Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5D AKN 150KM]ciężko pali

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
JARGUT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5D AKN 150KM]ciężko pali

Post autor: JARGUT » 19 lis 2009, 22:50

witam moje auto coś ostatnio zaczeło ciężko pali i zastanawia mnie jakie ćiśnienie podaje pompka która jest w baku i jak pracuje czy po przekręceniu stacyjki powinna sie załanczać czy podczas kręcenia bardzo prosze jeśli ktoś wie o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 20:09 przez JARGUT, łącznie zmieniany 1 raz.

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 20 lis 2009, 09:16

JARGUT pisze:bardzo prosze jeśli ktoś wie o pomoc
A więc....
Pompka w twoim aucie pracuje tylko wtedy gdy w zbiorniku jest mniej niż ok 3/4 zbiornika. Kiedy masz taki stan i niższy pompka ściaga paliwo z dalszych punktów zbiornika i przelewa do kosza w którym jest umieszczona. Z tego kosza twoja pompa VP zasysa sobie sama paliwo.
Gwoli wyjaśnienia.
1. Jeżeli masz mniej niz 3/4 zbiornika to pompka powinna chodzić tylko wtedy gdy silnik pracuje, a nie jak przekrecisz stacyjkę. Ciężko ją usłyszeć, chyba ze ucho przytkniesz do podłogi w bagażniku, lub ...na nie włączonym silniku, wyciągasz bezpiecznik nr 28 i do prawego zacisku podłączysz bezpośrednio + z akumulatora. Wtedy z otaczajacej ciszy powinno dochosdzić szumienie z baku.
2. Stosując się do pkt.1 i ściągając wąż z dopływu do filtra nie zobaczysz paliwa- bo ta pompka nie pcha tak jak pisałem.

Jeżeli pompka jest walnięta to możesz mieć właśnie problemy z odpalaniem.
Miej na uwadze, że w wielu przypadkach kolegów z forum, ze mną włącznie, spotkało się ze na pozór ta pompka chodziła ale jej stan w jakim była, lub jaj działanie (ze na 100razy raz nie działa) powodowało problemy z odpaleniem.
Pozdrawiam. Czekamy na rozwinięcie.

Awatar użytkownika
krzycho0110
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzycho0110 » 20 lis 2009, 15:26

@Jargut podaj więcej szczegółów ,bo wina tego ze ciężko pali może leżeć np w źle ustawionym kącie itd,napisz czy żle pali rano ,wieczorem,a moze wina leżeć po stronie zapowietrzania się układu ;-)

JARGUT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JARGUT » 20 lis 2009, 20:15

już podaje więcej szczegółów a więc tak zostawiłem samochód w pl a obecnie mnie tam nie ma będe dopiero za tydzień
Samochodem porusza sie mój tata i ostatnio mnie powiadomił o problemie zapalania problem polega na tym iż gdy autko postoi całą noc ciężko pali tak za drógim razem odpala
a w trakcie dnia jest ok ja tak myśle bo nic jak narazie nie moge zadziałać że może to być
- zaworek zwrotny na filtrze
-nie szczelny układ paliwowy
-kąt wtrysku
-lub pomka w baku
ale sprawdze to za tydzięń tylko tak pytam bo normalnie nie moge spać w nocy i zabroniłem jazdy mojemu tacie
Dzięki chłopaki za pomoc jak macie jakieś pomysły jeszcze dajcie znać a ja sie odezwe jak usune awarie

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 21 lis 2009, 08:24

Na razie kolego to śpij spokojnie. Bez twoich oględzin przed porannym odpaleniem się nie obejdzie. Dawaj znać jak zabierzesz się z to. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja