowe i powrotne na wtryskiwaczach na nowe.
Czy istnieje mozliwosc ze filtr jest wadliwy i takie rzeczy sie dzieja?
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
nowe wezyki, nowe cybanty ... to nic nie pomoglo objawy sa w dalszym ciagu identyczneeMckeN pisze:Nie jestem specjalistą, ale na chłopski rozum filtr choćby wadliwy, raczej nie spowoduje pojawiania się powietrza w układzie. To świadczy raczej o jakiejś nieszczelności, może coś zostało naruszone przy wymianie filtra, może trzeba lepiej dokręcić wężyk czy coś.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
pewnie lepiej kupić Boscha made in PolandArtur27 pisze:I czemu ludzie oszczędzają na filtrach jakieś filtrony made in Poland montujesz .
Filtr gra bardzo ważna role w silniku, jego cena nie jest wysoka wiedz można dać parę groszy więcej ...

problem raczej nie leży w kraju pochodzenia filtra...
A6, S6, A6, S6, S8, A4, V8, S4, A6&A7 ... zawsze quattro 

- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
to mi to mi :mrgreen:Artur27 pisze:Tak ale z jakości jakiej jest wykonany ... Filtron to jest strasznie tandetna firma już ktoś pisał ze w seicento filtr powietrza mu zassało po prostu, to świadczy o jakości tej firmy .
szkoda ze fotek nie zrobilem :roll:
a tak dla potomnych filtry champion sa zrobione z tektury tak sztywne ze masakra nie wiem czy przez to cos powietrza przechodzi :evil:
jednak widac jakosc wykonania po MAN czy KNECHT
z filtrami bosha nie mialem do czynienia
Witam, miałem takie autko z takim samym problemem. Winny jest zawór zwrotny na powrocie paliwa, ten przez który paliwo wraca z nadmiarów do zbiornika paliwa, po prostu przez niego pompa zasysa powietrze ze zbiornika paliwa. Jest tam taki układ, że paliwo wracające do baku podgrzewa paliwo które idzie z filtra do pompy wtryskowej a wszystko dzieje się na korpusie filtra paliwa
. Dla mnie ten zaworek był nie osiągalny, po prostu nie miałem czasu żeby czekać na zamówienie. Pomogła wymiana filtra na filtr bez podgrzewacza :idea: , taki np z passata 1.9 TD (bez "I"). Trzeba wywalić całe to ustrojstwo, czyli korpus z filtrem a przykręcić zwykły filtr, no i trzeba jeszcze połączyć wężyki z powrotu paliwa. To lekarstwo NA JUÂŻ, a jak ktoś ma czas to niech zamówi sobie ten zaworek zwrotny.