Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6 C6] Zmiana panelu na cyfrowy klimatronik

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
zenonek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zenek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2018
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG
Paliwo: Diesel

[A6 C6] Zmiana panelu na cyfrowy klimatronik

Post autor: zenonek » 09 cze 2009, 19:06

WItam, przymierzam sie do zakupu C6, i w przedziale cenowym ktorym szukam mojej nowej czarnej C6 nie moge znalezc z cyfrowym klimatronikiem, (z wyswieltaczem), sa tylko te z czterema pokretlami, po 2 na strefe.
Na ebay widzialem takie cyfrowe na sprzedaz, czy mozna to tak po prostu zamienic?

Z gory dzieki, pozdrawiam klubowiczow!
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 03:17 przez zenonek, łącznie zmieniany 1 raz.

Damiank
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Damiank » 09 cze 2009, 23:25

podłączam się pod temat. jest jakaś różnica między tymi panelami poza wizualną ?

Awatar użytkownika
sebbie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebbie » 10 cze 2009, 00:11

Odpowiedź jest prosta - nie, nie można sobie po prostu "zamienić", bo technicznie to dwa różne układy.

Ten z "cyferkami" nazywany jest Deluxe Climate Control (od 2009 jest on w standardzie), poprzedni to był po prostu Climate Control (jako opcja było Deluxe). Deluxe ma:
1) nawiew niebezpośredni, ma 14 stref nawiewu przy szybie, mniej problemów z zatokami
2) czujnik słońca - gdy wychodzi ostre słońce klima chłodzi nogi bardziej niż górę, w nocy grzeje bardziej nogi, ogólnie zwiększa komfort podróży
3) auxiliary heater - elektryczna grzałka dająca ciepłe powietrze od razu po uruchomieniu silnika w zimie
4) różnica temperatur do 6 stopni (zwykły climatronic daje 4 stopnie o ile dobrze pamiętam), niezależna separacja kanałów lewy/prawy

Ten "z cyferkami" to układ zapożyczony z A8 D3, ten "bez cyferek" to rozwojowa wersja z C5 (teraz montowana m.in. w A4 i Seacie Exeo).

Dodam tu, że Deluxe jest super klimatyzacją, dużo lepszą niż ta w BMW5 (nawet z "extra features" w 530d i wyższych), E-klasie (tutaj jest odpowiednik tej z C5) czy 3-letniej S-klasie (brak nawiewu niebezpośredniego).
sebbie

Code so clean you could eat off it!

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Moje auto: S6 C6
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 10 cze 2009, 06:20

:lol:
odpowiedź nie jest taka prosta, ale brzmi ona dokładnie: "tak, można zamienić... w sposób w miarę łatwy od rocznika 2006, w sposób nieco trudniejszy do rocznika 2006" ... :lol:

dodam tylko że pomimo różnic technicznych obudów i części okablowania, obydwa klimatroniki posiadają:
-czujnik poziomu nasłonecznienia
-auxiliary heater (dla turbo diesli)
-niezależną separację nawiewów i separację uzyskanych temperatur po stronie lewej/prawej
-kilka innych, też wspólnych ... :lol:

Na zakończenie dodam tylko że i jeden i drugi klimatronik może spowodować ciężkie choroby zatok obocznych nosa, a brak dbałości o czystość filtrów (i pewna doza pecha życiowego) może przyczynić się do ciężkiej choroby, lub śmierci kierowcy (np. legionelloza... :lol: )

pozdr
_TMr

satch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: satch » 10 cze 2009, 07:12

tmr pisze::lol:
odpowiedź nie jest taka prosta, ale brzmi ona dokładnie: "tak, można zamienić... w sposób w miarę łatwy od rocznika 2006, w sposób nieco trudniejszy do rocznika 2006" ... :lol:

dodam tylko że pomimo różnic technicznych obudów i części okablowania, obydwa klimatroniki posiadają:
-niezależną separację nawiewów i separację uzyskanych temperatur po stronie lewej/prawej

Na zakończenie dodam tylko że i jeden i drugi klimatronik może spowodować ciężkie choroby zatok obocznych nosa, a brak dbałości o czystość filtrów (i pewna doza pecha życiowego) może przyczynić się do ciężkiej choroby, lub śmierci kierowcy (np. legionelloza... :lol: )

pozdr
_TMr
dobre , ale to prawda :lol:

[ Dodano: 2009-06-10, 07:13 ]
chyba tylko róznica wizualna jak dla mnie jest , po co zmieniać i dopłacać skoro działa tak samo , no chyba że wstyd przed kolegami :lol: :lol:
GPW

alarec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alarec » 10 cze 2009, 09:32

można dodać chyba same wyświetlacze, mierzące temperature w środku. niekoniecznie ori.
ale czy da się podłączyć lcd który wyświetla ustawienie danej temperatury na pokrętle?

