Czesc. Tym bym się nie martwił, zanim to zimne żelastwo się rozgrzeje i ten olej zalegający w misie pójdzie w obieg i zacznie smarować ,troche to trwa, a głośniejsza praca to normalne.marcin290890 pisze:dziś po kilku próbach udało mi się odpalić ale silnik chodził nadzwyczaj głośno a obroty wskazywały 1100 /min.
. Zima dopiero się zaczyna,ale co do problemu to radzę wymienić filtr paliwa. Ja wymieniam przed zimą i nie mam problemu. Najczęściej paliwo zamarza w filtrze-robi się kasza i zatyka go. Co prawda na filtrze jest taka śrubka na klucz bodajże ósemkę służąca do odwadniania filtra,ale uważam że tylko wymiana wyeliminuje Twój problem.marcin290890 pisze:hmm paliwko tankuje przeważnie na jednej stacji ale cholera ich wie czy maja letnie czy zimowe... , ta praca silnika po odpaleniu była paraliżująca, troszkę się zlękłem przyznam szczerze, niech ta piep... zima już się skończy
. Dętka w zbiorniku pomoże Ci tylko w tym,że paliwo zmiesza się z wodą. Musisz wymienić filtr paliwa i odpowiednio odpowietrzyć układ zasilania silnika paliwem. Nie kombinuj po chłopsku bo szkoda pompy wtryskowej.marcin290890 pisze:witam ponownie, dziś temp spadła do -3 stopni a Audi nadal się buntuje i nie chce zapalić, dolałem denaturatu do baku, akumulator stał cała noc w domu w cieple i na nic się to zdało...
Czy rzeczywiście paliwo mogło aż tak zamarznąć ze przy -3 nie daje rady uruchomić motoru??
Filtr paliwa na pewno jest stary ale wymienię go dopiero na warsztacie jak furę odpalę
piotrekkawa pisze:marcin290890 napisał/a:
witam ponownie, dziś temp spadła do -3 stopni a Audi nadal się buntuje i nie chce zapalić , dolałem denaturatu do baku, akumulator stał cała noc w domu w cieple i na nic się to zdało...
Czy rzeczywiście paliwo mogło aż tak zamarznąć ze przy -3 nie daje rady uruchomić motoru??
Filtr paliwa na pewno jest stary ale wymienię go dopiero na warsztacie jak furę odpalę
. Dętka w zbiorniku pomoże Ci tylko w tym,że paliwo zmiesza się z wodą. Musisz wymienić filtr paliwa i odpowiednio odpowietrzyć układ zasilania silnika paliwem. Nie kombinuj po chłopsku bo szkoda pompy wtryskowej.
Wasze rady są bardzo pomocne, ale przed. Po fakcie to już filtr nowy trzeba i wtedy można do baku dorzucić te gadżety - zapobiegawczo. Chociaż według prognozy pogody - zima się na razie kończy. Ale wróci .Mamy teraz wszyscy trochę czasu na zrobienie tego co trzeba było jesieniązrobić.pan42 pisze:Można jeszcze dolać etyliny i jest szansa, że rozpuści parafinę.