[A6 C5 2.5D AKN 150KM]ciężko pali
[A6 C5 2.5D AKN 150KM]ciężko pali
witam moje auto coś ostatnio zaczeło ciężko pali i zastanawia mnie jakie ćiśnienie podaje pompka która jest w baku i jak pracuje czy po przekręceniu stacyjki powinna sie załanczać czy podczas kręcenia bardzo prosze jeśli ktoś wie o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 20:09 przez JARGUT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Czarek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
A więc....JARGUT pisze:bardzo prosze jeśli ktoś wie o pomoc
Pompka w twoim aucie pracuje tylko wtedy gdy w zbiorniku jest mniej niż ok 3/4 zbiornika. Kiedy masz taki stan i niższy pompka ściaga paliwo z dalszych punktów zbiornika i przelewa do kosza w którym jest umieszczona. Z tego kosza twoja pompa VP zasysa sobie sama paliwo.
Gwoli wyjaśnienia.
1. Jeżeli masz mniej niz 3/4 zbiornika to pompka powinna chodzić tylko wtedy gdy silnik pracuje, a nie jak przekrecisz stacyjkę. Ciężko ją usłyszeć, chyba ze ucho przytkniesz do podłogi w bagażniku, lub ...na nie włączonym silniku, wyciągasz bezpiecznik nr 28 i do prawego zacisku podłączysz bezpośrednio + z akumulatora. Wtedy z otaczajacej ciszy powinno dochosdzić szumienie z baku.
2. Stosując się do pkt.1 i ściągając wąż z dopływu do filtra nie zobaczysz paliwa- bo ta pompka nie pcha tak jak pisałem.
Jeżeli pompka jest walnięta to możesz mieć właśnie problemy z odpalaniem.
Miej na uwadze, że w wielu przypadkach kolegów z forum, ze mną włącznie, spotkało się ze na pozór ta pompka chodziła ale jej stan w jakim była, lub jaj działanie (ze na 100razy raz nie działa) powodowało problemy z odpaleniem.
Pozdrawiam. Czekamy na rozwinięcie.
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
już podaje więcej szczegółów a więc tak zostawiłem samochód w pl a obecnie mnie tam nie ma będe dopiero za tydzień
Samochodem porusza sie mój tata i ostatnio mnie powiadomił o problemie zapalania problem polega na tym iż gdy autko postoi całą noc ciężko pali tak za drógim razem odpala
a w trakcie dnia jest ok ja tak myśle bo nic jak narazie nie moge zadziałać że może to być
- zaworek zwrotny na filtrze
-nie szczelny układ paliwowy
-kąt wtrysku
-lub pomka w baku
ale sprawdze to za tydzięń tylko tak pytam bo normalnie nie moge spać w nocy i zabroniłem jazdy mojemu tacie
Dzięki chłopaki za pomoc jak macie jakieś pomysły jeszcze dajcie znać a ja sie odezwe jak usune awarie
Samochodem porusza sie mój tata i ostatnio mnie powiadomił o problemie zapalania problem polega na tym iż gdy autko postoi całą noc ciężko pali tak za drógim razem odpala
a w trakcie dnia jest ok ja tak myśle bo nic jak narazie nie moge zadziałać że może to być
- zaworek zwrotny na filtrze
-nie szczelny układ paliwowy
-kąt wtrysku
-lub pomka w baku
ale sprawdze to za tydzięń tylko tak pytam bo normalnie nie moge spać w nocy i zabroniłem jazdy mojemu tacie
Dzięki chłopaki za pomoc jak macie jakieś pomysły jeszcze dajcie znać a ja sie odezwe jak usune awarie