Awatar użytkownika
sebbie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebbie » 10 cze 2009, 11:12

Heh, to sorry, pisalem o klimatyzacji w wersji SE A6C6 na rynek UK do 2008 roku. Wg specyfikacji technicznej nie maja czujnika slonca (wprowadzony po 2007 roku), ani aux heater (to sprawdzalem sam w MMI) i maja czesciowo zalezne kanaly lewy/prawy (z punktu widzenia uzytkownika jest mniej opcji nawiewu). I tak, to zupelnie inne uklady tak wg mnie jak i wg serwisu ASO :-)

IMHO najwazniejsza roznica to niebezposredni nawiew.
sebbie

Code so clean you could eat off it!

zenonek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zenek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2018
Silnik: 3.0 TDI
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG

Post autor: zenonek » 10 cze 2009, 12:08

dzieki, odpuszcze sobie wtedy podmiane, :mrgreen: , po prostu poszukam cos z cyfrowym.Pozdro <ok>

[ Dodano: 2009-06-10, 11:16 ]

pozdr
_TMr

i tu troche mnie pzeraziles :-o

TFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: TFSI » 04 paź 2009, 23:46

spytam więc czy mając wersję z roku 2007 ze "zwykłym" klimatronikiem" można poprostu zamineić ten zwykły na ten "delux"? czy wtyczki są te same ? oczywiście przypuszczam że trzeba go potem zaadaptować vagiem ale chodzi mi o samo podpięcie czy to "plug end play" :roll: czy trzeba coś rezać w kablach. Samo działanie tego zwykłego panelu jest bez zarzutu ale wizualnie bardziej mi się podoba ten delux a na allegro są takie już nawet po 250zł (czy z Q7 są te same bo wyglądają identycznie?) więc jeśli wymiania nie byłaby skomplikowana to byłby w miarę tani "tuning" i w środku byłoby ciekawiej . Jeśli więc ktoś coś wie w temacie to byłbym wdzięczny za wskazówki <ok>

Awatar użytkownika
kryssiwy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kryssiwy » 05 paź 2009, 00:34

...fakt...nie dziwie sie ze zenonek chce zamienić zwykły klimatronik który idealnie pasuje na panel sterujący do frani zaprowadzając kompletną wiochę we wnętrzu c6 na klimatronik cyfrowy który powinien być absolutnym standardem w aucie tej klasy...no ale niektórzy cenią ergonomię inni oryginalność...
...sugerowałbym jednak poszukac climatronic plus w oryginale zamiast kombinować z dokładaniem...

TFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TFSI » 05 paź 2009, 00:56

:-? hmmm...... ale czasem tak jest że cena dobra ale wypas już mniej i trzeba wybrać rybki czy akwarium :lol: ale jeśli potem można co nieco uszlachetnić to czemu nie ?

Awatar użytkownika
Masta
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2006
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Masta » 05 paź 2009, 19:32

kryssiwy pisze:zwykły klimatronik który idealnie pasuje na panel sterujący do frani

A ja mam odmienne zdanie co do twojego. Te cyferki na tym panelu wcale mi nie pasują do reszty :roll:
ale każdy ma inny gust ;-)
satch pisze:no chyba że wstyd przed kolegami
a czego tu się wstydzić ?
Edit kryssiwy nie obrażaj innych ludzi na forum mówiąc że te pokrętła nadają się do frani... bo ja mogę powiedzieć że silnik(2.0TDI) z twojego auta, tak samo nadaje się do frani...
pozdrawiam

KaWaRs6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KaWaRs6 » 01 lis 2009, 21:39

Hej wiem ze temat wymiany sterownika klimatyzacji byl poruszany dawno ale chcialem zapytac czy dopioles swego i wymieniles.Sam posiadam a6 c6 3.0 tdi ale sterownik mam z pokretlami(4) Na ebay-u pisalem z jednym angolem i napisal ze nie ma problemu z wymiana...

Awatar użytkownika
wojciech_A6_C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojciech_A6_C6 » 03 lis 2009, 18:53

Witam!
Znalazłem taką ofertę na alledrogo
http://motoallegro.pl/item791242724_4f1 ... a6_c6.html

Pytanie:
Czy jeżeli nie mam podgrzewanych foteli, będzie działać?
Czy ktoś z Warszawy i okolic służyłby radą lub pomocą w wymianie ?
Ile osób już dokonało takiej wymiany ? Jak wrażenia, opinie ?

pzdr
wOJCIECh

TFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TFSI » 04 lis 2009, 13:57

Miałem zamiar kupić ten panel z tej aukcji już byłem praktycznie zdecydowany ale wycofałem sie po rozmowie z kolegą TMR. Wymiana nie jest taka prosta trzeba dokładać dwa lub trzy silniki i czujnik jakości powietrza po adaptacji sterownika itd. można to wszystko potem odpiąć ale wtedy będzie zawsze wywalało błedy w Vag-u trzeba też zmienić wiring we wtyczkach przy panelu bo kilka kabli ma być w innym miejscu. Ogólnie nie jest to temat b.łatwy i trzeba troche pokąbinować ja zrezygnowałem z racji że nie zamierzam tym autem długo jeździć a aż tak mi na tym panelu nie zależy. jak nie masz grzanych siedzen to po co ci taka wersja szukaj bez jest ich więcej jak ja patrzyłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl